W artykule przedstawiono ocenę poziomu rozwoju sektora mleczarskiego i jego bazy surowcowej oraz przetwórstwa mleka w przekroju województw. Do pomiaru poziomu rozwoju sektora wykorzystano miernik syntetyczny, wyznaczony za pomocą metody TOPSIS. Przeprowadzona analiza wykazała znaczne zróżnicowanie przestrzenne stanu bazy surowcowej potrzebnej do produkcji mleka i jego przetwórstwa. Najwyższy poziom rozwoju sektora mleczarskiego osiągnęły województwa położone w rejonach północno-wschodniej Polski — podlaskie, warmińsko-mazurskie i mazowieckie — gdzie występują sprzyjające warunki przyrodnicze i strukturalne do produkcji mleka. Z kolei zbyt niską pozycję sektora mleczarskiego zaobserwowano w województwach położonych w rejonie północnozachodnim (pomorskie, zachodniopomorskie, lubuskie, dolnośląskie), cechujących się korzystnymi warunkami strukturalnymi do produkcji mleka. W województwach południowowschodniej Polski główną przeszkodą w znaczących przemianach w zakresie rozwoju mleczarstwa jest rozdrobniona struktura własności i władania ziemią rolniczą. (abstrakt oryginalny)
EN
The estimation of dairy sector development level, its raw materials base and milk processing in voivodship profiles were presented in the article. A synthetic measurement using the TOPSIS method was applied to measure the level of the sector development. The carried out analysis demonstrated considerable area diversity in the raw materials base needed for milk production and processing. The highest development of dairy sector level achieved voivodships located in the north-east part of Poland (Podlaskie, Warmińsko-Mazurskie, Mazowieckie) where favourable natural and structural conditions for milk production occur. Too low position of the dairy sector was observed in the north-west part of Poland (Pomorskie, Zachodniopomorskie, Lubuskie, Dolnośląskie) which is characterized by favourable structural conditions for milk production. The fragmented structure of ownership and utilisation of cultivated land in south-east voivodships are the main obstacles in significant transformation in the dairy sector development. (original abstract)