Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2019 | 1(23) | 151-166

Article title

ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA I CZYNNIKI JEJ WYBORU PRZEZ KONSUMENTÓW

Authors

Content

Title variants

EN
ORGANIC FOOD AND FACTORS OF ITS CHOICE BY CONSUMERS

Languages of publication

PL EN

Abstracts

PL
Scharakteryzowano założenia i zadania produkcji ekologicznej oraz wymagania dotyczące żywności ekologicznej. Opisano system kontroli i certyfikacji żywności ekologicznej. Omówiono znakowanie dla tej kategorii produktów. Porównano rynek żywności ekologicznej i konwencjonalnej. Opisano czynniki wyboru żywności ekologicznej przez konsumentów w świetle przeprowadzonych badań. Stwierdzono, że żywność ekologiczna znajduje rosnące zainteresowanie i nabywców wśród świadomych konsumentów. System ekologicznego gospodarowania daje możliwość pozyskiwania wielu różnorodnych biologicznie i bezpiecznych zdrowotnie produktów. W tym aspekcie rolnictwo ekologiczne stanowi najpoważniejsze źródło naturalnej żywności funkcjonalnej. Słowa kluczowe: żywność ekologiczna, konwencjonalna, jakość żywności ekologicznej, czynniki wyboru i konsumenci
EN
The assumptions and tasks of ecological production as well as requirements for organic food were characterized. The system of control and certification of organic food has been described. The labeling for this product category is discussed. The market for organic and conventional food was compared. The factors determining the choice of organic food by consumers in the light of the research have been described. It was found that organic food finds growing interest and buyers among conscious consumers. The eco-management system provides the opportunity to acquire a wide range of biologically and health-safe products. In this respect, organic farming is the most important source of natural functional food.

Year

Volume

Pages

151-166

Physical description

Contributors

  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie

References

  • Brągiel E., Ślusarczyk B., Tendencje na europejskim rynku żywności ekologicznej, „Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego” 2017, 17(3).
  • Ekologiczne metody przetwórstwa mięsa i wyrobu produktów mięsnych bez stosowania dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów. Sprawozdanie z badań podstawowych na rzecz rolnictwa ekologicznego w roku 2011, red. Z.J. Dolatowski, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Katedra Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością, Lublin 2011.
  • Gadomska J., Sadowski T., Buczkowska M., Ekologiczna żywność jako czynnik sprzyjający zdrowiu, „Probl. Hig. Epidemiol.” 2014, 95(3).
  • Kilcher L. et al., The Organic Market in Europe, 3rd edition, SIPPO, Zürich and FiBL, Frick 2011.
  • Komorowska D., Rozwój produkcji ekologicznej i rynku żywności ekologicznej na świecie, „Roczniki Naukowe” 2012, XVI, 6.
  • Koudelka J., Segmentation of Czech consumers as for their relationship to organic foods, „Agricultural Economics (Zemědělská ekonomika) – Czech” 2013, 59.
  • Łuczka-Bakuła W., Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju, PWE, Warszawa 2007.
  • Łukasiński W., Zarządzanie jakością produktu ekologicznego, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2008, 1(56).
  • Marketing ekologicznych produktów żywnościowych, red. R. Nestorowicz, B. Pilarczyk, Wolters Kluwer, Warszawa 2010.
  • Miśniakiewicz M., Suwała G., Żywność ekologiczna w świadomości Polaków, „Zeszyty Naukowe AE w Krakowie” 2006, 705.
  • Pilarski S., Grzybowska M., Brzeziński M., Rynek żywności ekologicznej, Wyd. Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży, Łomża 2003.
  • Pomykała D., Praktyczny przewodnik ekologicznej produkcji zwierzęcej, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu, Radom 2009.
  • Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów oraz jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Sprawozdanie z badań podstawowych na rzecz rolnictwa ekologicznego w roku 2017, red. D. Stasiak, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2017.
  • Rembiałkowska E., Badowski M., Mięso z produkcji ekologicznej, „Gosp. Mięsna” 2010, 8.
  • Rembiałkowska E., Załęcka A., Jakość ekologicznych surowców roślinnych w badaniach analitycznych, [w:] Żywność ekologiczna, red. J. Tyburski, UWM w Olsztynie, Olsztyn 2013.
  • Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli zmienione przez Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1254/2008 z dnia 15 grudnia 2008 r. i Rozporządzenie Komisji (WE) nr 710/2009 z dnia 5 sierpnia 2009 r.
  • Rozporządzenie Rady EWG nr 834/2007/WE z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych, Dz.U. UE z 2007 nr 189 poz. 1, z późn. zm.
  • Salejda A.M., Krasnowska G., Ocena wybranych wyróżników jakości oraz analiza spożycia ekologicznych przetworów mięsnych, „Nauka Przyr. Technol.” 2014, 8(1), nr 7.
  • Staniak S., Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego, „Polish Journal of Agronomy” 2014, 19.
  • Stefańska M., Preferencje konsumentów w zakresie wyboru miejsca nabywania żywności ekologicznej.
  • Tendencje zachowań konsumenckich na regionalnym rynku, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu” 2010, 609(16).
  • Wojciechowska-Solis J., Soroka A., Kryteria zakupu żywności ekologicznej przez polskich konsumentów w odniesieniu do konsumpcji światowej, „Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego” 2016, 16(2).
  • Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym. Żywność ekologiczna − regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji, red. M. Kwasek, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2013.
  • Zabrocki R., Liedtke I., Postawy i zachowania młodych konsumentów polskich i niemieckich na rynku żywności ekologicznej, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu” 2010, 16.
  • Zegar J.S., Współczesne wyzwanie rolnictwa. Paradygmaty – globalizacja – polityka, Wyd. PWN, Warszawa 2012.
  • Żakowska-Biemans S., Bariery zakupu żywności ekologicznej w kontekście rozwoju rynku żywności ekologicznej, „Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering” 2011, 56(4).
  • Żywność ekologiczna w Polsce 2017, oprac. zbiorowe, IMAS International Sp. z o.o. 2017.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.desklight-e0022596-a8b1-4324-8e02-019422b871df
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.