Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


1994 | 2(4) | 116-125

Article title

Zmiany w wyższym szkolnictwie rolniczym na przykładzie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego

Content

Title variants

EN
The Changes in the Higher Agricultural Education, as Exemplified by the Warsaw Agricultural University (SGGW)

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
W artykule przedstawiono ogólne tendencje zmian zachodzących w wyższym szkolnictwie rolniczym. Likwidacja PGR-ów oraz wprowadzenie mechanizmów rynkowych w rolnictwie spowodowały znaczne zmniejszenie zainteresowania kierunkami studiów związanych z produkcją rolniczą. Większą popularność zyskały natomiast kierunki związane z tzw. otoczeniem rolnictwa, jak technologia żywności czy żywienie człowieka. Ograniczenie środków budżetowych na działalność dydaktyczną oraz rezygnacja z centralnego sterowania rekrutacją na studia wprowadziły element konkurencyjności między uczelniami. Zmusza to szkoły wyższe do zreformowania systemu kształcenia w kierunku jego unowocześnienia, dostosowania do oczekiwań studentów i wymagań pracodawców. Autor charakteryzuje doświadczenia zebrane w okresie dwóch lat od wprowadzenia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zreformowanych programów studiów połączonych z próbą przejścia na zindywidualizowany system studiowania. Jednym z ważniejszych wniosków wynikających z dokonanej analizy jest stwierdzenie, że w uczelniach wielowydziałowych, prowadzących studia na wielu kierunkach, przy obecnej autonomii wydziałów w zakresie kształtowania programów nauczania tendencje do samowystarczalności pod względem działalności dydaktycznej są wprawdzie racjonalne z punktu widzenia jednostek wydziałowych, lecz mogą prowadzić do nieracjonalnego gospodarowania kadrami i środkami finansowymi w skali uczelni, nie mówiąc o niebezpieczeństwie obniżania jakości kształcenia.
EN
The article discusses the general trends taking place in the higher agricultural education. The abolition of state farms (PGR) and introduction of the market principles in agriculture resulted in the decreased interest in agriculture production related courses. While the courses focusing on the agriculture surrounding areas, like food production technology, human nourishment, became more popular. The limitation of the budgetary resources concerning the learning process, -and quitting the central steering of the recruitment processes, introduced the competition between higher education institutions. This forced them to reform the education process, toward modernization and matching students’ expectations and the wishes of employers. The author describes experiences gained in the period of two years, after the curriculum revision, accompanied by the attempt to individualize the learning process, were introduced at the SGGW. One of the most significant conclusions, based on the performed analysis, is that in the multi-department institutions, providing numerous courses on various subjects, in the present situation characterized by the autonomy of the departments regarding the curricula, the tendencies to teaching self-sufficiency, are reasonable from the department’s point of view, but may result in irrational teaching staff and financial policy on the institutional level not mentioning the threat of the deterioration of the teaching standards.

Keywords

Year

Issue

Pages

116-125

Physical description

Dates

published
2016-01-18

Contributors

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

References

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-issn-1231-0298-year-1994-issue-2_4_-article-4355
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.