Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2021 | 103 | 1 | 5-22

Article title

Efektywność produkcji wybranych zbóż w Polsce w latach 2018-2020

Content

Title variants

EN
Production efficiency of selected cereals in Poland in 2018-2020

Languages of publication

Abstracts

EN
In Poland and in the entire European Union, over 60% of the consumption of cereal grains (in total) is allocated to feeding stuff. They are usually grains of maize, wheat and barley. Therefore, the aim of this study was to determine the production and economic results of the cultivation of winter wheat, spring barley and grain maize, as well as an attempt to assess the technical, economic and environmental efficiency of their production and the efficiency value of the grain produced in 2018-2020. Data for 2018 are actual data but data for 2019-2020 are estimated data. The analysis showed that, on average, in the research years, the cultivation of these cereals was profitable, with the highest income for maize, and the lowest – for barley. Maize was also ranked first in terms of technical and efficiency value of grain, while barley was ranked first in terms of economic and environmental performance.
PL
W Polsce, jak i w całej Unii Europejskiej ponad 60% zużycia ziarna zbóż (ogółem) przeznaczane jest na paszę. Zazwyczaj jest to ziarno kukurydzy, pszenicy i jęczmienia. W związku z tym, celem pracy było określenie wyników produkcyjno-ekonomicznych z uprawy pszenicy ozimej, jęczmienia jarego i kukurydzy na ziarno, jak też próba oceny efektywności technicznej, ekonomicznej i środowiskowej ich produkcji oraz efektywności gospodarczej wyprodukowanego ziarna w latach 2018-2020. Dane dla 2018 roku to dane rzeczywiste, a dla lat 2019-2020 – szacunkowe. Analiza wykazała, że średnio w latach badań uprawa tych zbóż była dochodowa, przy czym najwyższy dochód uzyskano z kukurydzy, a najniższy – z jęczmienia. Kukurydza zajęła też pierwsze miejsce pod względem efektywności technicznej oraz efektywności gospodarczej ziarna, podczas gdy jęczmień – pod względem efektywności ekonomicznej i środowiskowej.

Year

Volume

103

Issue

1

Pages

5-22

Physical description

Dates

published
2021

Contributors

  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy

References

  • Drozd, K. (2020). Zbiory kukurydzy 2020: kukurydziane żniwa w toku. Wiadomości Rolnicze Polska. https://www.wrp.pl/zbiory-kukurydzy-2020-kukurydziane-zniwa-w-toku (dostęp 16.11.2020).
  • Dzwonkowski, W. (red.) (2019). Rynek pasz. Stan i perspektywy, nr 41. IERiGŻ-PIB. MRiRW. Warszawa, s. 3, 5-9.
  • Janosz, D., Podkówka, W., Chachułowska, J. (2006). Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Paszoznawstwo. PWN. Warszawa, s. 209-213.
  • Józwiak, W. (1993). Wyposażenie gospodarstw rodzinnych w budynki i maszyny (stan i perspektywa). IERiGŻ. Warszawa, s. 2.
  • Kowalczyk, M. (2020). Zbiory kukurydzy na ziarno. Jakie plony kukurydzy 2020? Agrofakt.https://www.agrofakt.pl/zbiory-kukurydzy-na-ziarno-jakie-plony-kukurydzy-2020 (dostęp 26.11.2020).
  • Łopaciuk, W. (red.) (2020). Rynek zbóż. Stan i perspektywy, nr 58. IERiGŻ-PIB, MRiRW. Warszawa, s. 3, 6-7, 10-15, 31-32, 35-38.
  • Łopaciuk, W. (red.) (2020a). Rynek zbóż. Stan i perspektywy, nr 59. IERiGŻ-PIB, MRiRW. Warszawa, s. 13, 30-33.
  • Manteuefl, R. (1963). Efektywność inwestycji rolniczych. PWRiL. Warszawa, s. 145.
  • Skarżyńska, A., Soliwoda, M., Augustynska, I., Czułowska, M. (2017). Rośliny wysokobiałkowe - opłacalność, ryzyko produkcyjne i inne zagadnienia - część III (ekspertyza dla MRiRW). IERiGŻ-PIB. Warszawa.
  • Stark, C. E., Moss, L. E., Hahn, D. E. (2002). Farm Business Goals and Competitive Advantage. Selected paper for presentation at the American Agricultural Economics Association Annual Meeting, July 28-31, Long Beach: copyright by authors, all of them worked at the Ohio State University.
  • Stawki płatności bezpośrednich. (2020). ARiMR. https://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/platnosci-bezposrednie/platnosci-bezposrednie.html (dostęp 27.11.2020).
  • Tabele składu chemicznego i wartości pokarmowej pasz. (2010). Instytut Zootechniki w Krakowie. Kraków Balice.
  • Crops market observatory, EU+UK cereals balance sheets 2015/16 to 2019/20. https:// ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/facts-and-figures/markets/overviews/market-observatories/crops_en (dostęp 28.11.2020).
  • Przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2020 r. (2020). GUS. Warszawa, s. 1.
  • Rocznik statystyczny rolnictwa 2019 (2020). GUS. Warszawa, s. 366.
  • Rolnictwo w 2019 r. (2020). GUS. Warszawa, tab. 16, 52.
  • Użytkowanie gruntów i powierzchnia zasiewów w 2018 r. (2019). GUS. Warszawa, tab. 1.
  • Użytkowanie gruntów i powierzchnia zasiewów w 2019 r. (2020). GUS. Warszawa, tab. 1.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

Biblioteka Nauki
2047816

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-issn-1232-3578-year-2021-volume-103-issue-1-article-6482edd9-db0e-3d20-8379-d22b2be8d813
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.