Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2023 | 1 |

Article title

Z praktyki: Olej jadalny jako nietypowy ślad chemiczny

Authors

Content

Title variants

EN
From practice: Edible oil as an atypical chemical trace

Languages of publication

Abstracts

EN
The article discusses a case solved as part of the implementation of a forensic opinion in the field of chemical tests. It presents the course of action with the evidence identified as nn. substance. In the article, the possibilities of drawing conclusions regarding properties and hazards based on publicly available Material Safety Data Sheets are presented.
PL
Artykuł dotyczy kazusu rozwiązywanego w ramach realizacji opinii kryminalistycznej z zakresu badań chemicznych. Przedstawia tok postępowania z materiałem dowodowym określonym jako nn. substancja. Ukazuje możliwości wnioskowania, dotyczące właściwości i zagrożeń w oparciu o ogólnodostępne Karty Charakterystyki substancji.

Year

Issue

1

Physical description

Dates

published
2023

Contributors

author
  • Centralne Laboratorium Kryminalistyczne Policji

References

  • Atkins P., Jones L., „Chemia ogólna”, Warszawa 2004.
  • Fejdych B., Kryminalistyczna identyfikacja „plam tłustych”, Część II „Badania tłuszczów metodą chromatografii cienkowarstwowej” Zeszyt metodyczny Nr 11 Zakładu Kryminalistyki KGMO Warszawa 1972.
  • Karta charakterystyki substancji https://www.oleowita.pl/olej-slonecznikowy/.
  • Krawczyk W. „Chromatografia gazowa w kryminalistyce” wyd. CLK KGP, 1999.
  • Matyjasek Ł., „Badania nietypowych śladów chemicznych” materiały wewnętrzne Wydziału Badań Chemicznych CLKP.
  • Praca zbiorowa Instrukcja do ćwiczeń laboratoryjnych „Analiza kwasów tłuszczowych w smalcu metodą chromatografii gazowej” Katedra Analizy Środowiska Wydział Chemii Uniwersytet Gdański 2008.
  • Skrzyńska E., Matyja M., „Porównanie właściwości fizykochemicznych wybranych tłuszczy naturalnych oraz ich estrów metylowych” CHEMIK 2011, 65, 10, 923-935 (wersja internetowa https://docplayer.pl/35912210-Porownanie-wlasciwosci-fizykochemicznych-wybranych-tluszczy-naturalnych-oraz-ich-estrow-metylowych.html)
  • Usydus Z., Szlinder-Richter J., „Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3” Morski Instytut Badawczy 2022 http://www.rybynapolskimrynku.pl/wielonienasycone-kwasy-tluszczowe-z-rodziny-omega-3/
  • Wroniak M., Kwiatkowska M., Krygier K. „Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno” http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2006,%202(47)/04_Wroniak.pdf
  • Wytyczne CLKP: Badania nietypowych śladów Nr BJ-Z4-W-8 z dnia 25.01.2016 r. (ze zmianami).

Document Type

Publication order reference

Identifiers

Biblioteka Nauki
30146545

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-doi-10_34836_pk_2023_319_2
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.