Skip to main menu
Scroll to content
Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit
https://bibliotekanauki.pl
Search
Browse
About
test
Issue details
Link to site
Copy
Publisher
Towarzystwo Kultury Języka
Journal
Poradnik Językowy
Year
2023
Volume
809
Issue
10
Identifiers
Cover
Volume contents
10
article:
Nowe nazwy potraw, napojów i produktów spożywczych w polszczyźnie jako zwierciadło współczesnych tendencji żywieniowych (rekonesans leksykograficzny)
(
Witaszek-Samborska M.
), p. 7-18
article:
Ewolucja wzorca gatunkowego przepisu kulinarnego
(
Kuśnierek I.
), p. 19-31
article:
Przymiotnik słodki w dawnych i współczesnych połączeniach wyrazowych języka polskiego
(
Wąsińska K.
), p. 32-47
article:
O wybranych dźwiękonaśladowczych czasownikach związanych z czynnością jedzenia oraz ich nacechowaniu ekspresywnym we współczesnej polszczyźnie
(
Mitrenga B.
), p. 48-65
article:
Polacy mówią o jedzeniu... Konceptualizacja czynności jedzenia w świetle polskiej leksyki
(
Zdunkiewicz-Jedynak D.
), p. 66-83
article:
Przenośne znaczenia terminów kulinarnych w języku polskim i francuskim
(
Bochnakowa A.
), p. 84-93
article:
Dawne nomenklatory gramatyczne jako źródło wiedzy o gramatyce
(
Decyk-Zięba W.
), p. 94-114
article:
Sprawozdanie z II Kongresu Historyków Języka (Katowice, 27-28 czerwca 2023 roku)
(
Kotlarska I.
), p. 115-121
open years
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.