Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2013 | 2(23) | 11-20

Article title

Business risk challenges faced by entrepreneurs from the fruit and vegetables processing sector. Case study of Stara Zagora region

Content

Title variants

PL
Wyzwania związane z ryzykiem biznesowym, przed którymi stoją przedsiębiorcy z branży przetwórstwa owocowo-warzywnego – region Stara Zagora

Languages of publication

EN

Abstracts

EN
The purpose of the research is to focus on some of the challenges associated with business risk faced by entrepreneurs operationalizing in the sector ‘Processed and conserved fruit and vegetables’ in Stara Zagora region (Bulgaria). The authors point out the measures to reduce business risk associated with this sector, which measures are based on the data obtained by some modern methods for business risk analysis—the ‘break-even point analysis’ and the ‘percentage of variation’. Several indicators are calculated for the main three groups of the assortment structure: fruit and vegetable juices, conserved fruit and vegetables, and nuts and seeds. Knowledge and use of different methods for the analysis of business risk is a prerequisite for proper management for entrepreneurs. Their use would lead to the capture of warnings about a possible risk and taking appropriate action to prevent it.
PL
Celem badań jest omówienie niektórych wyzwań związanych z ryzykiem biznesowym, przed którym stoją przedsiębiorcy prowadzący działalność w branży przetwórstwa i konserwowania owoców i warzyw w regionie Stara Zagora (Bułgaria). Autorzy wskazują środki służące ograniczeniu ryzyka biznesowego związanego z tą branżą, oparte o dane uzyskane za pomocą nowoczesnych metod analizy ryzyka biznesowego: analizy progu rentowności oraz procentu wariancji. Obliczono kilka wskaźników dla trzech głównych grup struktury asortymentu: soków owocowych i warzywnych, konserwowych owoców i warzyw oraz orzechów i nasion. Wiedza oraz zastosowanie różnych metod do analizy ryzyka biznesowego są dla przedsiębiorców warunkiem zasadniczym właściwego zarządzania. Ich wykorzystanie pomoże wychwycić sygnały świadczące o ewentualnym ryzyku i podjąć stosowne działania, aby mu zapobiec.

Year

Issue

Pages

11-20

Physical description

Dates

published
2013-12

Contributors

  • Department of Industrial Business and Enterpreneurship, Trakia University, 6000 Stara Zagora, Bulgaria, tel.: +359 42 699 432
author
  • Department of Economics, Trakia University, 6000 Stara Zagora, Bulgaria, tel.: +359 42 699 297

References

  • Ivanova R.L., Todorov A. Financial and economic analysis. Sofia: Тrakia М, 2008.
  • Kirev L. “The economic nature of entrepreneurship”. Business Management, 1997, no. 2.
  • Polovinkin P.D., Savchenko V.E. “The problem of determining the substance and content of entrepreneurship”. Bulletin of Moscow University, iss. 6, Economy, 1996, no 2.
  • Williams C.A., Heins R.M. Risk management and insurance. New York: McGraw-Hill Book, 1971. ISBN 0070705569.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.desklight-b9ab5db2-4134-4627-b668-a32ac8454009
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.