Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2017 | 51 | 2 |

Article title

Wpływ działań promocyjnych na zachowania zakupowe młodych konsumentów na rynku żywności

Content

Title variants

Languages of publication

EN

Abstracts

EN
The main objective of this paper was to assess the impact of promotional measures on the buying process of young consumers on selected food products markets. The empirical part was prepared based on surveys, which were conducted in 2016 and involved a group of 486 students using the purposive sampling method. As a result of the conducted surveys, it was determined that the individual types of promotional measures had a different impact on food buyers in terms of their food-buying decisions. The differences, however, were not signifiant. The most important role, in relation to all the studied product groups, was played by price discounts, followed by special offers at the place of sale and recommendations by family and friends.
PL
Celem głównym pracy była ocena wpływu działań promocyjnych na kształtowanie się procesu zakupowego młodych konsumentów na rynku wybranych produktów żywnościowych. Część empiryczną opracowano na podstawie badań sondażowych, które zostały przeprowadzone w 2016 roku na grupie 486 studentów przy wykorzystaniu metody doboru celowego. W wyniku przeprowadzonych badań wykazano, że poszczególne rodzaje działań promocyjnych miały dla badanych młodych nabywców żywności zróżnicowane znaczenie w procesie podejmowania decyzji o zakupie żywności, choć różnice te nie były duże. Najistotniejszą rolę w odniesieniu do wszystkich badanych grup produktów miały rabaty cenowe, a w dalszej kolejności promocje handlowe w miejscu sprzedaży, a także rekomendacje rodziny i znajomych

Year

Volume

51

Issue

2

Physical description

Dates

published
2017
online
2017-08-16

Contributors

References

  • Angowski, M., Domańska, K., Czynniki wpływające na wybór miejsca dokonywania zakupu na rynku serów żółtych na przykładzie serów długodojrzewających, “Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego.
  • Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu”, no. 41, 2015, pp. 385–397.
  • Barska, A . Komunikacja marketingowa z młodymi konsumentami na rynku żywności, “Handel Wewnętrzny”, no. 2(355), 2015, pp. 33–44.
  • Bondos, I . Price Sensitivity of Polish Buyers of Durable Goods, “Логистика. Львовская Политехника”, no. 811, 2014, pp. 20–27.
  • Jakubowska, D., Radzymińska, M., Postawy i zachowania nabywcze konsumentów wybranych narodowości wobec ryzyka związanego z konsumpcją produktów mięsnych, “Zeszyty Naukowe Ostrołęckiego
  • Towarzystwa Naukowego”, no. 23, 2009, pp. 245–252.
  • Mącik, R., Mącik, D., Style podejmowania decyzji zakupowych konsumenta oraz ich pomiar, “Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach”, no. 236, 2015, pp. 138–152.
  • Michalak, J., Merło, P., Wpływ działań promocyjnych na zachowania nabywców samochodów, “Handel Wewnętrzny”, no. 3(356), 2015, pp. 141–151.
  • Mirońska, D., Zachowania nabywców na rynku – trendy i wpływ na działanie przedsiębiorstw, “Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Handlowej, Kolegium Gospodarki Światowej”, no. 27, 2010, pp. 114–132.
  • Lipowski, M., Angowski, M., Competitiveness of Small Grocery Stores in Poland During the Economic Slowdown, “Логистика. Львовская Политехника”, no. 762, 2013, pp. 96–104.
  • Szwacka, J., Kierunki zmian na rynku żywnościowym w Polsce, “Zeszyty Naukowe SGGW. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej”, no. 62, 2007, pp. 81–95.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-doi-10_17951_h_2017_51_2_9
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.