Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2016 | 58 | 165-175

Article title

„Dieta z pudełka” ‒ motywacje osób korzystających z gotowego cateringu dietetycznego

Authors

Content

Title variants

„Dieta z pudełka” ‒ motywacje osób korzystających z gotowego cateringu dietetycznego

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
Celem artykułu jest omówienie zjawiska korzystania z cateringu dietetycznego. Artykuł opiera się na wywiadach pogłębionych, przeprowadzonych z osobami korzystającymi z tego rodzaju usługi. Jego celem jest próba ustalenia motywacji osób badanych do korzystania z tego rodzaju usług oraz tego, jak catering dietetyczny wpisuje się w ich wizję zdrowia, szczupłej sylwetki czy ideału ciała.
EN
The article is based on in-depth interviews conducted with customers of diet food deliveries. It aims at investigating the motivations of this service’s clients for using the service. It also makes an attempt to reveal, how this service is helpful in achieving the body ideals of the interviewed.

Year

Issue

58

Pages

165-175

Physical description

Dates

published
2016-09-30

Contributors

author

References

  • Bourdieu P. (2006), Dystynkcja. Społeczna krytyka władzy sądzenia, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.
  • Domański H., Karpiński Z., Przybysz D., Straczuk J. (2015), Wzory jedzenia a struktura społeczna, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.
  • Giddens A. (2006), Nowoczesność i tożsamość. „Ja” i społeczeństwo w epoce późnej nowoczesności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Giddens A. (2009), Europa w epoce globalnej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Mennell S., Murcott A., van Otterloo A.H. (1992), The Sociology of Food: Eating, Diet and Culture, Sage Publications, London.
  • Miles M.B., Huberman A.M. (2000), Analiza danych jakościowych, Wydawnictwo Trans Humana, Białystok.
  • Mogiła-Lisowska J. (2010), Rekreacyjna aktywność ruchowa dorosłych Polaków – warunki i styl uczestnictwa, Wydawnictwo AWF, Warszawa.
  • Pogoń K., Muszyńska M., Pogoń P. (2016), Ocena możliwości zastosowania cateringu dietetycznego w celu edukacji żywieniowej pacjentów otyłych, [w:] D. Gajewska, J. Myszkowska-Ryciak (red.), Wybrane problemy dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób przewlekłych, Polskie Towarzystwo Dietetyki, Warszawa, s. 75–82.
  • Schilling Ch. (2010), Socjologia ciała, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Tobiasz-Adamczyk B. (red.) (2013), Od socjologii medycyny do socjologii żywienia, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków.
  • Tracewicz J. (2016), Catering trafia pod strzechy. Jedzenie z pudełka nie oznacza jednak zdrowszej diety…, www.polityka.pl [dostęp: 24.10.2016].
  • Turner B.S. (1992), Regulating Bodies. Essays in Medical Sociology, Routledge, London‒New York.
  • Turner B.S. (1997), The Body and Society. Explorations in Social Theory, Sage Publications, London‒New Delhi.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-doi-10_18778_0208-600X_58_11
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.