Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2019 | 14 | 1 |

Article title

Świadomość pracowników gastronomii na temat zarządzania alergenami

Content

Title variants

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
Celem badań była ocena świadomości pracowników gastronomii na temat zarządzania alergenami. Narzędziem badawczym była ankieta składająca się z 25 pytań, skierowana do pracowników zakładów gastronomicznych typu żywieniowego (restauracja) i uzupełniającego (kawiarnia) oraz sieci zamkniętej (stołówka szkolna). Wykazano, że wielu pracowników, niezależnie od typu zakładu, nie posiadało nawet elementarnej wiedzy na temat alergenów obecnych w potrawach i nie znało obowiązujących procedur i przepisów dotyczących przekazywania konsumentom informacji o alergenach.
EN
The aim of the research was to assess the awareness of catering staff about allergen management. The research tool was a questionnaire consisting of 25 questions, addressed to employees of catering establishments of the nutritional type (restaurant) and supplementary (cafeteria) and closed network (school canteen). It was shown that many employees, regardless of the type of plant, did not have even elementary knowledge about the allergens present in the dishes and did not know the applicable procedures and provisions concerning the provision of information on allergens to consumers.

Year

Volume

14

Issue

1

Physical description

Dates

published
2019
online
2020-03-17

Contributors

References

  • 1. Dzwolak W. (2015), Zarządzanie alergenami w produkcji środków spożywczych, „Problemy Jakości”, nr 4, s. 24–28.
  • 2. Fiocchi A., Schunemann H.J., Brozek J., Restani P., Beyer K., Troncone R., Martelli A., Terracciano L., Bahna S.L., Rance F., Ebisawa M., Heine R.G., Assa’ad A., Sampson H., Verduci E., Bouygue G.R., Baena-Cagnani C., Canonica W., Lockey R.F. (2010), Diagnosisand rationale for actionagainst cow’s milkallergy (DRACMA): A summary report, “Journal of Allergy and Clinical Immunology”, nr 126 (6), s. 1119–1128. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jaci.2010.10.011.
  • 3. Ford L.S., Taylor S.L., Pacenza R., Niemann L.M., Lambrecht D.M., Sicherer S.H. (2010), Food allergen advisory labeling and product contamination with egg, milk, and peanut, “Journal of Allergy and Clinical Immunology”, nr 126 (2), s. 384–385. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jaci.2010.05.034.
  • 4. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. (2010), Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka, Wyd. C.H. Beck, Warszawa.
  • 5. Majchrzak B. (2014), Nowe wymagania dotyczące znakowania ważne od 13 grudnia 2014 r., „Przemysł Spożywczy”, nr 8, s. 26–31.
  • 6. Olszak J. (2014), Znakowanie alergenów – nowe wymagania, „Przemysł Spożywczy”, nr 8, s. 50–53.
  • 7. Ocena stanu sanitarnohigienicznego oraz sytuacji epidemiologicznej m. st. Warszawy w roku 2016 – raport, luty 2017.
  • 8. Raport z Kontroli Inspekcji Handlowej w gastronomii, 2018.
  • 9. RASFF, (2017), The Rapid Alert System for Food and Feed. 2016 Annual Report. European Commission – Health and Food Safety.
  • 10. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.04.2004).
  • 11. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1924/2006 i (WE) Nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) Nr 608/2004. (Dz.U. UE, L 304/18).

Document Type

Publication order reference

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-doi-10_17951_teka_2019_14_1_103-110
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.