Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2014 | 1 Współczesne problemy rozwoju regionalnego | 6-16

Article title

Innowacyjność przedsiębiorstw – bariery i sposoby ich ograniczania (na przykładzie Wielkopolski)

Content

Title variants

EN
Innovativity of enterprises – barriers and means of their decrease (ex ample of Wielkopolska region)

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
Celem artykułu było przedstawienie wyników badań barier dla współpracy przedsiębiorstw przetwórstwa przemysłowego ze sferą nauki i jednostek transferu technologii, które zmniejszają innowacyjną aktywność. Badanie przeprowadzono metodą ankietową na próbie ponad 250 przedsiębiorstw. Rezultaty badań wskazują, że natura barier tkwi w słabości kapitału ludzkiego i wynika z braku zaangażowania, umiejętności nawiązywania kontaktów, wykorzystania informacji oraz trudności w akceptacji nowości. Występuje też brak zrozumienia korzyści ze współpracy. Nadzieją na poprawę są deklaracje respondentów o rozpoczęciu lub kontynuowaniu działalności innowacyjnej oraz wspieraniu edukacji pracowników, komunikacji wewnętrznej, poprawy systemu motywacji i integracji. To może zwiększyć kapitał społeczny przedsiębiorstw (zaufanie, normy i wartości, przedsiębiorczość osób), który wpływa na rozwój relacji nieformalnych między pracownikami i w sieci organizacji oraz kształtuje wzrost innowacyjności.
EN
In this paper the results of research devoted to barriers for cooperation between enterprises and sciences sector were presented. Such barriers decrease the innovative potential of industry. The questionnaire method has been applied to the sample of over 250 enterprises. The results indicate that the nature of barriers comes from low level of human capital e.g. low commitment, easily entering into relationship, use of information, difficulty in novelty acceptation. The lack of understanding of profits from cooperation is also significant. The hope for improvement lies in declaration of managers concerning: continuing or stimulating innovative activity and support for education, communication and motivation system. This activity will strengthen social capital resources, which in turn will improve relations between industry and science, as well.

Contributors

  • Wydział Ekonomii i Zarządzania Uniwersytet Zielonogórski
  • Gnieźnieńska Szkoła Wyższa Milenium

References

  • Etkowitz H., Lyersdorf L. (1997), In The Global Knowledge Economy: A triple Helix of University – Industry – Government Relations, Cassell London.
  • Hausner J. (2012), Kurs na innowacje. Jak wyprowadzić Polskę z rozwojowego dryfu, Biuletyn PTE, nr 3.
  • Klastry w województwie Wielkopolskim (2011), PARP, Warszawa.
  • Kubielas S. (2009), Innowacje i luka technologiczna w gospodarce globalnej opartej na wiedzy, Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa.
  • Skawińska E. (2006), The improvement of competitiveness of Polish food products in international markets, w: Development, Competitiveness and Practice of Economic Policy, E. Frejtag-Mika (ed.), PWE, Warszawa.
  • Skawińska E. (2013), Determinanty generowania i komercjalizacji innowacji w świetle ocen pracowników sfery nauki, w: Nowe otwarcie na innowacje, R.I. Zalewski (red.), Komisja Nauk Towaroznawczych PAN, Poznań.
  • Skawińska E. (2013a), Wsparcie finansowe działalności innowacyjnej przedsiębiorstw przez organizacje w Wielkopolsce, „Towaroznawcze Problemy Jakości” (w druku).
  • Taranko T. (2011), Aktywność innowacyjna polskich przedsiębiorstw a ich udział w procesach konkurencyjnych, „Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów”, Zeszyt Naukowy 106, SGH Warszawa.
  • Zalewski R.I., (2013), Wiedza i innowacje jako jakościowe czynniki wzrostu gospodarczego w: Nowe otwarcie na innowacje, R.I. Zalewski (red.), Komisja Nauk Towaroznawczych PAN, Poznań.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

ISSN
2391-7830
ISBN
978-83-87193-95-9

YADDA identifier

bwmeta1.element.desklight-50530834-216d-447c-a0e5-307f65bf416a
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.