Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2014 | 4 | 83-86

Article title

Wiedza rodziców na temat alergii pokarmowych u dzieci.

Content

Title variants

EN
Parent’s knowledge on children alimentary allergy.

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
Wstęp. Choroby alergiczne są najczęstszymi chorobami przewlekłymi wieku rozwojowego. W Polsce choruje około 20% populacji dziecięcej. Najwięcej i najczęściej mówi się o astmie, ale nie można zapominać o atopowym zapaleniu skóry i alergicznym zapaleniu błony śluzowej nosa. Pielęgniarka pełni kluczową rolę w opiece nad dzieckiem z alergią, redukuje lęk dziecka, zapewnia wsparcie emocjonalne. W myśl współczesnych teorii pielęgnowania, to pielęgniarka powinna przygotować rodzinę z chorym dzieckiem do samoopieki i samopielęgnacji oraz pomóc w adaptacji do nowej sytuacji. Cel pracy. Określenie poziomu wiedzy rodziców na temat alergii pokarmowej ich dziecka. Materiał i metody. Badania prowadzono od 30 czerwca do 26 września 2014 r. wśród rodziców pacjentów Oddziału Klinicznego Alergologii Dziecięcej Samodzielnego Szpitala Klinicznego nr 1 we Wrocławiu oraz losowo wybranych rodziców dzieci z alergią, za pośrednictwem ankiety internetowej. Badaniem objęto 50 rodziców. Do przeprowadzenia badania została użyta metoda sondażu diagnostycznego z zastosowaniem anonimowej ankiety własnego autorstwa. Obliczenia wykonano za pomocą arkusza kalkulacyjnego Microsoft Excel. Wyniki. Respondenci oceniają, że najlepiej przygotowaną osobą do przekazywania pacjentom wiedzy na temat profilaktyki oraz postępowania w chorobach alergicznych jest lekarz (84% ankietowanych). Jedynie 8% uważa personel pielęgniarski za wystarczająco kompetentny w zakresie przekazywania wiedzy. Badani oczekują od personelu medycznego rzetelnych informacji. Jak stwierdzili, nie chcą czerpać wiedzy z Internetu, tylko dlatego, że nikt nie ma dla nich wystarczająco dużo czasu albo wiedzy. Osoby posiadające wyższe wykształcenie wykazywały, statystycznie istotną (36%), większą świadomość ochronnego działania karmienia piersią. Tylko 11% z nich uważało, że karmienie piersią nie ma wpływu na ryzyko rozwoju alergii. Wnioski. 1. Wiedza rodziców na temat alergii pokarmowych jest niewielka. 2. Zaufanie do pielęgniarki, jako osoby kompetentnej do edukacji pacjenta, jest alarmująco niskie. 3. Większość ankietowanych uważa swoją wiedzę za niewystarczającą i wyraża chęć do jej pogłębienia. 4. Osoby posiadające wykształcenie wyższe wykazują wyższą świadomość, że karmienie piersią jest czynnikiem zmniejszającym ryzyko wystąpienia alergii.
EN
Background. Allergic diseases are the most common childhood chronic diseases. They affect around 20% of the pediatric population in Poland. The most common is asthma, but atopic diseases and allergic rhinitis are also quite frequent. Nurses play a key role in care for children with an allergy, help to reduce their anxiety and provide emotional support. According to modern nursing theory, a nurse should prepare families with a sick child to self-care and help to adapt them to the new situation. Objectives. The aim of this study was to determine parents knowledge on their child’s alimentary allergy. Material and methods. The study was conducted from 30 June 2014 to 26 September 2014 among parents of patients on Pediatric Allergy ClinicalDivision at Independent Public Clinical Hospital No. 1 in Wroclaw and randomly selected parents of children with allergies by means of an online survey. The study included 50 parents. The study was carried out using the method of diagnostic survey with an anonymous questionnaire developed by the author. Calculations were performed using Microsoft Excel. Results. Respondents indicated that the best prepared person to provide patients with knowledge about prevention and handling of allergic diseases is a doctor, 84% of them. Only 8% believe that the nursing staff is competent enough to educate patients. Respondents expect medical staff to provide them with reliable information. They do not wish to gain the information from the Internet only because there is nobody with enough time or enough knowledge available for them. People with higher education, statistically significantly (36%), were more aware of the protective effect of breastfeeding, only 11% of them believed that breastfeeding does not have any impact on the risk of developing allergies. Conclusions. 1. Parents’ knowledge about alimentary allergies is very low. 2. Trust in nurses as competent in patients education is alarmingly low. 3. The majority of respondents believe their knowledge is insufficient and is willing to improve it. 4. People with higher education have a greater awareness of breastfeeding as a factor in reducing the risk of allergies.

Year

Issue

4

Pages

83-86

Physical description

Contributors

  • Studenckie Koło Naukowe Pielęgniarstwa Pediatrycznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu
  • Zakład Pediatrii Społecznej, Katedra Pielęgniarstwa Pediatrycznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu
author
  • Studenckie Koło Naukowe Pielęgniarstwa Pediatrycznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu
  • Studenckie Koło Naukowe Pielęgniarstwa Pediatrycznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

References

  • Pisiewicz K, Doniec Z, Wanat-Krzak M. Epidemiologia chorób alergicznych u dzieci w Polsce [cyt. 01.12.2014]. Dostępny na URL: http://www.imed.pl/index.php?PAGE=telegram&TEL_CUR_ ID=128&return=archives.
  • Burks AW, Jones SM, Boyce JA, et al. NIAID-sponsored 2010 guidelines for managing food allergy: applications in the pediatric population. Pediatrics 2011; 128(5): 955–965.
  • World Allergy Organization (WAO). Fiocchi A, et al. Diagnosis and Rationale for Action against Cow’s Milk Allergy (DRACMA) Guidelines. Pediatr Allergy Immunol 2010; 21(Suppl. 21): 1–125.
  • Walsh J, O’Flynn N. Diagnosis and assessment of food allergy in children and young people in primary care and community settings: NICE clinical guideline. Br J Gen Pract 2011; 61: 473–475.
  • Burks AW, Tang M, Sicherer S, et al. ICON: food allergy. J Allergy Clin Immunol 2012; 129: 906–920.
  • Światowa strategia rozpoznawania, leczenia i prewencji astmy. Raport NHLBI/WHO. Aktualizacja 2006. Med Prakt 2007; 1: 1–181.
  • Kalinowski P, Mirosław K. Wiedza rodziców na temat alergii pokarmowej występującej u ich dzieci. Med Ogólna Nauki o Zdr 2014; 20: 88–91.
  • Trojanowska A, Bernat K, Tymecka I. Zadania edukacyjne pielęgniarki wobec dzieci chorych na astmę oskrzelową. Med Ogólna Nauki o Zdr 2013; 19: 95–98.
  • Farnik-Brodzińska M, Pierzchała W. Badania jakości życia w chorobach układu oddechowego. Katowice: Śląska Akademia Medyczna; 1999.
  • Zawadzka-Krajewska A, Chądzyńska J, Ziołkowski J. Czynniki ryzyka związane z rozwojem chorób alergicznych u dzieci. Alergologia Info 2009; IV(3): 117–124.
  • Rudzki E. Alergia pokarmowa. Część I – Mleko krowie. Post Dermatol Alergol 2005; 2: 77–804.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

ISSN
2084-4212

YADDA identifier

bwmeta1.element.desklight-3d24a836-9a65-4dcb-83c9-ca6cd276f1fe
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.