PL
W artykule przedstawiono charakterystykę branży mleczarskiej oraz analizę stanu wdrożenia systemów zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności, środowiskiem oraz BHP w zakładach mleczarskich na terenie województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, podlaskiego i warmińsko-mazurskiego Przedmiotem przeprowadzonych w pracy analiz były: motywy wdrażania systemów, powody zmiany jednostki certyfikującej, przesłanki wdrażania systemów zarządzania oraz korzyści i problemy wynikają ce z wdrożenia standardów dotyczących systemów zarządzania. Najczęściej wdrażanymi systemami były standardy dotyczące bezpieczeństwa żywności i jakości. Mniej niż połowa badanych zakładów zadeklarowała częściową lub pełną integrację wdrożonych systemów zarządzania. Głównymi przesłankami wdrażania systemów zarządzania przez badane zakłady były: wymogi stawi ane przez sieci handlowe i klientów oraz poprawa wizerunku firmy. Przedsiębiorstwa napotkały podczas wdrażania na wiele problemów, m.in.: koszty wdrożenia (konsultacje, szkolenia), przygotowanie dokumentacji, wdrażanie tej dokumentacji oraz opór pracowników. Jednak po wdrożeniu zauważyły wynikające z tego korzyści. Do najczęściej wskazywanych należą: uporządkowanie odpowiedzialności oraz wzrost świadomości pracowników.