Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2019 | 1 (95) | 104-118

Article title

Charakterystyka gospodarstw ekologicznych funkcjonujących w Unii Europejskiej

Content

Title variants

EN
Characteristics of ecological farms operating in the European Union

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
W opracowaniu przedstawiono analizę zmiany liczby gospodarstw ekologicznych i użytkowanych gruntów rolnych w latach 2012-2017, dla 28 krajów UE. Liczba gospodarstw ekologicznych wzrosła z 250,1 tys. do 312,2 tys. (24,6%), natomiast powierzchnia upraw zwiększyła się z 10,1 mln ha do 11,9 mln ha (18,6%). Udział gospodarstw ekologicznych w stosunku do jednostek konwencjonalnych wynosił 2,8%. Z kolei powierzchnia upraw ekologicznych w porównaniu do ogólnej powierzchni gospodarstw rolnych stanowiła 6,8%. W ostatnich latach obszary objęte uprawą ekologiczną wykazywały tendencje progresywną, a ponadto notowano zjawisko wchodzenia i wychodzenia z sektora ekologicznego. Rolnictwo ekologiczne była zdominowane przez produkcję roślinną, a wśród niej największą pozycję zajmowały trwałe użytki zielone (65,5%) oraz zboża (21,5%). W systemie rolnictwa zrównoważonego produkcja zwierzęca odgrywała znacznie mniejszą rolę.
EN
The study presents an analysis of the change in the number of organic farms and arable land used in 28 EU countries, which was presented for the years 2012-2017. The number of organic farms increased from 250.1 thous. up to 312.2 thousand (24.6%), while the area of cultivation increased from 10.1 million ha to 11.9 million ha (18.6%). The share of organic farms in relation to conventional units was 2.8%. In turn, the area of organic crops compared to the total area of farms accounted for 6.8%. In recent years, areas under organic farming have shown a progressive tendency, and in addition, the phenomenon of entering and exiting the organic sector has been recorded. Organic farming was dominated by plant production, and among it the largest position was occupied by permanent grasslands (65.5%) and cereals (21.5%). In the system of sustainable agriculture, animal production played a much smaller role.

Year

Issue

Pages

104-118

Physical description

Dates

received
2018-07-15
accepted
2019-02-28

Contributors

  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

References

  • Guillou Le G., Scharpé A. (2001): Organic farming, Guide to community rules, European Commission Directorate-General for Agriculture, Luxembourg, 13-21.
  • Facts and figures on organic agriculture in the European Union (2016): DG Agriculture and Rural Development, Unit Economic Analysis of EU Agriculture, Brussels, 17-29.
  • Konstantinidis Ch. (2012): Organic farming and rural transformations in the European Union: a political economy approach, University of Massachusetts Amherst.
  • Organic food and farming a system approach to meet the sustainability challenge, (2010), IFOAM EU GROUP, Brussels.
  • Rigby D., Cacares D. (2001): Organic farming and sustainable development of agricultural systems, Agricultural Systems, Volume 68, Issus 1, 21-40.
  • Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych.
  • Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91.
  • Storma S. (2015): Regulatory governance of organic farming in the EU, From a multilevel perspective, Uniwersity of Twente, Netherlands, 5-12.

Notes

PL
ARTYKUŁ INFORMACYJNY

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.desklight-b542f6d3-d94c-4249-977a-f68ccafda2e2
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.