PL EN


2012 | 12[27] | 4 |
Article title

Czynniki decydujące o konkurencyjności produkcji wybranych olejów roślinnych na świecie

Authors
Content
Title variants
EN
Factors determining competitiveness of selected vegetable oils production in the world
Languages of publication
PL
Abstracts
PL
W opracowaniu przedstawiono wybrane elementy dotyczące konkurencyjności produkcji olejów roślinnych. Analizie poddano trzy główne oleje roślinne: palmowy, sojowy i rzepakowy. Dokonano charakterystyki surowców oleistych pod względem plonu, zawartości oleju i śruty oraz uzysku oleju i śruty w przeliczeniu na jednostkę powierzchni. Scharakteryzowano poziom produkcji i wykorzystania olejów roślinnych. Omówiono dualizm produkcji surowców oleistych. Przedstawiono koszty produkcji surowców oleistych w różnych regionach świata.
EN
The paper discusses selected aspects of vegetable oils production competitiveness in a global context.. Three major vegetable oils (palm, soybean, rapeseed) were analyzed. Their raw material was discussed in the terms of crop yield, oil and meal content as well as meal and oil yields. The levels of production and use of vegetable oils were characterized. The duality of the oil raw materials production was discussed. The production costs of oil raw materials in different regions of the world were presented.
Keywords
Year
Volume
Issue
4
Physical description
s.5-13,rys.,tab.,wykr.,bibliogr.
Contributors
author
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań
References
Notes
PL
Rekord w opracowaniu
Document Type
Publication order reference
Identifiers
YADDA identifier
bwmeta1.element.cejsh-from-agro-6c72786c-29cb-4814-9137-9129cfdd8d50
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.