Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2014 | 1 | 48-50

Article title

Leczenie żywieniowe depresji

Content

Title variants

EN
Nutritional treatment of depression

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
Wypierana latami przez przemysł farmaceutyczny niefarmakologiczna forma kuracji żywnością obecnie ponownie znajduje swoje zastosowanie we współczesnej terapii chorób o podłożu psychicznym. Obserwuje się ograniczone możliwości i sposoby ich leczenia, dlatego obecnie można zauważyć wzrost zainteresowania alternatywnymi formami leczenia tych schorzeń. Sugeruje się istnienie związku między niedoborami żywieniowymi, rozpowszechnieniem typowej diety zachodniej oraz odmiennością przebiegu niektórych procesów metabolicznych (w tym wzmożony proces oksydacyjny) a wystąpieniem chorób o podłożu psychicznym. Nie są jednak znane dokładne przyczyny wzrostu zachorowania na te zaburzenia w ostatnich latach. Brak optymizmu w prognozach dotyczących liczby nowych diagnoz zmusza do podjęcia skutecznych działań zapobiegawczych oraz opracowania nowej strategii leczenia. Sugeruje się, że współczesna dieta deficytowa w składniki odżywcze – głównie witaminy i sole mineralne – a obfitująca w cukier, nasycone kwasy tłuszczowe oraz nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans i omega-6, może mieć wpływ na wzrost zachorowania na depresję. Innymi faktorami wpływającymi dodatnio na rozpoznanie zaburzenia jest wystąpienie choroby w rodzinie oraz te pochodzenia socjalnego i środowiskowego. Możliwy pozytywny efekt terapeutyczny mogą wywierać takie składniki, jak: kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B, tryptofan i inne aminokwasy niezbędne do syntezy neuroprzekaźników oraz cynk. Indywidualnie dobrana dieta powinna mieć swoje uzasadnienie i być prowadzona pod opieką specjalisty we współpracy z lekarzem rodzinnym. Potrzebne są dalsze badania nad wpływem związków zawartych w żywności na choroby o podłożu psychicznym
EN
Over the years, displaced by the pharmaceutical industry drug-free, nutritional therapy again finds its application in contemporary treatment of psychiatric disorders. There is a limited capacity and possibility of treatment, so now we can see a growing interest in alternative forms of treatment for these diseases. It is suggested that there are associations between nutritional deficiencies, the spread of typical Western diet, the difference in some metabolic processes (including increased oxidative process) and the occurrence of psychiatric disorders. However precise reasons for the increased incidence of these disorders in recent years is not known. No optimistic forecasts for the number of new diagnoses necessitate to take effective preventive measures and to develop new treatment strategies. It is suggested that the modern diet, deficit in nutrients – mainly vitamins and minerals – and rich in sugar, saturated fat and trans and omega-6, may have an impact on developing depression. Other risk factors include depression incidence in the family and those of the social and environmental origin. Possible positive therapeutic effect may have components such as omega-3, B-vitamins, tryptophan and other amino acids required for the synthesis of neurotransmitters, and zinc. Individually selected diet should be justified and should be conducted under the supervision of a specialist in cooperation with Family Doctor. More research is needed on the effects of compounds found in foods on psychiatric illness.

Keywords

EN

Contributors

References

  • Perzyński A. Poziom funkcjonowania i rozpoznania stawiane przez psychiatrów u pacjentów kierowanych do poradni zdrowia psychicznego przez lekarzy rodzinnych. Fam Med Prim Care Rev 2013; 15(3): 368–369.
  • Ross BM. ω-3 fatty acid deficiency in major depressive disorder is caused by the interaction between diet and genetically determined abnormality in phospholipid metabolism. Med Hypothes 2007; 68: 515–524.
  • Blanco C, Okuda M, Markowitz JC , et al. The epidemiology of chronic major depressive disorder and dysthymic disorder: results from the National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions. J Clin Psychiatry 2010; 71(12): 1645–1656.
  • Roberts SH, Bedson E, Hughes DA, et al. Folate Augmentation of Treatment – Evaluation for Depression (FolATE D): protocol of a randomized controlled trial. BMC Psychiatry 2007; 7: 65.
  • Bujnowska-Fedak M, Grata-Borkowska U, Sapilak B. Otępienie i depresja u pacjentów w podeszłym wieku w Praktyce Lekarza Rodzinnego. Fam Med Prim Care Rev 2012; 14(3): 349–353.
  • Lakhan SE , Vieira KF. Nutritional therapies for mental disorders. Nutr J 2008; 7: 2.
  • Harbottle L, Schonfelder N. Nutrition and depression: a review of the evidence. J Ment Health 2008; 17(6): 576–587.
  • Simon GE , Rohde P, Ludman EJ , et al. Association between change in depression and change in weight among women enrolled in weight loss treatment. Gen Hosp Psychiatry 2010; 32: 583–589
  • 9. America A, Milling LS . The efficacy of vitamins for reducing or preventing depression symptoms in healthy individuals: natural remedy or placebo? J Behav Med 2008; 31: 157–167
  • Appleton KM, Hayward RC , Gunnell D, et al. Effects of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids on depressed mood: systematic review of published trials. Am J Clin Nutr 2006; 84: 1308–1316.
  • Martins JG . EPA but not DHA appears to be responsible for the efficacy of omega-3 long chain polyunsaturated fatty acid supplementation in depression: evidence from a meta-analysis of randomized controlled trials. J Am Coll Nutr 2009; 28(5) 525–542.
  • Féart C, Peuchant E, Letenneur L, et al. Plasma eicosapentaenoic acid is inversely associated with severity of depressive symptomatology in the elderly: data from the Bordeaux sample of the Three-City Study. Am J Clin Nutr 2008; 87: 1156–1162.
  • Tsaluchidu S, Cocchi M, Tonello L, et al. Fatty acids and oxidative stress in psychiatric disorders. BMC Psychiatry 2008;8(Suppl. I): S5.
  • Pearlstein T. Perinatal depression: treatment and dilemmas. J Psych Neurosc 2008; 33(4): 302–318.
  • Heitzman J. Postępy w diagnostyce i terapii zaburzeń psychicznych. Przew Lek 2011; 1: 175–181.
  • Kate N, Grover S, Agarwal M. Does B12 deficency lead to lack of treatment response to conventional antidepressants? Psychiatry 2010; 7(11): 42–44.
  • Benton D, Haller J, Fordy J. Vitamin supplementation for 1 year improves mood. Neuropsychobiology 1995; 32(2): 98–105.
  • Ussher JM, Swann C. A double blind placebo controlled trial examining the relationship between Health-Related Quality of Life and dietary supplements. Br J Health Psychol 2000; 5: 173–187.
  • Penckofer S, Kouba J, Byrn M. Vitamin D and depression: where is all the sunshine? Iss Ment Health Nurs 2010; 31(6): 385–393.
  • DiGirolamo AM, Ramirez-Zea M. Role of zinc in mental and child mental health. Am J Clin Nutr 2009; 89: 940–945.
  • Pynnönen PA, Isometsä ET , Verkasalo MA, et al. Gluten-free diet may alleviate depressive and behavioural symptoms in adolescents with celiac disease: a prospective follow-up case-series study. BMP Psychiatry 2005; 5: 14.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.desklight-3939c6eb-15f3-44c7-86b4-5f310deed7aa
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.