Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2013 | 21 | 121-132

Article title

Formowanie się nowej struktury przestrzennej przemysłu przetwórstwa rybnego w Polsce

Content

Title variants

EN
Creating a New Spatial Structure of Fish Processing Industry in Poland

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
W artykule podjęto rozważania dotyczące określenia wagi czynników i korzyści z lokalizacjidla przemysłu przetwórstwa rybnego w Polsce oraz ich wpływu na zmiany struktury przestrzennej.Ponadto dokonano charakterystyki zmian w rozmieszczeniu przedsiębiorstw przetwórczychw Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem ich koncentracji w świetle teorii klastra. Obecnie, najistotniejszymiczynnikami lokalizacji w przetwórstwie rybnym w Polsce są czynniki związane z zasobamipracy, tj. czynnik kosztowy, kompetencyjny, kulturowy. Jednak znaczenie poszczególnych czynnikówjest bardzo zróżnicowane pod względem wielkości przedsiębiorstw i ich położenia. Obserwowany procesdekoncentracji badanej grupy przemysłowej dotyczy głównie spadku wielkości potencjału przetwórstwarybnego w województwach nadmorskich (pomorskie i zachodniopomorskie). Nowe lokalizacjeprzedsiębiorstw, a także zmiany organizacyjno-własnościowe (m.in. relokacja) w obrębie jednostekjuż istniejących spowodowały powstanie „nowych” lub przeformułowanie „starych” koncentracjiprzedsiębiorstw przetwórczych. Nowa formuła działania miałaby się opierać na teorii klastra. Jednakproces ich tworzenia w skali kraju jest raczej na etapie inkubacji.
EN
The article is an attempt to determine the weight of factors and advantages of location for fish processing industry in Poland and their influence on the changes in the spatial structure. What is more, the changes in distribution of food processing companies in Poland were characterized taking into consideration their concentration in view of the theory of cluster. At present the most crucial location factors in fish processing in Poland are the ones connected with labour resources which are cost, competence and culture factors. Market factors of quality character (for example market wealth) constitute the second group in terms of importance. The observed process of deconcentration study industrial group concerns mostly the decrease in the amount of fish processing potential in coastal voivodeships (Pomeranian and West Pomeranian Voivodeships). New locations of companies and also organizational and ownership changes within already existing units (relocation, among others) have caused to come into existence “new” or reformate “old” concentrations of food processing companies. A new formula of activity might be based on the theory of cluster. However, the process of creating them on the national scale is rather at the stage of incubation.

Contributors

  • Instytut Geografii i Studiów Regionalnych, Akademia Pomorska w Słupsku

References

  • Brodzicki, T., Ciołek, D., Tarkowski M. (2012). Mapowanie klastrów w Polsce – próba dostosowania metody. W: T. Brodzicki, J. Kuczewska (red.), Klastry i polityka klastrowa w Polsce. Konkurencyjność przedsiębiorstw, sektorów i regionów. Gdańsk: Wydawnictwo Naukowe UG, 60–98.
  • Czapliński, P. (1999). Gospodarka rybna w województwie słupskim na tle polskiego rybołówstwa bałtyckiego. Słupskie Prace Matematyczno-Przyrodnicze, 12c, 17–32.
  • Czapliński, P. (2012). Consolidation strategy in the polish fishing industry in the light of globalization processes and the European integration. W: P. Slaveykov (red.), Security in the age of global changes. Sofia: University St. Kliment Ohridski, 236–240.
  • Ćwikałowska, A., Pieńkowski, M., Przybyłowski, M., Rybacka, M., Szultka, S., Tamowicz, P., Wal-kiewicz, D. (2011). Istniejące klastry i inicjatywy klastrowe w województwie zachodniopomorskim. Szczecin–Gdańsk: Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową, ICG.
  • Dziemianowicz, W. (2008). Konkurencyjność gmin w kontekście relacji władze lokalne – inwestorzy za¬graniczni. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Warszawskiego.
  • Godlewska, H. (2001). Lokalizacja działalności gospodarczej. Wybrane zagadnienia. Warszawa: Wydawnictwo WSHiFM.
  • Ketels, Ch. (2004). European Cluster. Structural Change in Europe 3 – Innovative City and Business Regions. Bollschweil: Hagbarth Publications.
  • Kuciński, K. (2009). Geografia ekonomiczna. Warszawa: Wolters Kluwer.
  • McCann, P., Sheppard, S. (2003). The rise, fall and rise again of industrial location theory. Regional Studies, 37, 6–7.
  • Porter, M.E. (2001). Porter o konkurencji. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne.
  • Rachwał, T. (2010). Struktura przestrzenna i działowa przemysłu Polski na tle Unii Europejskiej w dwudziestolecie rozpoczęcia procesów transformacji systemowej. Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 16, 105–124.
  • Stryjakiewicz, T. (2010). Przemiany w geografii przemysłu. Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 15, 30–44.
  • Wieloński, A. (2005). Geografia przemysłu. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Warszawskiego.
  • Zioło, Z. (2008). Problemy badawcze struktury przestrzennej przemysłu. Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 11, 9–25.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.desklight-9c52f700-3616-450a-85ad-ebacb310efbd
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.