PL EN


2015 | 12 | 51-66
Article title

Kulturowe i żywieniowe znaczenie pieczywa w agroturystyce

Authors
Content
Title variants
Languages of publication
PL
Abstracts
PL
Celem opracowania jest ukazanie znaczenia pieczywa jako produktu regionalnego obecnego w polskiej tradycji kulinarnej. W obecnych czasach obserwujemy znaczny wzrost spożycia pieczywa o niskiej jakości z dodatkiem wielu polepszaczy, pieczywa wypiekanego tuż przed sprzedażą z uprzednio zamrożonych, wstępnie podpieczonych kęsów ciasta. Ze względu na wysoką konkurencję na rynku piekarniczym, piekarze rezygnują z wysokiej jakości produktów zastępując je o wiele tańszymi, i o gorszej jakości. W sytuacji takiej właściciel gospodarstw agroturystycznych, wypiekający sami pieczywo metodami tradycyjnymi mają szansę na podniesienie walorów swojego gospodarstwa oraz przyciągniecie wielu gości z dużych miast stęsknionych smaku prawdziwego, tradycyjnego, lokalnego pieczywa. Jak wynika z badania przeprowadzonego dla potrzeb opracowania, osoby które na co dzień kupują pieczywo w piekarniach, czy osiedlowych sklepikach podczas wyjazdu do gospodarstwa agroturystycznego zwracają uwagę na to jakiej jakości pieczywo jest podawane w gospodarstwie, a nawet czy gospodarze wypiekają własny regionalne pieczywo. W opracowaniu zamieszczono przykładowe opisy oferty agroturystycznej, która pochodzi ze stron internetowych gospodarstw, prowadzących wypiek tradycyjnego pieczywa, a tym samym uatrakcyjniając swoją ofertę.
Keywords
Year
Issue
12
Pages
51-66
Physical description
Dates
online
2015-12-01
Contributors
author
  • Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie
References
  • Dębniewski M., Tkaczuk M., 1997, Agroturystyka, koszty, ceny, efekty, Wyd. Poltex, Warszawa, s. 17-25
  • Ditrich B., 2012, Goście lubią regionalne smaki, „Smak i Tradycja” nr 11, 04/2012, s. 55-56
  • Dominik P. 2011, Pieczywo jako produkt turystyki kulinarnej w Polsce. [w:] Czarniecka-Skubina E., Nowak D., Mogiła-Lisowska J., Żywność i żywienie w turystyce i rekreacji, Wyd. WSH,GiT, Warszawa, s. 292-301
  • Gambuś H. 2015, Żywienie a zdrowie konsumenta, właściwości odżywcze i dietetyczne pieczywa www.tuo.agh.pl/zywienia-azdrowie-konsumenta [15.11.15]
  • Gawęcki J., Mosso- Pietraszewska T., 2006, Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, Wyd. PWN, Warszawa, s. 20-27
  • Gąsiorowski M., 2005, O produktach regionalnych i tradycyjnych. Możliwości a polskie realia, Fundacja Fundusz Współpracy, Warszawa, s. 30-35
  • Gonera H., 2014, Program rozwoju i promocji turystyki gastronomicznej i szlaków kulinarnych, Polska Organizacja Turystyczna-Landbrand, Warszawa, s. 5-20
  • Gordon A., 2003, Turystyka w gminie i powiecie, Polska Organizacja Turystyczna, Warszawa, s. 169-170
  • Grotkowski S., 2013, Poznajemy smaki Mazowsza, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego , Warszawa, s. 15-17
  • Grzesińska W., 2004, Mała gastronomia- duży kłopot, „Przegląd Gastronomiczny”, nr 3/2004, s. 12
  • Kmiołek A., 2013, Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów, Wyd. WSiP, Warszawa 2013, s. 137-138
  • Higman B., W., 2012, Historia żywności, Wyd. Aletheia, Warszawa 2012, s. 262-263
  • Kowalski A., Mazurkiewicz E., 2004, Wieś, rolnictwo i gospodarka żywnościowa po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej, Wyd. WSE, IERiGŻ, Warszawa
  • Kręglicka A., 2013, Z pola na stół, czyli doświadczenia pewnych restauratorów o slowfoodowym zacięciu [w:] Winawer Z. (red.), Produkty regionalne i tradycyjne w krótkich łańcuchach żywności, Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Warszawa, s. 176
  • Kubiak I., Kubiak K., 1981, Chleb w tradycji ludowej, Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, Warszawa, s. 17- 30
  • Kurek W., 2007, Turystyka, Wyd. PWN, Warszawa, s. 331
  • Lis H., Lis P., 2015, Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków, Wyd. Nasza Księgarnia, Warszawa, s. 160-165
  • Long L., M., 2004, Culinary Tourism. University Press of Kentacky, Wyd. Lexington, s. 20-25
  • Łęczycki K., 2003, Wybrane zasoby i produkty w gospodarstwie agroturystycznym, Wyd. Akademii Podlaskiej, Siedlce, s. 134-156
  • Łęńska-Bąk K., 2010, O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub speciae culinaria. Wyd. Uniwersytet Opolski, Opole 2010, s. 282-285
  • Ogrodowska B., 2001, Zwyczaje, obrzędy i tradycje w Polsce, , Wyd. Księży Werbistów Warszawa, s. 30-31
  • Palich P., Ocieczek A., 2004, Zarys technologii żywności i towaroznawstwa, Wyd. WSTiH, Bydgoszcz, s. 15-25
  • Panasiuk A., 2008, Gospodarka turystyczna, Wyd. PWN, Warszawa, s. 227
  • Petrini C., 2007, Slow food, Wyd. Twój Styl, Warszawa, s. 60-65
  • Rakiel-Czarnecka W. 2010, Zdrowa żywność z polskich zbóż, Krajowa Rada Izb Rolniczych, Warszawa, s. 50-52
  • Szymańska A., 2015, www.teatrnn.pl [15.11.15]
  • Świderski F. 1999, Towaroznawstwo żywności przetworzonej , Wyd. SGGW, Warszawa, s. 361-369
  • www. chlebowachata.pl [15.11.15]
  • www.jura.turist.pl [15.11.15]
  • www.rychter.gdan.pl [15.11.15]
Document Type
Publication order reference
Identifiers
YADDA identifier
bwmeta1.element.desklight-774f6c0d-f8dc-4d95-bf23-3ee284b3de13
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.