Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Journal

2019 | 29 | 2 | 33-44

Article title

Przywracając życie w centrum miasta – projekt Oudlajan foodscape w Teheranie

Content

Title variants

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
Zaproponowany w artykule projekt rewitalizacji dzielnicy Oudlajan, jednej z pięciu dzielnic historycznego centrum Teheranu, odnosi się zarówno do współczesnych potrzeb tego miejsca, jak i jego potencjału. Projekt odwołuje się do irańskiej tradycji miejsc spotkań i obecnych tendencji do spędzania wolnego czasu w mieście oraz kształtowania (projektowania) inkluzywnej przestrzeni miejskiej. Pod względem celu przedstawiony projekt ma charakter aplikacyjny, a biorąc pod uwagę zastosowane metody, jest badaniem opisowo-analitycznym (jakościowym). Artykuł stanowi ponadto głos w debacie na temat turystyki i rewitalizacji ukierunkowanej na tworzenie miejskiej turystycznej przestrzeni smaku (tourism taste-space). Eksponując perskie uwarunkowania w kształtowaniu food-scape, daje ponadto asumpt do prężnie rozwijających się badań nad turystyką kulinarną i miejską przestrzenią gastronomiczną.

Journal

Year

Volume

29

Issue

2

Pages

33-44

Physical description

Dates

published
2019-12-30

Contributors

  • Islamic Azad University Tehran South Branch, Tehran, Iran Faculty of Art and Architecture
author
  • Eqbal Lahoori Institute of Higher Education, Faculty of Architecture and Urban Planning
  • Uniwersytet Łódzki, Wydział Nauk Geograficznych, Instytut Geografii Miast i Turyzmu; CiTUR Centre for Tourism Research, Development and Innovation Portugalia

References

  • Abrishami, F. (2010). Tehran of ancient times. Tehran: Khaneye Tarikh va Tasvire Abrishami (w jęz. perskim).
  • Aks.ir (2019). Pobrano z: http://aks1.ir/index.php/123456789/IRAN-101 (9.10.2019).
  • Alipour, H., Heydari, R. (2005). Tourism revival and planning in Islamic Republic of Iran: Challenges and prospects. Ana-tolia, 16 (1), 39–61.
  • Ashworth, G.J., Tunbridge, J.E. (1990). The tourist-historic city. London: Belhaven.
  • Bal, M. (2002). Travelling concepts in the humanities: A rough guide. Toronto: University of Toronto Press.
  • Bavand Consulting Engineers (2011). Urban renewal plan of Oudlajan neighborhood. Tehran: Urban Renewal Organization of Tehran.
  • Björk, P., Kauppinen-Räisänen, H. (2019). Destination foodscape: A stage for travelers' food experience. Tourism Management, 71, 466–475.
  • Chaudhuri, H.R., Fowler, J.G., Sinha, S.M. (2018). Market-mediated authenticity in culturally themed culinary space. Qualitative Market Research: An International Journal, 21 (3), 353–374. DOI: https://doi.org/10.1108/QMR-07-2016-0059
  • Dinari, A. (2005). Urban tourism in Iran and the world. Tehran: Vajegane kherad (w jęz. perskim).
  • Dining court, design criteria (Westland Mall) (2014, Jun). Chicago: Star Wood Retail Patern. https://starwoodretail.com/files/WST_Tenant%20Design%20Crigeria%20-%20Food%20Court_060114.pdf.
  • Ellis, A., Park, E., Kim, S., Yeoman, I. (2018). What is food tourism? Tourism Management, 68, 250–263. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tourman.2018.03.025
  • Everett, S. (2019). Theoretical turns through tourism taste-scapes: the evolution of food tourism research. Research in Hospitality Management, 9 (1), 3–12.
  • Faracik, R. (2017). The historic town of Sandomierz as a tourist destination. Turyzm/ Tourism, 27 (2), 35-43. DOI: https://doi.org/10.1515/tour-2017-0011.
  • García-Hernández, M., de la Calle-Vaquero, M., Yubero, C. (2017). Cultural heritage and urban tourism: Historic city centres under pressure. Sustainability, 9 (8), 1346.
  • Gotham, K.F. (2005). Tourism gentrification: The case of new Orleans’ vieux carre (French quarter). Urban Studies, 42 (7), 1099–1121.
  • Habibi, M. (1999). Tourism walking route. Journal of Tehran Fine Arts University: Architecture and Urban Design, 9, 43 (w jęz. Perskim).
  • Habibi, M., Hourcade, B. (2005). Atlas of Tehran metropolis. Teheran: Tehran Geographic Information Center (TGIC).
  • Hakimian, S. (2018). Tourism, residential, cultural complexes designing in the Fabric of Oudlajan neighborhood with emphasis on the revival of Persian architecture lost heritage. Praca magisterska. Department of Art and Architecture, Islamic Azad University: South Tehran Branch.
  • Heryanto, B., Sastrawati, I., Patandianan, M.V. (2013). Culinaryscape: Typomorphological changes in old district urban landscape. Revista Lusófona de Arquitectura e Educação, 8–9, 205–222.
  • Hoffman, L., Fainstein, S., Judd, D. (red.) (2003). Cities and visitors. Regulating people, markets and city space. Oxford, UK: Black-well.
  • Hosseini, M. (2015). Hanging out in Tehran from the past to the present. Rahe Mardom Newspaper, 2475, 31. Jan. https://www.irna.ir/news/81485765 (w jęz. perskim).
  • Irantoorism.akaup.com (2018). Pobrano z http://irantoorism.akaup.com/iranshenasi-irangardi/safar1/news2016981935784636.html (28.03.2019).
  • Jansen-Verbeke, M. (1998). Tourismification of historical cities. Annals of Tourism Research, 25 (3), 739–742.
  • Kaczmarek, S. (2019 a). Ruining, demolition and regeneration in urban space: sketching the research problem. Geographia Polonica, 92 (1), 5–16.
  • Kaczmarek, S. (red.) (2019 b). Demolowanie w kontekście teorii rewitalizacji miast. Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.
  • Kaczmarek, S., Kazimierczak, J. (2019). Rewitalizacja i jej cechy. W: S. Kaczmarek (red.), Demolowanie w kontekście teorii rewitalizacji miast (s. 55–78). Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.
  • Kajaro.com (2018). Pobrano z : www.kojaro.com (25.03.2018).
  • Kalantari Khalilabad, H., Derakhshani, N. (2014). Corporal-social sustainability guidelines in historic sites, case study: Oudlajan parish (Tehran). Journal of Urban Studies, 3 (10), 3–14 (w jęz. perskim).
  • Kardovani, P., Ghffari V. (2011). Tourism and regeneration approach in the design of urban historical fabrics. Journal of The Geography of the Land, 30 (w jęz. perskim).
  • Kazimierczak, J. (2012). Wpływ rewitalizacji terenów poprzemysłowych na kształtowanie nowej miejskiej przestrzeni turystycznej. Przykład Manchesteru i Lyonu. Turyzm/ Tourism, 22 (1), 12–21. DOI: 10.2478/v10106-012-0002-3
  • Kowalczyk, A. (2014). Od street food do food districts – usługi gastronomiczne i turystyka kulinarna w przestrzeni miasta. Turystyka Kulturowa, 9, 6–31.
  • Kowalczyk, A. (2016). Turystyka kulinarna – podejścia „geograficzne” i „niegeograficzne”. Turystyka Kulturowa, 5, 29–59.
  • Kowalczyk-Anioł, J. (2017). The Venice syndrome of heritage cities. Evidences of tourism development dysfunctions in Poland. Designing for co-creation in Euro-Asian tourism 2017 (s. 28–39). Nara and Shirahama: Proceedings of the EATSA Confe-rence.
  • Kowalczyk-Anioł, J. (2019a). Tourismification of the housing resources of historical inner cities. The case of Kraków. Studia Miejskie (w druku). DOI: https://doi.org/10.25167/sm.1014
  • Kowalczyk-Anioł, J. (2019b). Urban tourism hypertrophy as a challenge for urban resilience. Referat na IGU Urban Commission Meeting Luxembourg: Urban challenges in a complex world, 4–9.08.2019. https://www.unil.ch/igu-urban/home/menuinst/meetings/2019-luxembourg.html
  • Kowalczyk-Anioł, J., Afshar, A. (2018). Gentryfikacja turystyczna jako narzędzie rozwoju miasta. Przykład Meszhed w Iranie. Turystyka Kulturowa, 2, 7–25.
  • Kozłowski, S., Wojnarowska, A. (2011). Rewitalizacja zdegradowanych obszarów miejskich. Zagadnienia teoretyczne. Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.
  • Lak, A., Gheitasi, M., Timothy, D.J. (2019). Urban regeneration through heritage tourism: cultural policies and strategic management. Journal of Tourism and Cultural Change, 1–18. DOI: https://doi.org/10.1080/14766825.2019.1668002
  • Lloyd, R., Nichols Clark, T. (2001). The city as an entertainment machine. W: K. Gotham (red.), Critical Perspectives on Urban Redevelopment (Research in Urban Sociology, 6) (s. 357–378). Bingley: Emerald Group Publishing Limited. https://doi.org/10.1016/S1047-0042(01)80014-3
  • Lotfi, S. (2011). The genealogy of urban regeneration: From reconstruction to renaissance. Tehran: Azarakhsh (w jęz. perskim).
  • Mand, H.N., Cilliers, S. (2013). Hospitable urban spaces and diversity. Hospitality & Society, 3 (3), 211–228. DOI: https://doi.org/10.1386/hosp.3.3.211_1
  • Maps Google (2019). Pobrano z https://www.google.com/maps. (25.03.2018).
  • Mierzejewska, L., Wdowicka, M. (2018). City resilience vs. resilient city: Terminological intricacies and concept inaccu-racies. Quaes-tiones Geographicae, 37 (2), 7–15.
  • Mostaeddi, A. (2011). Café and Restaurant Design. Tehran: Fakhrakia (w jęz. perskim).
  • Movahed, A., Mohammadi, M. (2002). Investigation and analysis of spatial pattern of urban tourism. Case study: Isfahan City. Praca doktorska. Department of Tourism Management, Tarbiat Modarres University, Teheran (w jęz. perskim).
  • Nawracka, M. J. (2011). Przestrzenie Teheranu – miasta kontrastów. Etnografia Polska, 55 (1–2), 199–226.
  • Oldenburg, R. (1989). The great good place: Café, coffee shops, community centers, beauty parlors, general stores, bars, hangouts, and how they get you through the day. New York: Paragon House.
  • Orbasli, A. (2002). Tourists in historic towns: Urban conservation and heritage management. London: Taylor & Francis. DOI: https://doi.org/10.4324/9780203479001
  • Pahlevani and zoorkhaneh rituals (2019). Pobrano z: https://en.wikipedia.org/wiki/Pahlevani_and_zoorkhaneh_rituals (9.10.2019).
  • Parham, S. (2013). Market place: Food quarters, design and urban renewal in London. Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing.
  • Pine, B.J., Gilmore, J.H. (1999). The experience economy. Harvard: Harvard University Press.
  • Qudsonline.ir (2018). Pobrano z: http://www.qudsonline.ir/news/114393 (25.03.2018).
  • Rezaei, N. (2017). Resident perceptions toward tourism impacts in historic center of Yazd, Iran. Tourism Geographies, 19 (5), 734–755. DOI: https://doi.org/10.1080/14616688.2017.1331261
  • Rezaei, N., Rasouli, M., Azhdari, B. (2018). The attitude of the local community to the impact of building reuse: Three cases in an Old Neighborhood of Tehran. Heritage & Society, 11 (2), 105–125. DOI: https://doi.org/10.1080/2159032X.2019.1583805
  • Richards, G. (2015). Evolving gastronomic experiences: From food to foodies to foodscapes. Journal of Gastronomy and Tourism, 1 (1), 5–17. DOI: https://doi.org/10.3727/216929715X14298190828796
  • Russo, A.P. (2002). The „vicious circle” of tourism development in heritage cities. Annals of Tourism Research, 29 (1), 165–182. DOI: https://doi.org/10.1016/S0160-7383(01)00029-9
  • Seyfi, S., Hall, C.M. (red.). (2018). Tourism in Iran: Challenges, development and issues. Abingdon: Routledge.
  • Seyfi, S., Hall, C.M., Kuhzady, S. (2019). Tourism and hospitality research on Iran: Current state and perspectives. Tourism Geographies, 21 (1), 143–162. DOI: https://doi.org/10.1080/14616688.2018.1454506
  • Szahname (2019). Pobrano z: https://pl.wikipedia.org/wiki/Szahname (9.10.2019).
  • Sharepour M., 2019, Transformation of public space: Assessing the publicness of urban public places in the Iranian context (presen-tation). „Cities the 21st century” Inspirations and effects of planning and management of the city development – 26–28 May 2019, Opole (Poland).
  • Stasiak, A. (2016). Turystyka kulinarna w gospodarce doświadczeń. Turystyka Kulturowa, 5, 6–28.
  • Taylor, K. (2016). The historic urban landscape paradigm and cities as cultural landscapes. Challenging orthodoxy in urban conservation. Landscape Research, 41 (4), 471–480. DOI: https://doi.org/10.1080/01426397.2016.1156066
  • Tekyeh (2019). Pobrano z: https://en.wikipedia.org/wiki/Tekyeh (9.10.2019).
  • Teo, P., Huang, S. (1995). Tourism and heritage conservation in Singapore. Annals of Tourism Research, 22 (3), 589–615. DOI: https://doi.org/10.1016/0160-7383(95)00003-o
  • The master plan of district 12 of Tehran (2006). Teheren: Ministry of Housing and Urban Development – Tehran Municipality, Center of Study and Planning of Tehran City.
  • Timothy, D.J., Wall, G. (1995). Tourist accommodation in an Asian historic city. Journal of Tourism Studies, 6 (2), 63–73.
  • Torkaman, A., Ghaed, M., Shemtoub, S. (2018). Hangout, the urban and architectural public space for social and cultural interactions (Case study: Borazjan city). Research and Urban Planning, 8 (31), 225–248.
  • Travel guide to Tehran (2018). Pobrano z: https://www.kojaro.com/2016/3/5/117603/travel-guide-to-tehran-p4/ (25.03.2018).
  • Wang, H.J., Lee, H.Y. (2008). How government-funded projects have revitalized historic streetscapes. Two cases in Taiwan. Cities, 25 (4), 197–206. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cities.2008.04.007
  • Wise, N. (2016). Outlining triple bottom line contexts in urban tourism regeneration. Cities, 53, 30–34. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cities.2016.01.003
  • Włodarczyk, B. (2011). Processes of tourism space formation. Turyzm/Tourism, 21 (1–2), 59–65. DOI: https://doi.org/10.2478/v10106-011-0007-3
  • Ziyaei, M., Abbasi, K.D., Kazemian, G., Karoobi, M. (2016). Identification and determination of dimensions of tourism management model in Tehran. The scientific-research quarterly. Journal of Urban Economics and Management, 4 (13), 117–137.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-doi-10_18778_0867-5856_29_2_16
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.