PL EN


2012 | 56 | 4 | 46-60
Article title

Świętowanie: komensalizm ponownie odczytany

Content
Title variants
EN
CELEBRATING: COMMENSALISM RE-READ
Languages of publication
PL
Abstracts
EN
Holiday and celebratory traditions have a long but complicated history in Poland. The liberty to express joy at a holiday time has often been stifled by prohibitions on ob- serving certain anniversaries or holidays and the necessity of ceremoniously celebrating others. A common element of private, as well as public, celebrations is the feast — com- mensalism. Like other phenomena, holiday-making is governed by a set of social norms and patterns, which in this case concern the preparation and consumption of meals. In human history, the forms of commensalism have undergone significant transformation. We can find many examples in literature, and anthropologists and sociologists are also engaged in analysing the phenomena. In this text, we have taken Silesia as the empirical point of reference. Silesia is a region where traditional culinary culture is intertwined with contemporary cuisine, but where tradition comes out decidedly on top. There too, daily commensalism is clearly distinguished from holiday commensalism, which has its own atmosphere and magic.
Contributors
author
References
  • Benedict Ruth, 1999, Wzory kultury, tłum. Jerzy Prokopiuk, Muza, Warszawa.
  • Durkheim Émile, 1990, Elementarne formy życia religijnego. System totemiczny w Australii, tłum. Anna Zadrożyńska, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa.
  • Finkel Michael, 2010, Hadza, „National Geographic, Polska”, sierpień.
  • Harris Marvin, 2007, Potlacz, w: Ewa Nowicka, Małgorzata Głowacka-Grajper (red.), Świat człowieka — świat kultury. Antologia tekstów klasycznej antropologii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Hobsbawm Eric, 2008, Wprowadzenie. Wynajdywanie tradycji, w: Eric Hobsbawm, Terence Ranger (red.), Tradycja wynaleziona, tłum. Mieczysław Godyń, Filip Godyń, Wydawnictwo UJ, Kraków. Łeńska-Bąk Katarzyna, 2010, O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub speciaculinaria, Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, Opole.
  • Romaniszyn Krystyna, 2007, Rzecz o pracy i konsumpcji. Analiza antropologiczna, Nomos, Kraków. Romaniszyn Krystyna (red.), 2011, Nowa droga do zniewolenia? O życiu w społeczeństwie konsumpcyjnym, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków.
  • Szacki Jerzy, 2002, Historia myśli socjologicznej. Wydanie nowe, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Sztompka Piotr, 2009, Przestrzeń życia codziennego, w: Małgorzata Bogunia-Borowska (red.), Barwy codzienności. Analiza socjologiczna, Scholar, Warszawa.
  • Warde Alan, Martens Lidia, 2008, Miłe spotkania przy stole, w: Piotr Sztompka, Małgorzata Bogunia-Borowska (red.), Socjologia codzienności, Znak, Kraków.
  • Żygulski Kazimierz, 1981, Święto i kultura. Święta dawne i nowe. Rozważania socjologa, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa.
Document Type
Publication order reference
Identifiers
YADDA identifier
bwmeta1.element.cejsh-9f636798-dd27-4f2a-8c5b-e147ef936331
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.