PL EN


2018 | 1 (22) | 123-132
Article title

Nowa żywność a współczesne wyzwania żywnościowe – wybrane aspekty prawne

Content
Title variants
EN
Novel foods and contemporary food challenges – selected legal aspects
IT
I nuovi alimenti e le sfide alimentari contemporanee – aspetti giuridici scelti
Languages of publication
PL
Abstracts
EN
The subject of the discussion is the regulation of novel foods, in particular EU Regulation No. 2015/2283, while the aim of the article is to answer the question whether novel foods can help to meet modern food challenges, and in particular to ensure food safety and food security. The solutions adopted in the Regulation enable alternative food to be placed on the EU market, ensuring at the same time a high level of protection of consumers’ health and life. Novel foods are therefore an opportunity to make the right to food a reality, but only if it does not pose a risk to human health and life. Hence, the regulation of the placing of novel foods on the market focuses in particular on ensuring their safety.
IT
L’oggetto delle considerazioni sono le regolazioni riguardanti i nuovi alimenti, in particolare il regolamento (UE) 2015/2283. L’articolo si propone di rispondere alla domanda se i nuovi alimenti possano far fronte alle sfide alimentari contemporanee, soprattutto garantire la sicurezza alimentare e la sicurezza degli alimenti. Le soluzioni adottate permettono di immettere sul mercato dell’UE alimenti alternativi, garantendo pur sempre un elevato livello di tutela della salute e della vita dei consumatori. I nuovi alimenti sono un’opportunità per garantire il diritto al cibo, ma solo a condizione di non diventare un rischio per la salute e la vita umana. Per questo motivo le regolazioni concernenti la commercializzazione dei nuovi alimenti ne garantiscono soprattutto la sicurezza.
Keywords
Year
Issue
Pages
123-132
Physical description
Contributors
References
  • Amanor-Boadu V. (2004), Post-market surveillance model for potential human health effects of novel foods, „Food Policy”, nr 29.
  • Bockisch M. (2003), Forschung und Entwicklung im Rahmen des Novel Food Verfahrens, „ZLR - Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht“, nr 4.
  • Budzinowski R. (2015), Współczesne wyzwania związane z żywnością i ich rola w kształtowaniu polityki rolnej i prawa rolnego, „Przegląd Prawa Rolnego”, nr 2.
  • Büscher R. (1995), Was sind "Novel Food"? Zum Anwendungsbereich der "Novel Food"-Verordnung, w: R. Streinz „Novel Food“, Bayreuth.
  • Delewski M., Grube M., Karsten J. (2016), Novel-Food-Verordnung. Fragen & Antworten, Hamburg.
  • Korzycka M., Wojciechowski P.(2017), System prawa żywnościowego, Warszawa.
  • Korzycka-Iwanow M. (2007), Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa.
  • Kraus M. (2001), Novel Food: Risikominimierung neuartiger Lebensmittel durch Zulassungsrestriktionen?, Bayreuth.
  • Laaninen T, Insects – soon to be a regulated food?, EPRS | European Parliamentary Research Service, Members' Research Service PE 583.830, http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2016/583830/EPRS_ATA(2016)583830_EN.pdf., s. 1, dostęp: 20 kwietnia 2018 r.
  • Leśkiewicz K. (2012), Bezpieczeństwo żywnościowe i bezpieczeństwo żywności – aspekty prawne, „Przegląd Prawa Rolnego”, nr 1.
  • Meyer A.H. (2002), Gen Food Novel Food. Recht neuartiger Lebensmittel, Monachium.
  • Rehbinder E. (1999), Das Konzept des anlagen- und produktbezogenen EG-Gentechnikrechts - die Freisetzungsrichtlinie und die Novel Foods-Verordnung, „ZUR - Zeitschrift für Umweltrecht“, nr 1.
  • Schumann R., Pöting A. (2010), Sicherheitsaspekte neuartiger Lebensmittel, „Bundesgesundheitsblatt - Gesundheitsforschung – Gesundheitsschutz“, nr 6.
  • Spranger T.M. (2000), WTO-rechtliche Probleme der Genehmigungspflicht für neuartige Lebensmittel im Hinblick auf das SPS-Übereinkommen, „ZLR - Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht“, nr 1.
  • Stankiewicz D. (2014), Nowa żywność, „Analizy BAS”, nr 13.
  • Streinz R. (1998), Anwendbarkeit der Novel Food-Verordnung und Definition von Novel Food, „ZLR - Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht“, nr 1.
  • Szymecka A. (2009), Prawne aspekty działania systemów bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej oraz Stanach Zjednoczonych ze szczególnym uwzględnieniem organizmów genetycznie modyfikowanych, (w:) S. Kowalczyk (red.), Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Warszawa.
  • Szymecka-Wesołowska A. (red.) (2009), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa.
  • van der Meulen B., van der Velde M.(2009), European Food Law Handbook, Wageningen.
  • Wojciechowski P. (2008), Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności, Warszawa.
  • Wojciechowski P. (2014), Cele prawa żywnościowego, „Studia Iuridica Agraria”, t. 12.
  • Zbinden N. (2009), Die Zulassung von Novel Food nach Gemeinschaftsrecht und schweizerischem Recht, Bazylea.
Document Type
Publication order reference
Identifiers
YADDA identifier
bwmeta1.element.desklight-f65c5611-3827-4aa7-a5ec-3ccc0b26da78
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.