Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2016 | 4(86) | 73-81

Article title

POLSKA KOLEKCJA LNU –ŹRÓDŁEM NASION O TERAPEUTYCZNYM DZIAŁANIU

Authors

Selected contents from this journal

Title variants

EN
The Polish Flax Collection – a source of seeds with therapeutic activity

Languages of publication

PL EN

Abstracts

EN
Flaxseed – Semen Lini, ‘siemię lniane’ in Polish, is a valuable medicinal raw material. Flaxseed is a food ingredient with anticancer activity and antithrombotic properties. Flaxseed decoction is a traditional soothing treatment used in alimentary track diseases. Flaxseed contains numerous bioactive substances: α-linolenic acid, antioxidants, microelements, mainly selenium and lignans. The seeds of traditional flax (Linum usitatissimum L.) are characterized with very beneficial and rare composition of polyunsaturated fatty acids. In the study of 16 accessions of flax (Linum usitatissimum L.) it was found that the content of triunsaturated α-linolenic acid in seed oil was from 3,7 to 5,8 times higher than diunsaturated linolenic acid. The reservoir of seeds with higher content of α-linolenic acid is the Polish Flax Collection, which collection comprises traditional races and varieties of flax.

Keywords

Contributors

  • Mgr inż. Grażyna Silska, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, ul. Wojska Polskiego 71B, 60-630 Poznań, Poland

References

  • 1. Andruszewska A., Byczyńska M., Silska G. (2009): Zdrowotność odmian lnu oleistego, które mogą być surowcem dla przemysłu spożywczego. Progress in Plant Protection 2009 tom 49 nr 1, 177-192.
  • 2. Barowicz T., Brzóska B., Pieszka M., (2002): Wpływ dodatku oleju lnianego i witaminy E do mieszanek na koncentrację selenu (Se) we krwi oraz zawartość witaminy E i skład kwasów tłuszczowych mięśnia najdłuższego u tuczników. Rośliny Oleiste. Tom XXIII – Zeszyt 1, 201-206.
  • 3. Barowicz T., Brzóska F., Pietras M., Gąsior R. (1999): Nasiona lnu w mieszankach dla tuczników – wpływ na właściwości dietetyczne mięsa. Rośliny Oleiste. Tom XVIII - Zeszyt 2, 559-564.
  • 4. Brejta W., Barowicz T., Gąsior R. (1999): Wykorzystanie pełnotłustych nasion lnu i rzepaku w opasie młodego bydła rzeźnego. Rośliny Oleiste. Tom XX – Zeszyt 1, 207-220.
  • 5. Burczyk H., Praczyk M., Kozak J., Silska G. (2010): Przydatność technologiczna lnu oleistego na przykładzie nowej odmiany Bukoz. Zagadnienia doradztwa rolniczego nr 1/2, 122-127.
  • 6. Byczyńska B., Krzymański J. (1969): Szybki sposób otrzymywania estrów metylowych kwasów tłuszczowych do analizy metodą chromatografii gazowej. Tłuszcze Jadalne, XIII: 108-114.
  • 7. Cichocka A. (2015): Zalecany wybór produktów spożywczych w profilaktyce chorób układu krążenia. III Kongres Nauk Rolniczych „Nauka –Praktyce”, Badania naukowe w procesie kształtowania polskiej wizji Wspólnej Polityki Rolnej i Wspólnej polityki Rybackiej 263-268.
  • 8. Gawęcki J. (1997): Prawda o tłuszczach. Praca zbiorowa pod redakcją prof. Jana Gawęckiego.
  • 9. Matławska I., Bylka W. (2007) Naturalne niezbędne kwasy tłuszczowe w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Herba Polonica Vol. 53 No 2, 39.
  • 10. Osek M., Milczarek A., Janocha A. (2008): Wpływ różnych proporcji oleju sojowego i lnianego wźmieszankach dla kurcząt brojlerów na ich wzrost, wartość tuszki i proporcji oleju sojowego i lnianego w mieszankach dla kurcząt brojlerów na ich wzrost, wartość tuszki i cechy jakościowe mięsa. Rośliny Oleiste. Tom XXIX – Zeszyt 2, 255-266.
  • 11. Ożarowski A., Jaroniewski W. (1987): Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych. Warszawa, 225-227.
  • 12. Silska G., Praczyk M. (2011): Nasiona lnu i olej lniany to cenne źródło kwasów tłuszczowych Omega 3. Biuletyn Informacyjny Polskiej Izby Lnu i Konopi, Len i Konopie nr 17: 50-56.
  • 13. Silska G. Praczyk M. (2012): Ocena obiektów lnu oleistego (Linum usitatissimum L.). Rośliny Oleiste tom 33:127-138.
  • 14. Silska G., Praczyk M. (2013):P Deskryptory charakterystyki i waloryzacji Międzynarodowej Bazy Danych Lnu. Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 268: 161-171.
  • 15. Silska G., Kozak J., Rajewicz M., Mańkowska G. (2014): Charakterystyka morfologiczna genotypów lnu (Linum usitatissimum L.) pochodzących z Polski. Polish Journal of Agronomy No. 17: 38-47
  • 16. WHO 2004: „Global strategy on diet, physical activity and health” www.who.int/dietphysicalactivity/strategy/eb11344/strategy_english_web.pdf
  • 17. www.primanatura.pl

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.desklight-6360ce41-2b45-4981-8ac9-f105ea5fd185
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.