Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2016 | Zeszyt | XXX | 283-303

Article title

Wykorzystanie biomasy z użytków zielonych do produkcji mleka

Content

Title variants

EN
Biomass of grassland utilisation for milk production

Languages of publication

Abstracts

EN
The aim of this paper was presenting concept of biomass in grassland utilisation for milk production. Some principles of pasture-based dairy production systems, using information and concepts from research studies. Type of supplementary feed to use on pasture will be determined by the amount of supplements which first-limit factor of milk production. Energy is the key limiting factor in milk production. Biomass from grassland is special source of nutrients and conserved feeds production. Grazing cows get more wellfare and usually have fever health problems, and typically live longer.
PL
Celem pracy było przedstawienie koncepcji wykorzystania biomasy z użytków zielonych do produkcji mleka. Niektóre założenia żywienia bydła mlecznego na pastwisku, przedstawiono w oparciu o dane z różnych badań. Rodzaj i ilość pasz uzupełniających stosowanych w okresie żywienia pastwiskowego, zależny od czynników limitujących wydajność mleczną krów, przy danym poziomie produkcji mleka. Energia jest kluczowym czynnikiem limitującym produkcję mleka. Biomasa z użytków zielonych stanowi cenne źródło składników pokarmowych i jest ważnym ogniwem w produkcji pasz. Żywienie krów z wykorzystaniem pastwiska, wpływa na dobrostan, ogranicz występowanie problemów zdrowotnych i sprzyja długowieczności zwierząt.

Year

Volume

Issue

XXX

Pages

283-303

Physical description

Dates

published
2016

Contributors

References

  • Ambroziak A., Kowalska M., Aljewicz M., Minakowski D., Cichosz G. 2012. Skład i wartość odżywcza tłuszczu mlekowego w zależności od żywienia krów, „Hodowca Bydła”, nr 10, s. 24–29.
  • Antoszkiewicz Z., Minakowski D. 2011. Bioaktywne składniki w zielonkach. Zielonki kluczowe ogniwo w gospodarce paszowej, „Hodowca Bydła”, nr spec., s. 115–121.
  • Antoszkiewicz Z., Minakowski D. 2012. Bioaktywne składniki w paszach z użytków zielonych, „Hodowca Bydła”, nr 10, s. 8–16.
  • Benson A. F. 2008. Organic dairy updates (Posted 1/29/08), New York organic dairy initiative. http://www.organic.cornell.edu/organicdairy/News.html. Accessed 1 May 2008.
  • Benson G. A. 2008. Pasture-Based and Confinement Dairy Farming in the United States: An Assessment, „Journal of International Farm Management”, vol. 4, 2, s. 2–16.
  • Ćwintal H. 2011. Przydatność lucerny siewnej do mieszanek na pastwiska dla bydła. Zielonki kluczowe ogniwo w gospodarce paszowej, „Hodowca Bydła”, nr spec., s. 32–34.
  • Dembek R. 2011. Czynniki modyfikujące wartość pastewną zielonek. Zielonki kluczowe ogniwo w gospodarce paszowej, „Hodowca Bydła”, nr spec., s. 120–126.
  • Dembek R. 2011. Zabiegi pratotechniczne wpływające na plon i wartość pokarmową zielonek. Zielonki kluczowe ogniwo w gospodarce paszowej, „Hodowca Bydła”, nr spec., s. 38–43.
  • Dewhurst R. J., Evans R. T., Scollan N. D., Moorby J. M., Merry R. J., Wilkins R. J. 2003. Comparison of Grass and Legume Silages for Milk Production. 2. In Vivo and In Sacco Evaluations of Rumen Function, „Journal of Dairy Science”, 86, s. 2612–2621.
  • Dewhurst R. J., Fisher W. J., Tweed J. K. S., Wilkins R. J. 2003. Comparison of grass and legume silages for milk production. 1. Production responses with different levels of concentrate, „Journal of Dairy Science”, 86, s. 2598–2611.
  • Dewhurst R. J., Davies L. J., Kim E. J. 2010. Effects of mixtures of red clover and maize silages on the partitioning of dietary nitrogen between milk and urine by dairy cows, „Animal” 4(5), s. 732–738.
  • Dewhurst R. J. 2012. Milk production from silage: comparison of grass, legume and maize silages and their mixtures, XVI International Silage Conference, Hämeenlinna, Finland, 2–4 July, s. 134–143.
  • Ellis K. A., Monteiro A., Innocent G. T., Grove-White D., Gripps P., McLean W. G., Howard C. V., Mihm M. 2007. Investigation of the vitamins A and E and β-carotene content in milk from UK organic and conventional dairy farms, „Journal of Dairy Research”, 74, s. 484–491.
  • Fischer D. B., Hutjens M. F., Ballard E. N. 2005. Pasture-based feeding program for dairy cattle, „Illini Dairy Net Papers”, 03/31.
  • Fontaneli R. S., Sollenberger L. E., Littell R. C., Staples C. R. 2005. Performance of Lactating Dairy Cows Managed on Pasture-Based or in Freestall Barn-Feeding Systems, „Journal of Dairy Science”, 88, 3, s. 1264–1276.
  • Grzegorczyk S. 2011. Gospodarka wodna na użytkach zielonych. Zielonki kluczowe ogniwo w gospodarce paszowej, „Hodowca Bydła”, nr spec., s. 127–131.
  • Grzegorczyk S. 2011. Mieszanki motylkowato-trawiaste, „Hodowca Bydła”, nr spec., s. 16–22.
  • Hagenbarth M., Płecki W. 2011. Mowa-trawa czyli sianem się nie wykręcisz. Zielonki kluczowe ogniwo w gospodarce paszowej, „Hodowca Bydła”, nr spec., s. 23–25.
  • Huhtanen P., Jaakkola S., Nousiainen J. 2012. An overview of silage research in Finland: from ensiling innovation to advances in dairy cow feeding, XVI International Silage Conference, Hämeenlinna, Finland, 2–4 July 2012, s. 16–34.
  • Kalac P. 2011. The effects if silage feeding on some sensory and health attributes of cow’s milk: Review, „Food Chemistry”, 125, s. 307–317.
  • Kolver E. 2001. Nutrition guidelines for the production dairy cow, Dairying Reasearch Corporation, 17–21. http://www.dairynz.co.nz/file/fileid/27248.
  • Kolver E. S., Muller L. D., Barry M. C., Penno J. W. 1998. Evaluation and application of the Cornell Net Carbohydrate and Protein System for dairy cows fed diets based on pasture, „Journal of Dairy Science”, 81(7), s. 2029–2039.
  • Kowalska M., Ambroziak A., Aljewicz M., Cichosz G. 2012. Żywienia krów a zawartość CLA w mleku i produktach mleczarskich, „Hodowca Bydła”, nr 10, s. 17–23.
  • Kozłowski S. 2011. Możliwości produkcyjne użytków zielonych w Polsce. Zielonki kluczowe ogniwo w gospodarce paszowej, „Hodowca Bydła”, nr spec., s. 6–9.
  • Krzyżewski J. 2012. Pastwiskowe żywienie krów warunkiem lepszej zdrowotności stada i wysokiej jakości mleka. Krowy długowieczne – wysoka produkcja mleka przez wiele laktacji, „Hodowca Bydła”, nr spec., s. 60–69.
  • Krzyżewki J. 2012. Mleko o podwyższonej zawartości składników biologicznie czynnych, „Hodowca Bydła”, nr 3, s. 8–13.
  • Łaska B., Stawska T. 2010. Dlaczego należy spożywać mięso wołowe, „Hodowca Bydła”, nr 10, s. 30–33.
  • Łyszczarz R. 2011. Lucerna wysokobiałkowa zielonka dla bydła. Zielonki kluczowe ogniwo w gospodarce paszowej, „Hodowca Bydła”, nr spec., s. 96–99.
  • McGrath J. 2001. Profitably producing milk from pasture, 48–58, http://www. dairynz.co.nz/file/fileid/27237.
  • Minakowski D. 2012. Żywienie podstawowy czynnik sprzyjający wydajności życiowej i długowieczności krów. Krowy długowieczne – wysoka produkcja mleka przez wiele laktacji, „Hodowca Bydła”, nr spec., s. 52–59.
  • Mroczek J. R. 2011. Racjonalne użytkowanie pastwisk. Zielonki kluczowe ogniwo w gospodarce pastwiskowej, „Hodowca Bydła”, nr spec., s. 64–68.
  • Pedernera M., García S. C., Horagadoga A., Barchia I., Fulkerson W. J. 2008. Energy balance and reproduction on dairy cows fed to achieve low or high milk production on a pasture-based system, „Journal of Dairy Science”, 91(10), s. 3896–3907.
  • Pennington J. 2010. Feeding quality forages to improve profits with dairy cattle, Agric. and Nature Res., University of Arkansas, Division of Agriculture, United States Department of Agriculture, and County Governments Cooperating, http://www.uaex.edu/Other_Areas/publications/PDF/FSA -4010.pdf.
  • Phipps R. H., Weller R. F., Rook A. J. 1992. Forage mixture for dairy cows: the effect on dry matter intake and milk production of incorporating different proportions of maize silage into diets based on grass silage of differing energy value, „Journal of Agricultural Science” (Cambridge), 188, s. 379–382.
  • Richard J., Dewhurst R. J. 2012. Milk production from silage: comparison of grass, legume and maize silage and their mixtures, Teagasc Animal & Grassland Research and Innovation Centre, Grange, XVI International Silage Conference, Hämeenlinna, Finland, 2–4 July, s. 134–143.
  • Rochfort S., Parker A. J., Dunshea F. R. 2008. Plant bioactives for ruminant health and productivity, „Review. Phytochemistry”, 69, s. 299–322.
  • Sheahan A. J., Kolver E. S., Roche J. R. 2011. Genetic strain and diet effects In grazing behavior, pasture intake and milk production, „Journal of Dairy Science”, 94(7), s. 3583–3591.
  • Slots T., Butler G., Leifert C., Kristensen T., Skibsted L. H., Nielsen J. H. 2009. Potentials to differentiate milk composition by different feeding strategies, „Journal of Dairy Science”, 92(5), s. 2057–2066.
  • Stamirowska-Krzaczek E. 2011. Produkcja wysokiej jakości pasz z użytków zielonych. Zielonki kluczowe ogniwo w gospodarce paszowej, „Hodowcy Bydła” nr spec., s. 74–82.
  • Steinshamm H., Thuen E. 2008. White or red clover-grass silage in organic dairy milk production. Grassland productivity and milk production responses with different levels of concentrate, „Livestock Science”, 119, s. 202–215.
  • Steinshamm H., Purup S., Thuen E., Hansen-Moller J., 2008. Effects of clover-grass silage and concentrate supplementation an the content of phytoestrogens in dairy cows milk, „Journal of Dairy Science”, 91, s. 2715–2725.
  • Stockdale C. Z., Walker G. P., Wales W. J., Dalley D. E., Birkett A., Shen Z., Doyle P. T. 2003. Influence of pasture and concentrations in the diet of grazing dairy cows on the fatty acid composition of milk, „Journal of Dairy Research”, 70, s. 267–276.
  • Van Ranst G., Fievez V., De Rick J., Van Bockstaele 2009. Influence of ensiling forages at different dry matters and silage additives on lipid metabolism and fatty acid composition, „Animal Feed Science and Technology”, 150, s. 62–74.
  • Vibart R. E., Washburn S. P., Green J. T. Jr., Benson G. A., Williams C. M., Pacheco D., Lopez-Villalobos N. 2012. Effects of feeding strategy on milk production, reproduction, pasture utilization, and economics of autumn-calving dairy cows in eastern North Carolina, „Journal of Dairy Science”, 95(2), s. 997–1010.
  • Walker G. P., Dunshea F. R., Doyle P. T. 2004. Effects of nutrition and management on the production and composition of milk fat and protein: a review, „Australian Journal of Agricultural Research”, 55, s. 1009–1028.
  • Washburn S. P. 2010. Concepts in pasture-based dairy farming, http://www.caes. uga.edu/commodities/fieldcrops/forages/events/PBDSummit/Concepts%20 in%20pasture-based%20dairy%20farming-%20Washburn.pdf.
  • Wyżlic I., Purwin C. 2012. Pobranie suchej masy ważnym kryterium wartości produkcyjnej kiszonki, „Hodowca Bydła”, nr 9, s. 16–23.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

Biblioteka Nauki
2166121

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-issn-0860-9608-year-2016-volume-Zeszyt-issue-XXX-article-79352988-5461-33d8-9277-c43106b223dc
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.