Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2018 | 12 | 35-45

Article title

Spożycie nasion roślin strączkowych w Polsce jako element modelu zrównoważonej konsumpcji żywności

Content

Title variants

EN
Consumption of pulses in Poland as an element of a sustainable food consumption model

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
Model zrównoważonej konsumpcji żywności, opracowany przez takie organizacje, jak FAO, WHO i WWF1, zakłada zwiększony udział produktów pochodzenia roślinnego w codziennym żywieniu. Wskazywana do pilnego rozpowszechniania struktura spożycia żywności wynika z wpływu, jaki ma nadmierna konsumpcja i przemysłowa produkcja – w szczególności produktów pochodzenia zwierzęcego – na środowisko naturalne, w tym klimat. W modelu podkreśla się konieczność zwiększenia spożycia nasion roślin strączkowych, które stanowią bogate i tanie źródło białka. Według badań budżetów gospodarstw domowych GUS, w Polsce spożycie tych produktów wynosi 0,9 kg/rok/osobę. Wyniki badań ankietowych zrealizowanych wśród studentów wskazują, że główną determinantą wyboru spożycia nasion roślin strączkowych jest ich smak, a produkt jest oceniany jako dostępny i tani. Poznanie walorów zdrowotnych, a także zdobycie wiedzy nt. organiczonych zasobów naturalnych mogłyby zmotywować młodych konsumentów do większego wykorzystania nasion roślin strączkowych w codziennej diecie.
EN
The sustaintable food consumption model, developed by such organisations as FAO, WHO and WWF assumes an increased share of products of plant origin in everyday nutrition. It is essential to promote new consumption patterns due to the impact that overconsumption and industrial production, especially of animal products has on the natural environment, including climate. The model points out an urgent need to increase the consumption of pulses – rich and affordable source of protein. In Poland their intake is very low, according to GUS household budget data – 0,9 kg/capita/year. Results of a study conducted among students shows that the consumption of pulses is mainly determined by taste and the product is seen as an available and cheap. It is important for young people to gain knowledge about the nutritional value and beneficial influence of pulses on the environment in order for them to become more motivated to choose to eat pulses every day.

Contributors

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
author
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

References

  • Buchner B., Fischler C., Fitoussi J.-P., Monti M., Riccardi G., Ricordi C., Sassoon J., Veronesi U., Double Pyramid: healthy food for people, sustainable food for the planet, Barilla Center for Food and Nutrition, 2010; https://www.barillacfn.com/m/publications/pp-double-pyramid-healthy-diet-for-people-sustainable-for-the-planet.pdf [dostęp: 23.02.2018].
  • FAO, Definition and classification of commodities. Pulses and derived products, 1994; z http://www.fao.org/es/faodef/fdef04e.htm [dostęp: 20.05.2018].
  • FAO, Sustainable diets and biodiversity. Directions and solutions for policy, research and action, 2012.
  • FAO, International Year of Pulses – nutritious seeds for a sustainable future, 2016, http://www.fao.org/pulses-2016 [dostęp: 20.05.2018].
  • FAO, http://www.fao.org/faostat/en/#data/FBS [dostęp: 15.05.2018].
  • Fiore M., Castiglione D., Ferrante M., Legumes consumption among young and adult residents in Sicily (South Italy): evidence and predictive factors, „Journal of Nutritional Health & Food Science” 2017, www.symbiosisonlinepublishing.com [dostęp: 20.05.2018]; http://dx.doi.org/10.15226/jnhfs.2017.00188.
  • GUS, Budżety gospodarstw domowych w 2016 r., Warszawa 2017.
  • Hedenus F., Wirsenius S., Johansson D.J.A., The importance of reduced meat and dairy consumption for meeting stringent climate change targets, „Climate Change” 2014, 124, 79–91; https://doi.org/10.1007/s10584-014-1104-5.
  • Hyland J.J., Henchion M., McCarthy M., McCarthy S., The climatic impact of food consumption in a representative sample of Irish adults and implications for food and nutrition policy, „Public Health Nutrition” 2016, 20 (4), 726–738; http://dx.doi.org/10.1017/S1368980016002573.
  • Ipsos Reid, Factors influencing pulse consumption in Canada. Final Report, 2010, https://www1.agric.gov.ab.ca/$Department/deptdocs.nsf/all/sis13117/$FILE/v3_factors_influencing_pulse_consumption_final_report_feb24_2010.pdf [dostęp: 28.05.2018].
  • Łuczyńska K., Analiza czynników motywujących i ograniczających spożycie suchych nasion roślin strączkowych wśród studentów, praca magisterska, WNoŻCziK SGGW w Warszawie, 2016.
  • Macdiarmid J.I., Douglas F., Campbell J., Eating like there's no tomorrow: Public awareness of the environmental impact of food and reluctance to eat less meat as part of a sustainable diet, „Appetite” 2017, 96, 487–493; http://dx.doi.org/10.1016/j.appet.2015.10.011.
  • Pociejowska M., Natywa M., Selwet M., Praktyczne aspekty biologicznego wiązania azotu atmosferycznego, „Wieś Jutra” 2013, 174, 55–56.
  • Pulses.org, z https://pulses.org [dostęp: 20.05.2018].
  • Rejman K., Halicka E., Kowrygo B., Sustainable diet and changes in food consumption in chosen European Union countries, „Problems of World Agriculture” 2014, 14, 4, 132–140.
  • Rejman K. Kowrygo B., Laskowski W., Ocena struktury spożycia żywności w Polsce w aspekcie wymogów zrównoważonej konsumpcji, „Journal of Agribusiness and Rural Development” 2015, 3 (37), 503–512; http://dx.doi.org/10.17306/JARD.2015.53.
  • Shana J Kim, de Souza R.J., Choo V.L. et al., Effects of dietary pulse consumption on body weight: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, „American Journal of Clinical Nutrition” 2016, 103, 1213–23; http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.115.124677.
  • Siying S.L., Kendall C.W.C., de Souza R.J. et el., Dietary pulses, satiety and food intake: A systematic review and meta-analysis of acute feeding trials, „Obesity” 2014, 22, 1773–1780; http://dx.doi.org/10.1002/oby.20782.
  • Tukker A., Goldbohm A.R., Koning A.de, Verheijden M., Kleijn R., Wolf O., Pérez-Domínguez I., Rueda-Cantuche J.-M., Environmental impacts of changes to healthier diets in Europe, „Ecological Economics” 2011, 70, 1776–1788; http://dx.doi.org/10.1016/j.ecolecon.2011.05.001.
  • Viguiliouk E., Mejia S.B., Kendall C.W.C., Sievenpiper J.L., Can pulses play a role in improving cardiometabolic health? Evidence from systematic reviews and meta-analyses, „Annals of The New York Academy of Sciences” 2017, 1392, 43–57; http://dx.doi.org/10.1111/nyas.13312.
  • WWF-UK, LiveWell for LIFE. The future of food – building the foundations for change, 2015, http://livewellforlife.eu/wp-content/uploads/2015/06/LiveWell_Laymans-Report_Final-1.pdf [dostęp: 7.05.2018].
  • WWF-UK, Eating for 2 degrees new and updated Livewell Plates. Summary Report, 2017, https://www.wwf.org.uk/eatingfor2degrees [dostęp: 22.02.2018].

Document Type

Publication order reference

Identifiers

ISSN
2300-2999

YADDA identifier

bwmeta1.element.desklight-1b4d3978-06bf-40a8-b11b-a870696dedb9
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.