Skip to main menu
Scroll to content
Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit
https://bibliotekanauki.pl
Search
Browse
About
test
System messages
Session was invalidated!
Issue details
Link to site
Copy
Publisher
Towarzystwo Kultury Języka
Journal
Poradnik Językowy
Year
2023
Volume
809
Issue
10
Identifiers
Cover
Volume contents
10
article:
Nowe nazwy potraw, napojów i produktów spożywczych w polszczyźnie jako zwierciadło współczesnych tendencji żywieniowych (rekonesans leksykograficzny)
(
Witaszek-Samborska M.
), p. 7-18
article:
Ewolucja wzorca gatunkowego przepisu kulinarnego
(
Kuśnierek I.
), p. 19-31
article:
Przymiotnik słodki w dawnych i współczesnych połączeniach wyrazowych języka polskiego
(
Wąsińska K.
), p. 32-47
article:
O wybranych dźwiękonaśladowczych czasownikach związanych z czynnością jedzenia oraz ich nacechowaniu ekspresywnym we współczesnej polszczyźnie
(
Mitrenga B.
), p. 48-65
article:
Polacy mówią o jedzeniu... Konceptualizacja czynności jedzenia w świetle polskiej leksyki
(
Zdunkiewicz-Jedynak D.
), p. 66-83
article:
Przenośne znaczenia terminów kulinarnych w języku polskim i francuskim
(
Bochnakowa A.
), p. 84-93
article:
Dawne nomenklatory gramatyczne jako źródło wiedzy o gramatyce
(
Decyk-Zięba W.
), p. 94-114
article:
Sprawozdanie z II Kongresu Historyków Języka (Katowice, 27-28 czerwca 2023 roku)
(
Kotlarska I.
), p. 115-121
open years
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.