Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2015 | Zeszyt | XXIX | 241-249

Article title

Zagospodarowanie ubocznych produktów poubojowych

Content

Title variants

EN
Management of post-mortem products

Languages of publication

Abstracts

EN
EU law obliges businesses to arise during the development of technological processes by-products, including waste from meat processing plants and slaughterhouses. Historically, the primary direction of slaughter waste was the production of meat and bone meal, which was fed animals for slaughter. Currently, due to concerns of people moving to the deadly prions, which was diagnosed in a patient with BSE cattle, fed to meat-and-bone meal, as her animal nutrition is prohibited. The most common method of land use by-products of animal origin is the thermal utilization of the material or the production of biogas. The resulting combustion process heat energy can be used for heating purposes. Moreover, the combustion of organic materials produces smaller amounts of dioxin, nitrogen oxide, sulfur dioxide or particulate matter as compared with coal. Biogas produced in turn, can be successfully used as an energy source.
PL
Prawo unijne zobowiązuje przedsiębiorców do zagospodarowania powstających podczas procesów technologicznych produktów ubocznych, w tym odpadów z zakładów mięsnych i ubojni. Dawniej głównym kierunkiem utylizacji odpadów rzeźnych była produkcja mączki mięsno-kostnej, którą skarmiano zwierzęta rzeźne. Obecnie ze względu na obawy przenoszenia na ludzi śmiercionośnych prionów, które zdiagnozowano u chorego na BSE bydła, skarmianego mączką mięsno-kostną, stosownie jej w żywieniu zwierząt jest zabronione. Najczęściej stosowaną metodą zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego jest termiczna utylizacja materiału lub produkcja biogazu. Uzyskana w procesie spalania energia cieplna może zostać wykorzystana w celach grzewczych. Ponadto, spalanie organicznych materiałów wytwarza mniejsze ilości dioksyn, tlenków azotu, pyłu czy tlenku siarki w porównaniu z miałem węglowym. Produkowany z kolei biogaz może być z powodzeniem wykorzystany jako źródło energii.

Year

Volume

Issue

Pages

241-249

Physical description

Dates

published
2015

Contributors

References

  • Florkowski T., Pisula A. 2009. Produkcja biogazu z organicznych odpadów przemysłu mięsnego, „Przemysł Spożywczy”, nr 63(11), s. 10–16.
  • http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3991982 (dostęp: 17 czerwca 2014).
  • Kacprzak A., Krzystek L. 2007. Biomasa jako cenny surowiec do produkcji biogazu – cz. 1, „Laboratorium”, nr 9, s. 60–61.
  • Karcz H., Kozakiewicz A. 2007. Sposób termicznej utylizacji odpadów zwierzęcych, „Energetyka i Ekologia”, nr 11, s. 823–830.
  • Kozak K., Jędrzejewska M., Krzemieniewski M. 2005. Technologia beztlenowa jako metoda utylizacji odpadów poubojowych, „Przemysł Spożywczy”, s. 48–51.
  • Lis H. 2005. Gąbczasta encefalopatia bydła (BSE) – próby oceny, „Gospodarka Mięsna”, s. 20–22.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 12.09.2003 r. w sprawie wykazu materiałów paszowych z tkanek zwierząt, które mogą być stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich. Dziennik Ustaw, nr 165, poz. 1605.
  • Rozporządzenie Ministra Środowisk z 27.09.2001 r. w sprawie katalogów odpadów. Dziennik Ustaw nr 112, poz. 1206.
  • Rozporządzenie Ministra Środowisk z 22.04.2011 r. w sprawie standardów emisyjnych z instalacji. Dziennik Ustaw, nr 75, poz. 558.
  • Rozporządzenie Komisji (UE ) nr 56/2013 z 16 stycznia 2013 r. zmieniające załączniki I i IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE ) nr 999/2001 ustanawiającego zasady zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii, obowiązujące od 1 czerwca 2013 r.
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE ) nr 1069/2009 z 12.10.2009 r. określająca przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie WE 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego).
  • Staroń A., Kowalski Z., Banach M. Wzorek Z. 2010. Sposoby termicznej utylizacji odpadów z przemysłu mięsnego, „Czasopismo Techniczne”, nr 10, s. 324–330.
  • Zięba S. 2006. Przemysł utylizacyjny – udręka czy szansa gospodarki, „Gospodarka Mięsna”, s. 18–20.
  • Zin M., Znamirowski A. 2004. Naglący problem mączki mięsno-kostnej, „Gospodarka Mięsna”, s. 38–39.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

Biblioteka Nauki
2165373

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-issn-0860-9608-year-2015-volume-Zeszyt-issue-XXIX-article-70284092-aefa-3869-83c3-24fd653a3ca5
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.