Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2018 | 4 | 5-16

Article title

Zróżnicowanie efektywności w branży produkującej pasze i karmę dla zwierząt

Content

Title variants

EN
DIFFERENTIATION OF EFFECTIVITY IN THE FEED INDUSTRY

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
W klasyfikacji PKD przedsiębiorstwa branży paszowej podzielone są na dwie klasy działalności gospo-darczej, różniące się m.in. wytwarzanymi produktami, tj. produkcję paszy dla zwierząt gospodarskich i produk-cję karmy dla zwierząt domowych. Celem artykułu jest przedstawienie i ocena efektywności finansowej w branży produkującej pasze i karmę dla zwierząt w ujęciu klasowym. Do przeprowadzenia analizy wykorzystano niepublikowane dane finansowe sektora przemysłu spożywczego, w ujęciu branżowym w latach 2011 - 2015. Zróżnicowanie efektywności finansowej poszczególnych branż sektora przemysłu spożywczego oceniono za pomocą syntetycznego miernika skonstruowanego przy zastosowaniu metody TOPSIS. Do konstrukcji miernika syntetycznego przyjęto następujące wskaźniki finansowe: rentowność kapitału własnego, rentowność operacyjną aktywów, opłacalność sprzedaży, wydajność gotówkową sprzedaży, wskaźnik globalnego obrotu aktywami, płynność bieżącą i wskaźnik dynamiki przychodów ze sprzedaży. Przeprowadzone badania wykazały wyraźne zróżnicowanie efektywności między klasami branży paszowej. Niższą efektywnością finansową charakteryzowały się przedsiębiorstwa produkujące pasze dla zwierząt gospodarskich, zwłaszcza w świetle miar rentowności, obciążenia przychodów kosztami operacyjnymi i wydajności gotówkowej. Jej poprawy zarządzający w tej klasie powinni poszukiwać w sferze zaopatrzenia. Z kolei w klasie przedsiębiorstw produkujących karmę dla zwierząt domowych wyższej efektywności należałoby szukać w sprawniejszym zarządzaniu majątkiem oraz w poprawie płynności finansowej.
EN
In Polish Classification of Activities the feed industry branch is divided into two classes of economy ac-tivity, which differ by generated products. It involves prepared feeds for farm animals and manufacture of prepared pet foods. The research assume, that between introduced classes appear differences in financial efficiency. The aim of the study was to assess financial efficiency in branch of animal feed production and pet food production. The study was conducted based on unpublished data of the Main Statistical Office in years 2011-2015. Variation in financial efficiency in individual branches of the food industry sector was assessed using a synthetic measure constructed using the classic TOPSIS method. In order to construct the synthetic measure of financial efficiency in branches of food industry sector financial indicators were adopted, such as: return on equity, return on operating assets, efficiency of sales, quality of sales ratio, global assets turnover, current liquidity, indicator of dynamics of sales revenue. These research indicate, that financial efficiency in branches of the feed industry in terms of classes was varied. Generally lower efficiency was observed for enterprises producing prepared feeds for farm animals, particularly in terms of measures of returns, cash flow efficiency and efficiency measured by burdening of revenue with operating costs. The situation of this class over a longer period is relatively more stable in comparison to the class of enterprises producing pet foods. In the enterprises producing pet foods the rise of the efficiency should be searched in more capable assets management and liquidity improvement.

Keywords

Year

Issue

4

Pages

5-16

Physical description

Dates

published
2018-12-20

Contributors

  • Katedra Finansów i Rachunkowości Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
author
  • Katedra Finansów i Rachunkowości Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

References

  • 1. Capiga M., Finanse banków, Wydawnictwo Wolters Kluwer Polska Warszawa 2011.
  • 2. Czerwińska-Kayzer D., Zróżnicowanie efektywności finansowej w Regionalnych Dyrekcjach Lasów Pań-stwowych w roku 2011, „Sylwan”, nr 158(3), 2014, s. 163-172.
  • 3. Czerwińska-Kayzer D., Florek J., Stanisławska J., Zastosowanie metody TOPSIS w ocenie sytuacji finanso-wej przemysłu spożywczego, „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej”, nr 2, 2013, s. 22-37.
  • 4. Czerwińska-Kayzer D., Struktura kosztów rodzajowych przedsiębiorstw produkujących pasze dla zwierząt w porównaniu do przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, „Ekonomiczne Problemy Usług” nr 2 (127)/2017, s. 97-107.
  • 5. Czerwińska-Kayzer D., Bieniasz A., Ocena efektywności ekonomicznej branży paszowej w Polsce w latach 2010-2015, „Roczniki Naukowe SERiA”, nr XIX, zeszyt 1/2017, s. 20-26.
  • 6. Dudycz T., Pomiar efektywności przedsiębiorstwa w stosunku do zainwestowanego kapitału, „Rachunko-wość”, nr 4/2001, s. 242−248.
  • 7. Grzesiak S., Metody ilościowe w badaniu efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw, „Rozprawy i studia Uniwersytet Szczeciński”, t. 266/1997.
  • 8. Hwang C. L., Yoon K., Multiple attribute decision making, Methods and applications, Springer 1981.
  • 9. Helfert A. E., Techniki analizy finansowej, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2004.
  • 10. Jaki A., Paradygmat efektywności w zarządzaniu, „Przegląd Organizacji”, nr 4/2011, s. 3-6.
  • 11. Karmowska G., Wybrane metody ilościowe w badaniu efektywności ekonomicznej przedsiębiorstwa, w War-tość jako kryterium efektywności red. Dudycz T. Wydawnictwo Indygo Zahir Media, Wrocław 2008, s. 9-16.
  • 12. Kulawik J., Efektywność finansowa w rolnictwie. Istota, pomiar i perspektywy. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 22/2008, s. 33-53.
  • 13. Matwiejczuk R., Efektywność–próba interpretacji, „Przegląd Organizacji”, nr 11/2000, s. 27-31.
  • 14. Mioduchowska-Jaroszewicz E., Pomiar efektywności działania w sektorze budowlanym w latach 2002-2005, w Wartość jako kryterium efektywności. red. Dudycz T. Wydawnictwo Indygo Zahir Media, Wrocław 2011, s. 27-32.
  • 15. Niepublikowane dane Głównego Urzędu Statystycznego 2011-2015: F-02, statystyczne sprawozdanie finansowe, produkcja artykułów spożywczych, produkcja napojów, GUS Warszawa, 2012-2016.
  • 16. Rutkowska A., Teoretyczne aspekty efektywności–pojęcie i metody pomiaru, „The Journal of Management and Finance”, nr 1(4)/2013, s. 439-453.
  • 17. Sierpińska M., Jachna T., Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 2007.
  • 18. Stanisławska J., Florek J., Efektywność finansowa branż przemysłu spożywczego w Polsce. „Roczniki Nau-kowe SERiA”, nr 15 (4)/2013, s. 374-379.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.desklight-fca1a0aa-1a9e-46ff-b5e3-b610a40179b6
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.