Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2012 | 3 | 2 | 295-307

Article title

Jakość koncentratów rud metali jako ważny element bezpieczeństwa transportu morskiego

Authors

Content

Title variants

EN
The quality of concentrates as an important part of maritime safety transportation

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
Istotnym niebezpieczeństwem w przewozie ładunków masowych jest upłynnianie, które zależy, podczas dynamicznych warunków transportu morskiego, od wielu czynników. W celu oceny możliwości załadunku koncentraów rud metali (zdolnych do upłynniania) do transpo rtu morskiego określa się ich wybrane parametry jakościowe. Upłynnianiu można zapobiegać przez wprowadzenie marginesu bezpieczeństwa, polegającego na ograniczeniu wilgotności ładunku, ponieważ upłynnianie nie następuje, gdy stopień nasycenia wodą jest niski. Aby zapobiec pojawieniu się niekorzystnych, zagrażających bezpieczeństwu ładunku i statku procesów, podczas transportu koncentratów rud metali, dodawano do nich materiały skrobiowe. Absorbują one wodę z przestrzeni między cząstkami koncentratu, co powoduje, obniżenie ich wilgotności. W konsekwencji materiał skrobiowy zapobiega drenażowi (odprowadzaniu) wody z porów między cząsteczkami, ślizganiu i przesuwaniu się koncentratów rud w ładowni.

Year

Volume

3

Issue

2

Pages

295-307

Physical description

Contributors

  • Dr, Katedra Chemii i Towaroznawstwa Przemysłowego, Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa, Akademia Morska

References

  • Clarkson Research Services Limited (2011), Dry Bulk trade Outlook.
  • Eckersley J.D. (1997), Coal Cargo Stability, „The AusIMM Proceed-ings”, no. 1.
  • Head K.H. (1989), Soil Technicians’ Handbook, John Wiley & Sons, London.
  • IMO (2009), Kodeks bezpiecznego przewożenia stałych ładunków maso-wych – IMSBC Code, Londyn.
  • Krysińska P., Gałkowska D., Fortuna T. (2008), Charakterystyka układów skrobi modyfikowanych uzyskanych z kukurydzy woskowej, „Żywność, Nauka, Technika, Jakość”, 5(60).
  • Figura L.O., Teixeira A.A.,(2007), Food Physics, Springer–Verlag Berlin Heidelberg.
  • MC Glinchey D., (2008), Bulk Solid Handling, Blackwell Publishing, Wielka Brytania.
  • Sikorski E. (red.) (2005), Chemia żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa.
  • UNCTAD, (2010), World output growth 1991–2010, Trade and Development Report.
  • Zybel E., (2006), Właściwości preparatów skrobi ziemniaczanej poddanej modyfikacjom chemicznym i prażeniu, „Żywność”, 4(49).

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.desklight-a376bc0c-c400-427b-ace8-2d4fe2b7ae4d
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.