Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2020 | 2(99) | 55-62

Article title

EFEKT SYNERGII W PRYZMACIE ZRÓWNOWAŻONEJ KONSUMPCJI WPŁYWAJĄCEJ NA JAKOŚĆ ŻYCIA WSPÓŁCZESNYCH I PRZYSZŁYCH POKOLEŃ

Content

Title variants

EN
SYNERGY EFFECT IN THE RESPONSIBILITY OF SUSTAINABLE CONSUMER AFFECTING THE QUALITY OF LIFE OF CONTEMPORARY AND FUTURE GENERATIONS

Languages of publication

PL

Abstracts

EN
The author draws attention to the phenomenon of synergy in the multidimensional act of consumption, one in which the buyer takes into account the principles of sustainable development. It indicates the challenges faced by consumption in postmodern society. Sustainable development can be seen as an alternative in synergy. This is an opportunity for both present and future generations. This study points to the rather "fashionable" concept of sustainable consumption at present. Using the theory of Bauman's vision of postmodernity of Goffman's vision of social roles, the author tries to draw attention to the synergy in the optimal, conscious and responsible use of available natural resources, goods and services, which will contribute to the increase in the quality of life of contemporary and future generations.

Year

Issue

Pages

55-62

Physical description

Dates

published
2021-02-02

Contributors

  • Uniwersytet Śląski w Katowicach

References

  • 1. Bauman Z., Ponowoczesne wzory osobowe, ,,Studia Socjologiczne” 2011, nr 1 (200).
  • 2. Bućko J., Podstawy analitycznej metody badania efektów synergetycznych, ,,Problemy Eksploatacji - Maintenance Problems” nr (4) 2010.
  • 3. Domagalska-Grędys M., Czy efektom synergii nie sprzyja indywidualizm?: przykład gospodarstw zrzeszonych, ,,Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy” nr (6) 2013.
  • 4. Gębala P., Homo consuments, ,,Studia Medioznawcze” 4 (35) 2008.
  • 5. Iwasiński Ł., Narodziny społeczeństwa konsumpcyjnego, ,,Sensus Historiae” nr XVIII (2015/1).
  • 6. Iwasiński Ł., Społeczeństwo konsumpcyjne w ujęciu Zygmunta Baumana, ,,Kultura i Społeczeństwo” nr 4-2015.
  • 7. Jaros B., Zrównoważona konsumpcja w praktyce. Raport z badań, ,,Optimum. Studia Ekonomiczne” nr (81) 2016.
  • 8. Jaźwińska D., Rozwój przyszłych pokoleń i jego zrównoważenie, ,,Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu” nr (516) 2018.
  • 9. Krzyżanowski L., O podstawach kierowania organizacjami inaczej: paradygmaty, metafory, modele, filozofia, metodologia, dylematy, trendy, Warszawa 1999, s. 194.
  • 10. Łuczka W., Zrównoważona konsumpcja i uwarunkowania jej rozwoju, ,,Handel Wewnętrzny” numer 6 (365) 2016.
  • 11. Organizacja Narodów Zjednoczonych, Rezolucja przyjęta przez Zgromadzenie Ogólne w dniu 25 września 2015 r., Zgromadzenie ogólne 70. Sesja Pkt 15 i 116 programu obrad, 2015.
  • 12. Pietrzyk A., Synergia wartości i usług edukacyjnych we współpracy uczelni wyższej z partnerek komercyjnym – studium przypadku, ,,Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach” nr (225) 2015.
  • 13. Sztumski W., Idea zrównoważonego rozwoju a możliwości jej urzeczywistnienia, ,,Problemy Ekorozwoju” nr (2) 2006.
  • 14. Toruński J., Aspekty środowiskowe zrównoważonego rozwoju obszarów prawnie chronionych, ,,Zeszyty Naukowe Akademii Podlaskiej w Siedlcach: Administracja i Zarządzanie” nr (84) 2010.
  • 15. Zacher L. W., Człowiek – środowisko: zderzenie racjonalności, ideologii i interesów, [w:] Theoria i praxis zrównoważonego rozwoju. 30 lat od ogłoszenia Raportu Brundtland, (red.) R.F. Sadowski., Z. Łepko, Warszawa 2017.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.desklight-c50b2759-dc9b-4423-aaf7-318b3c226651
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.