Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2018 | 16 | 4 | 51-56

Article title

Czy żywność ekologiczna rzeczywiście jest najlepsza?

Content

Title variants

EN
Is organic food really the best?

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
W świetle wzrastającej świadomości o zanieczyszczeniu środowiska i w konsekwencji jego niekorzystnego wpływu na codzienne życia człowieka pojawiła się moda na poszukiwanie żywności o jak najlepszej jakości. Dlatego ważne jest, aby wiedza konsumentów na temat produkcji żywności była jak najlepsza. Żywność konwencjonalna powszechnie uważana jest za mniej wartościową lub wręcz niebezpieczną ze względu na obecność rożnych substancji chemicznych. Z kolei żywność ekologiczna traktowana jest jako ta zdrowsza i bardziej wartościowa. Natomiast z licznych badań naukowych wynika, że nie ma znaczących różnic między żywnością ekologiczną i konwencjonalną, zarówno pod względem obecności zanieczyszczeń jak i wartości odżywczych.
EN
Awareness of environmental pollution, and consequently its adverse impact on everyday human life, is increasing. As a result, the search for food of the best quality has become fashionable. It is therefore important that consumers’ knowledge of food production is the best. Conventional food is generally considered to be less valuable or even dangerous due to the presence of various chemicals within it. Meanwhile, organic food is considered healthier and more valuable. However, numerous scientific studies show that there are no significant differences between organic and conventional foods, both in terms of the presence of contaminants and nutritional values.

Year

Volume

16

Issue

4

Pages

51-56

Physical description

Dates

published
2018-12-31

Contributors

References

  • Brzostek-Kasprzak B., Kwasek M., Obiedzińska A., Obiedziński M. W., 2013, Żywność ekologiczna – regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji. Z badań nad rolnictwem społecznie zrownoważonym, Warszawa 2013, 80.
  • EFSA, 2004, Report of the scientific panel on contaminants in the food chain on provisional findings on furan in food. EFSA Journal 137, 1-20.
  • EFSA, 2008a, Perfluorooctane sulfonate (PFOS), perfluorooctanoic acid (PFOA) and their salts. Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain., The EFSA Journal, 653, 1-131.
  • EFSA, 2008b, Polycyclic aromatic hydrocarbons in food. scientific opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain, The EFSA Journal 724, 1-114.
  • EFSA, 2010, Scientific Report of EFSA. Results of the monitoring of non-dioxin-like PCBs in food and feed, The EFSA Journal 8, 7, 1701.
  • EFSA, 2011, Scientific Opinion on Polybrominated diphenyl ethers (PBDEs) in food. The EFSA Journal 9, 5, 2156.
  • EFSA, 2012, Perfluoroalkylated substances in food: occurrence and dietary exposure. Scientific Report of EFSA, The EFSA Journal, 10, 6, 2743.
  • EFSA, 2019, The 2017 European Union report on pesticide residues in food, EFSA Journal 17, 6, 5743.
  • Escher I., Petrykowska J., 2016, Żywność ekologiczna w opinii młodych polskich konsumentów – wyniki badania. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej nr 113, 2016, 33-44.
  • Gadomska J., Sadowski T., Buczkowska M., 2014, Ekologiczna żywność jako czynnik sprzyjający zdrowiu, Probl. Hig. Epidemiol. 95, 3, 556-560.
  • Goralczyk K., Kostka G., Ludwicki J. K., Struciński P., 2013, Przewodnik po terminologii – Toksykologia, Bezpieczeństwo żywności, Zdrowie Publiczne, Ocena Ryzyka pod red. J. K. Ludwickiego, NIZP-PZH, Warszawa 2013, ISBN 978-83-89379-78-8.
  • Kazimierczak-Piwko L., 2017, Ekologiczność produktu jako ważny element jego jakości. System wspomagania w inżynierii produkcji, Problemy w zarządzaniu środowiskiem 6, 148-157.
  • Korzycka-Iwanow M., Wojciechowski P., 2015, Żywność ekologiczna w prawie USA i Unii Europejskiej, The Central European Journal of Social Sciences and Humanities 13, 19-38.
  • Kosson R., 2011, Żywność ekologiczna według kodeksu żywnościowego, Codex Alimentarius. Nowości Warzywnicze 50, 29-36.
  • Organic food in Poland., 2017, IMAS International Sp. z o.o. Ogłoszenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 września 2017 r. w sprawie listy obszarów badawczych i listy badań na rzecz rolnictwa ekologicznego na 2018 r. (Dz. U. MRiRW z 2017 r., poz. 93).
  • Organic monitoring summary report 2002-2006., 2006, Chemische und Veterinaruntersuchungsamter Baden-Wurttemberg, Germany. CVUA Stuttgart Chemisches und Veterinaruntersuchungsamt Stuttgart 70702 Fellbach, Postfach 1206. Germany.
  • Przewodnik MRiRW po rynku produktów ekologicznych – poradnik dla zamawiającego – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Urzędem Zamówień Publicznych.
  • Staniak S., 2014, Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego, Polish Journal of Agronomy 19, 25-35.
  • Szymańska K., 2011, Żywność ekologiczna – rozwoj a potrzeby społeczeństwa. [w:] Rola dokonań młodych naukowcow a możliwości osiągnięcia sukcesu naukowego i zawodowego” pod red. Kuczera M., wydawnictwo: CREATIVETIME, Kraków 2011.
  • Śmiechowska M., Florek A., 2011, Zawartość metali ciężkich w wybranych warzywach z uprawy konwencjonalnej, ekologicznej i działkowej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 56, 4, 152-156.
  • WHO, 2012, State of the science of endocrine disrupting chemicals.
  • Akty prawne:
  • Rozporządzenie (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE z 30.04.2004 r. L 191/1 z późniejszymi zmianami).
  • Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz. Urz. WE L 189 z 20.07.2007, str. 1, z późn. zm.).
  • Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz. WE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.).
  • Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1235/2008 z dnia 8 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych z krajow trzecich (Dz. Urz. L 334 z 12.12.2008, str. 25, z późn. zm.).
  • Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. Urz. UE, 2005 r., L 70/1).
  • Ustawa o rolnictwie ekologicznym z dnia 25 czerwca 2009 r. (Dz. U. z 2017 r. poz. 1054).

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-doi-10_21697_seb_2018_16_4_05
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.