Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2020 | 74 | 1-2 (328-329) | 138-144

Article title

Pamięć podniebienia. Smak i archiwizowanie tożsamości w instalacjach Anny Królikiewicz

Selected contents from this journal

Title variants

EN
Memory of the Palate. Taste and the Archiving of Identity in Installations by Anna Królikiewicz

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
Osią artykułu są instalacje Anny Królikiewicz. Proste rytuały codzienności, związane z przygotowywaniem i dzieleniem się posiłkiem, zmienia ona w rytuały sztuki. Artystka „lokuje pamięć w żołądku,” jej sztuka stanowi laboratorium, w którym badane są relacje pomiędzy pamięcią a jedzeniem. Jej metodą jest synestetyczne przenoszenie wrażeń z jednego obszaru pobudzenia na inne. Dzięki smakom i zapachom artystka stara się przywrócić pamięć przeszłych sytuacji, miejsc i osób. Żywa niegdyś egzystencja przyjmuje u Królikiewicz postać sensualnych śladów, które prowadzą widzów do dawnego Sopotu i Gdańska.
EN
The axis of this article consists of installations by Anna Królikiewicz, who changes simple everyday rituals connected with the preparation and sharing of meals into art rituals. The artist “locates memory in the stomach” and her artworks constitute a laboratory examining relations between memory and eating. The Królikiewicz method involves a synaesthetic transmission of impressions from one domain of arousal to another. By means of flavours and aromas the artist tries to restore the memory of past situations, places, and persons. In the Królikiewicz oeuvre once living existence assumes the form of sensual traces leading the viewers to Sopot and Gdańsk of the past.

Keywords

Year

Volume

74

Pages

138-144

Physical description

Contributors

References

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.desklight-6e161be0-5ce5-4d67-b65e-aca888e9ccc1
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.