Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2016 | 266 | 71-83

Article title

Zmiany w eksporcie rolno-spożywczym nowych państw członkowskich UE: analiza metodą stałych udziałów w rynku

Content

Title variants

EN
Changes in the agri-food exports of the new eu member states: a constant market share analysis

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
Celem artykułu jest dekompozycja zmian eksportu produktów rolno-spożywczych siedmiu nowych państw członkowskich Unii Europejskiej (tj. Bułgarii, Czech, Litwy, Polski, Rumunii, Słowacji i Węgier) w latach 2004-2014. Wykorzystano do tego metodę stałych udziałów w rynku (constant market share – CMS). Zgodnie z tą metodą na zmiany eksportu wpływają cztery czynniki: efekt wzrostu popytu światowego, efekt struktury towarowej, efekt struktury geograficznej oraz efekt konkurencyjności. Przeprowadzone badanie wykazało, iż do wzrostu eksportu rolno-spożywczego nowych państw członkowskich UE w analizowanym okresie przyczynił się przede wszystkim efekt wzrostu światowego popytu na żywność, a także w istotny sposób efekt konkurencyjności (z wyjątkiem Węgier).
EN
The aim of the paper is to identify driving forces of the exports growth of agri-food products in the New EU Member States, namely Bulgaria, the Czech Republic, Hungary, Lithuania, Poland, Romania and Slovakia in years 2004-2014. To assess the factors of the exports development the constant market share (CMS) model was employed. According to the CMS approach, the exports growth depends on: the world demand effect, the commodity composition effect, the market distribution effect and the competitiveness effect. The obtained results show that the agri-food exports development of the New EU Member States in the period in question was mainly influenced by a favourable world demand effect. Except for Hungary, also the competitiveness effect contributed to the agri-food export growth.

Year

Volume

266

Pages

71-83

Physical description

Contributors

  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Państwowy Instytut Badawczy

References

  • Ambroziak Ł. (2014), The agri-food exports of the new EU Member States: a constant market share analysis [w:] Md. Mahbubul Hoque Bhuiyan (red.) Proceedings of 28th International Business Research Conference, 8-9 September 2014, World Business Institute Australia, http://www.wbiworldconpro.com/pages/previous_confo/ spain-conference-2014 (dostęp: 10.04.2016).
  • Ambroziak Ł., Bułkowska M. (2014), Role of Poland in foreign trade in agri-food products of the European Union [w:] I. Szczepaniak (red.), Assessment of the competitiveness of Polish food producers in the European Union, Institute of Agricultural and Food Economics – National Research Institute, Warsaw.
  • Bojnec Š., Fertő I. (2014), Agri-food exports from European Union Member States using constant market share analysis, „Studies in Agricultural Economics”, No. 116, s. 82-86.
  • Bojnec Š., Fertő I. (2015), Does enlargement has caused intra and extra European Union agri-food trade? „Bulgarian Journal of Agricultural Science”, No. 21, s. 1-15.
  • Cheptea A., Gaulier G., Zignago S. (2005), World trade competitiveness: A disaggregated view by shift-share analysis, Working Papers No. 2005-23, CEPII research center.
  • Fertő I. (2004), Agri-food trade between Hungary and the EU, Századvég, Budapest.
  • Fogarasi J. (2008), Hungarian and Romanian Agri-Food Trade in the European Union, „Management”, No. 3, s. 3-13.
  • Leamer E., Stern R. (1970), Quantitative international economics, Aldine.
  • Marczewski K. (2014), Dekompozycja zmian salda obrotów polskiego handlu zagranicznego na czynniki zewnętrzne i wewnętrzne w konwencji modelu CMS [w:] K. Marczewski (red.), Koniunktura gospodarcza świata i Polski w latach 2011-2014, IBRKK, Warszawa.
  • Török Á., Jámbor A. (2013), Agri-food trade of the New Member States since the EU accession, „Agricultural Economics – Czech”, No. 59, s. 101-112.
  • Tyszyński H. (1951), World trade in manufactured commodities, 1899-1950, „The Manchester School of Economic and Social Studies”, No. 19, s. 222-304.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

ISSN
2083-8611

YADDA identifier

bwmeta1.element.cejsh-c5d29e47-85d5-4971-a9ab-922bf98c4d3b
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.