Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2022 | 107 | 1 | 84-96

Article title

Jedwabnictwo jako sposób na zwiększenie atrakcyjności oferty gospodarstw agroturystycznych

Content

Title variants

EN
Silky as a way to increase the attractiveness of agricultural farm offers

Languages of publication

Abstracts

EN
In Poland, the number of agritourism farms is increasing. The interest in agritourism has increased during the COVID-19 pandemic due to the possibility of traveling while maintaining social distance, thus minimizing the risk of infection. Agritourism farms expand their offer to provide tourists not only with accommodation and food, but also by offering various leisure activities. One of such activities is animal husbandry and the creation of educational farms. The aim of this study is to present the possibility of rearing silkworms and cultivating mulberries on an agritourism farm as tools that increase the attractiveness of the farm's offer. A literature review was carried out in the field of both agritourism farms and sericulture, and a SWOT analysis was carried out, which allowed for obtaining information about the opportunities and threats for the success of the silk-related undertaking. The conducted research shows that sericulture may be an opportunity to increase the attractiveness of an agritourism farm due to the niche nature of this activity and the multidirectional possibilities of managing silk raw materials. Moreover, extending the offer of an agritourism farm with silk production is an opportunity for an interesting and unique educational offer addressed to organized groups. The greatest difficulty today is the lack of white mulberry plantings for silkworm rearing and the waiting period for several years for the possibility of using mulberry from the moment of planting.
PL
W Polsce wzrasta liczba gospodarstw agroturystycznych. Zainteresowanie agroturystyką wzrosło w trakcie pandemii COVID-19 ze względu na możliwość podróżowania z równoczesnym zachowaniem dystansu społecznego, minimalizując tym samym ryzyko zakażenia. Gospodarstwa agroturystyczne poszerzają swoją ofertę, aby zapewnić turystom nie tylko bazę noclegową i wyżywienie, ale także oferując różnorodne aktywności spędzania wolnego czasu. Jednym z takich działań jest chów zwierząt oraz tworzenie zagród edukacyjnych. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie możliwości chowu jedwabników i uprawy morwy w gospodarstwie agroturystycznym jako narzędzi wpływających na podniesienie atrakcyjności oferty gospodarstwa. W tym celu dokonano przeglądu literatury z zakresu zarówno działalności gospodarstw agroturystycznych, jak i jedwabnictwa oraz przeprowadzono analizę SWOT, która pozwoliła uzyskać informacje o szansach i zagrożeniach na powodzenie przedsięwzięcia związanego z jedwabnictwem. Z przeprowadzonych badań wynika, że jedwabnictwo może być szansą na zwiększenie atrakcyjności gospodarstwa agroturystycznego z uwagi na niszowy charakter tej działalności oraz wielokierunkowe możliwości zagospodarowania surowców jedwabniczych. Ponadto, poszerzenie oferty gospodarstwa agroturystycznego o jedwabnictwo, stanowi szansę na interesującą i unikatową ofertę edukacyjną adresowaną do grup zorganizowanych. Największą trudnością jest współcześnie brak nasadzeń morwy białej na potrzeby prowadzenia chowu jedwabników oraz kilkuletni okres oczekiwania na możliwość użytkowania morwy od momentu nasadzenia.

Year

Volume

107

Issue

1

Pages

84-96

Physical description

Dates

published
2022

Contributors

  • Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich - Państwowy Instytut Badawczy

References

  • Batorska, M., Michalczuk, M., Bień, D. (2021). Wybrane gatunki zwierząt gospodarskich. Wiadomości Zootechniczne, 1-2, 21-40.
  • Dziedzicka, A. (1993). Owady i człowiek. Roczniki Naukowo-Dydaktyczny WSP w Krakowie. Prace Zoologiczne, 166(VII), 13-19.
  • Frankowski, J., Łochyńska, M., Grześkowiak, J. (2021). Energy potential of the white mulberry waste biomass. In: Book of Abstracts XII International Scientific Agriculture Symposium AGROSYM 2021, pp. 778.
  • Grześkowiak, J., Łochyńska, M. (2017). Jedwabnik morwowy (Bombyx mori L.) – znany owad o nieznanym potencjale. Wiadomości Zootechniczne, 1(292), 101-105.
  • Grześkowiak, J., Łochyńska, M. (2017). Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze. Postępy Fitoterapii, 18(1), 31-35.
  • Grześkowiak, J., Łochyńska, M. (2021). Perspektywy i kierunki rozwoju hodowli jedwabnika morwowego (Bombyx mori L.). Przegląd Hodowlany, 6, 12-17.
  • Informacja Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii na temat wsparcia dla gospodarstw agroturystycznych i promocji agroturystyki w Polsce, 2021.
  • Jalinik, M. (2016). Nazewnictwo w agroturystyce. W: J. Uglis i Jęczmyk A. (red.), Agroturystyka w teorii i praktyce (s. 63-70). Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
  • Jaszewska, M., Minta, S. (2017). Chów zwierząt w gospodarstwie agroturystycznym jako element zwiększający jego atrakcyjność. W: J. Uglis i Jęczmyk A. (red.), Agroturystyka w teorii i praktyce (s. 163-188). Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
  • Kacprzak, M., Kawalec, M. (2020). Edukacja w praktyce-murarka ogrodowa w ofercie gospodarstwa agroturystycznego. Zeszyty Naukowe. Turystyka i Rekreacja, 2(26), 83-96.
  • Klepacka-Dunajko, I., Kałuża, H. (2015). Agro-ekoturystyka zielarska przykładem markowego produktu turystycznego w Polsce. Europa Regionum, XXIV, 21-28.
  • Kopański, R. (1955). Jedwabnictwo. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne.
  • Kopyra, M., Niedziółka, A. (2019). Polskie rasy zachowawcze zwierząt czynnikiem rozwoju agroturystyki. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 4(98), 84-92.
  • Krzyżanowska, K. (2006). Ocena poprawności stosowania zasad dobrych praktyk rolniczych w gospodarstwach agroturystycznych. Zeszyty Naukowe SGGW-Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 58, 89-103.
  • Kuźnicka, E., Michałowski, K., Balcerak, M., Boruta, A. (2015). Zwierzęta w gospodarstwie agroturystycznym jako element zwiększający atrakcyjność oferty. Wiadomości Zootechniczne, 4, 132-137.
  • Łochyńska, M. (2018). Wymagania i agrotechnika polskiej odmiany morwy białej ,,Żółwińska wielkolistna”. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 4(94), 99-111.
  • Łochyńska, M., Frankowski, J. (2019). Impact of silkworm excrement organic fertilizer on hemp biomass yield and composition. Journal of Ecological Engineering, 20(10), 63-71.
  • Łochyńska, M. (2016). Poradnik hodowcy jedwabnika morwowego. Poznań: Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich.
  • Roman, M., Niedziółka, A. (2017). Agroturystyka jako forma przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  • Sammel, A. (2010). Zwierzęta jako składnik produktu turystycznego w województwie zachodniopomorskim. Acta Scientiarum Polonorum, 9(4), 215-224.
  • Schmidt-Przewoźna, K. (2009). Barwienie metodami naturalnymi. Lokalna Organizacja Turystyczna ,,Brama na bagno”. ISBN: 978-83-929329-0-1.
  • Sikora, J. (2016). Edukacja w agroturystyce. W: A. Jęczmyk (red.), Turystyka wiejska Zagadnienia ekonomiczne i marketingowe (s. 9-18). Poznań: Wydawnictwo Wieś Jutra Sp. z o.o.
  • Socha, S., Kołodziejczyk, D. (2021). Zwierzęta hodowane i użytkowane w gospodarstwach agroturystycznych. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach.
  • Uglis, J., Krysińska, B. (2012). Próba zdefiniowania profilu agroturysty. Ekonomiczne Problemy Usług, 84, 155-166.
  • Vathsala, T.V. (1997). Creativity in cocoon crafts. Indian Silk, 36(2), 17-22.
  • Woś, B., Bień, W. (2013). Apiturystyka jako forma turystyki zrównoważonej. Zeszyty Naukowe. Turystyka i rekreacja, 1(11), 83-90.
  • Zawadka, J. (2019). Doznania i doświadczenia turystów jako determinanta kreowania i rozwoju produktu agroturystycznego. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 3(97), 34-47.
  • Zawadka, J., Jęczmyk, A., Uglis, J., Wojcieszak-Zbierska, M. (2021). Plany turystyczne mieszkańców miast w dobie pandemii COVID-19 W: Warsztaty z Geografii Turyzmu. Turystyka i Krajoznawstwo, 11, 13-34. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

Biblioteka Nauki
2047159

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-issn-1232-3578-year-2022-volume-107-issue-1-article-55e6868f-b4a9-3e87-aadb-bce79213e915
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.