PL EN


2014 | 159 | 107 - 110
Article title

A note on the Balkan expressions of weather

Title variants
MK
Забелешка за балканските изрази на времето
Languages of publication
EN
Abstracts
MK
Статијава ги споредува основните изрази на времето во бакланските јазици. Се забележува разновидноста во глаголите врзани со дожд и снег, со тоа дека од лексичката гледна точка бугарскиот вали и македонскиот врне се различни (за разлика од констатацијата на Георгиев и др.), но од етимолошко-семантична гледна точка тие се сврзани. Во врска со изрази на ладност, грчкиот иалбанскиот одат заедно со прави додека сите други балкански јазици освен ароманскиот го употребуваат глаголот сум. Ароманскиот ги има двата израза, и тоа го изразуваа неговата положба на Балканот.
Keywords
Year
Volume
159
Pages
107 - 110
Physical description
Contributors
  • University of Chicago, Chicago
References
Document Type
Publication order reference
Identifiers
YADDA identifier
bwmeta1.element.desklight-ef492cfa-0a6a-446c-9a56-aa96ea7dd2d6
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.