Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2023 | 2(33) | 109-124

Article title

Pojęcia zdrowej żywności i zdrowego odżywiania w polityce i prawie Unii Europejskiej

Content

Title variants

EN
Concepts of healthy food and healthy eating in European Union policy and law

Languages of publication

Abstracts

EN
The aim of this study was to determine how the concepts of healthy food and healthy eating are used in EU policy documents and whether there emerges a coherent understanding of these concepts from them. In pursuing this aim, the authors attempted to define both concepts, by referring to policy document and relevant EU legislation. Among other things, they concluded that under EU law, the use of the title concepts should in practice be regarded as health claims. The absence of nutrient profiles results in an inconsistency between what food companies may refer to as healthy food or healthy eating under EU law and the common understanding of these terms derived from EU policy documents.
PL
Celem rozważań jest ustalenie, jak pojęcia zdrowej żywności i zdrowego odżywiania wykorzystywane są w dokumentach politycznych UE oraz czy z prawa i dokumentów politycznych UE wyłania się spójny sposób rozumienia tych pojęć. Realizując tak określony cel, autorzy podjęli próbę zdefiniowania obu pojęć, sięgając do dokumentów politycznych oraz prawa Unii Europejskiej. W konkluzji stwierdzili między innymi, że zgodnie z prawem UE wykorzystywanie tytułowych pojęć w praktyce należy traktować jako oświadczenia zdrowotne. Nieustalenie profili składników odżywczych sprawia, że to, co przedsiębiorstwa spożywcze mogą zgodnie z prawem UE określać jako zdrowa żywność lub zdrowe odżywianie, jest niespójne z powszechnym oraz wynikającym z dokumentów politycznych rozumieniem tych pojęć.

Year

Issue

Pages

109-124

Physical description

Dates

published
2023

Contributors

  • University of Białystok
  • University of Białystok

References

  • Alemanno A., Garde A. (2014), Regulating Lifestyle Risks: The EU, Alcohol, Tobacco and Unhealthy Diets, Cambridge.
  • Balicki A., Szostek D., Szymecka-Wesołowska A. (red.) (2015), Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności, Warszawa.
  • Budzinowski R. (2014), Współczesne wyzwania związane z żywnością i ich rola w kształtowaniu polityki rolnej i prawa rolnego, „Przegląd Prawa Rolnego” nr 2.
  • Edinger W.H. (2014), Food Health Law: A Legal Perspective on EU Competence to Regulate the „Healthiness” of Food, „European Food and Feed Law Review” nr 9 (1).
  • Edinger W.H. (2015), EU food health law: Regulating the grey area between risk and safety, Copenhagen.
  • Korzycka M., Wojciechowski P. (2017), System prawa żywnościowego, Warszawa.
  • Lobstein T., Davies S. (2008), Defining and labelling „healthy” and „unhealthy” food, „Public Health Nutrition” nr 1.
  • Melchor S. R. (2010), Spain: „Plunge into the world of health” is a general well-being claim, Autocontrol rules, „European Food and Feed Law Review” t. 5, nr 1.
  • Paquette M.C. (2005), Perceptions of healthy eating: state of knowledge and research gaps, „Canadian Journal of Public Health” nr 96.
  • Srogosz T. (2020), Międzynarodowe prawo żywnościowe, Warszawa.
  • Sunstein C.R. (2014), Nudging: A Very Short Guide, „Journal of Consumer Policy” t. 37, nr 4.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

Biblioteka Nauki
29982328

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-doi-10_14746_ppr_2023_33_2_6
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.