Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2022 | 3(997) | 141-158

Article title

Ocena i wybór optymalnego wariantu opakowania produktów spożywczych

Title variants

EN
The Estimation and Selection of Optimum Variant Food Products Packing

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
Cel: Celem artykułu jest wybór najlepszej (optymalnej) konfiguracji (zestawienia) folii opakowaniowej oraz medium wewnątrz opakowania (mieszanki gazu ochronnego). Metodyka badań: Aby osiągnąć cel, zastosowano zmodyfikowaną metodę Yagera umożliwiającą wybór optymalnego wariantu z wykorzystaniem subiektywnych kryteriów względnych. Wyniki badań: Zastosowanie zmodyfikowanej metody Yagera pozwoliło na określenie optymalnej konfiguracji folii opakowaniowej oraz medium wewnątrz opakowania. Wnioski: Zaprezentowana metoda może być wykorzystywana na większą skalę jako przydatne narzędzie do oceny i wyboru wariantu, który najlepiej spełnia przyjęte, określone przez ekspertów kryteria oceny z uwzględnieniem ich ważności. Ponadto zmodyfikowana metoda Yagera ma zastosowanie wtedy, gdy eksperci nie posiadają dostatecznej wiedzy pozwalającej na jednoznaczną ocenę wariantów pod względem poszczególnych kryteriów. Wkład w rozwój dyscypliny: Należy rozważyć uzupełnienie zaprezentowanej metody wspomagającej podejmowanie decyzji o podejście opierające się na pozostałych grupach kryteriów: deterministyczne, rozmyte oraz probabilistyczno-statystyczne.
EN
Objective: The work presents a method that allows for the evaluation and selection of the best (optimal) configuration (combination) of the packaging film and the medium inside the packaging (protective gas mixture). Research Design & Methods: The algorithm used to select the optimal variant is based on the Yager method in the base version; it takes into account subjective relative criteria. Findings: The application of the modified Yager method made it possible to determine the optimal configuration of the packaging film and the medium inside the packaging. Implications/Recommendations: The method presented can be used on a larger scale as a useful tool for the evaluation and selection of the variant that best meets given evaluation criteria, taking into account their importance defined by experts. In addition, the modified Yager method is applicable when experts do not have sufficient knowledge to evaluate the variants versus individual criteria. Contribution: The research suggests that consideration should be given to decision-making processes based on multi-criteria optimisation taking into account various groups of criteria, including deterministic, fuzzy and probabilistic-statistical.

Contributors

  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu

References

  • Breiing A., Knosala R. (1997), Bewerten technischen Systeme. Theoretische und methodische Grundlagen bewertungstechnischer Entscheidungshilfen, Springer-Verlag, Berlin–Heidelberg.
  • Eschenauer H., Koski J., Osyczka A. (1990), Multicriteria Design Optimization. Procedures and Applications, Springer-Verlag, Berlin.
  • Kacprzyk J. (1986), Zbiory rozmyte w analizie systemowej, PWN, Warszawa.
  • Knosala R. (1991), Objektivierung des Bewertungsprozesses beim Konstruieren, „Konstruktion”, vol. 43.
  • Krawczyk S. (2001), Metody ilościowe w planowaniu (działalności przedsiębiorstwa), t. 1, C.H. Beck, Warszawa.
  • Lisińska-Kuśnierz M., Ucherek M. (2003), Postęp techniczny w opakowalnictwie, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
  • Opakowania żywności (1998), red. B. Czerniawski, J. Michniewicz, Agro Food Technology, Czeladź.
  • Osyczka A. (2002), Evolutionary Algorithms for Single and Multicriteria Design Optimization, Physica-Verlag, Heidelberg–New York.
  • Płonka S. (1998), Metody oceny i wyboru optymalnej struktury procesu technologicznego, „Zeszyty Naukowe. Budowa i Eksploatacja Maszyn”, Politechnika Łódzka Filia w Bielsku-Białej, z. 31.
  • Płonka S. (2017a), Algorytmy wielokryterialnej optymalizacji struktury procesów wytwarzania, „Inżynieria Maszyn”, r. 22, z. 1.
  • Płonka S. (2017b), Wielokryterialna optymalizacja procesów wytwarzania części maszyn, Wydawnictwo WNT, Warszawa.
  • Płonka S., Drobina R., Jędrzejczyk D., Postrożny J. (2019), Selection of Optimal Thermochemical Treatment of Steel Guides of Yarn, „Fibres & Textiles in Eastern Europe”, vol. 27, nr 6(138), https://doi.org/10.5604/01.3001.0013.4464.
  • Płonka S., Lorek R. (2016), Multicriteria Optimization of Manufacturing Processes Taking into Account the Validity Criteria, „Journal of Machine Engineering”, vol. 16(4).
  • Pomietlorz-Loska M., Postrożny J. (2020), Wielokryterialna ocena i wybór optymalnego usługodawcy logistycznego (w:) Technologie, procesy i systemy produkcyjne, Wydawnictwo Naukowe Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej, Bielsko-Biała.
  • Rydzkowski T., Michalska-Pożoga I. (2013), Wpływ pakowania w atmosferze modyfikowanej na jakość sensoryczną pieczarek przechowywanych w warunkach chłodniczych, „Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego”, nr 1.
  • Saaty T.L. (2001), Decision Making with Dependence and Feedback: The Analytic Network Process. The Organization and Prioritization of Complexity, RWS Publications, Pittsburgh, PA.
  • Towaroznawstwo żywności przetworzonej (2003), red. F. Świderski, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Document Type

Publication order reference

YADDA identifier

bwmeta1.element.desklight-830c1068-e255-4950-9667-8ec081d3dc11
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.