PL
Celem artykułu jest przedstawienie problematyki związanej z bezpieczeństwem wybranych produktów konsumpcyjnych. Autor skoncentrował się na trzech istotnych zagadnieniach: bezpieczeństwie żywności i żywienia, bezpieczeństwie zdrowotnym obywateli oraz bezpieczeństwie ekologicznym. Zaprezentowane rozważania skupiają się także na zagrożeniach bezpieczeństwa konsumpcji i podjętych działaniach związanych z profi laktyką i eliminacją tych zagrożeń. Wymienione normy, standardy i certyfi katy są niezbędne do planowania i wdrażania oraz aktualizacji systemu zarządzania mającego na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności i żywienia. Podkreślono zasady i wymagania konieczne do podejmowania przedsięwzięć w kierunku poprawy ochrony zdrowia i opieki zdrowotnej. Całość rozważań poparta została przedstawieniem unijnych i polskich aktów prawnych, regulujących sprawy bezpieczeństwa produktów konsumpcyjnych. Zwrócono uwagę na podstawową zasadę dotyczącą bezpieczeństwa konsumentów i konsumpcji, która jest wymieniona w artykule 191 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Jest to „zasada ostrożności”, która umożliwia szybkie reagowanie w obliczu możliwego zagrożenia zdrowotnego i ekologicznego.
EN
Th e aim of this article is to present the issues related to the safety some selected the consumer products. Th e author focused on the three important issues: the food safety and nutrition , the citizen health security and the environmental safety. Presented considerations are also related to the security and threats of the consumption and some actions taken due to prevent and eliminate of any risks. Mentioned the norms, standards and certifi cations are necessary for the planning, implementation and updating of the management system aimed at ensuring food security and nutrition. Th ere are highlighted the main principles and requirements which are necessary to undertake the projects and improve about the people health and health care. Th e whole discussion was supported by the presentation of the EU and Polish legislation governing the safety of the consumer products . Some attention has been paid to the basic principles concerning the safety of the consumers and consumption, which is mentioned in Article 191 of the Treaty on the Functioning of the European Union. Th is is “the principle of the precautionary”, which enables rapid response to the possible risk for the food, health and environment.