Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2023 | 112 | 2 | 68-82

Article title

Wzrost i owocowanie wybranych odmian porzeczki czarnej

Content

Title variants

EN
Growth and fruiting of selected blackcurrant cultivars

Languages of publication

Abstracts

EN
In a field experiment set up in autumn 2020 in the Experimental Orchard in Dąbrowice, the growth and fruiting of young bushes of thirteen cultivars of blackcurrant (Ribes nigrum L.) were assessed. The largest number of vegetative shoots in the first year after planting was produced by bushes of the cultivars 'Ben Lomond', 'Tisel' and 'Gofert'. The fewest shoots were found in the cultivars: 'Ruben', 'Titania' and 'Bona'. The longest shoots were found in the cultivars 'Polben' and 'Tiben', and the shortest – 'Ores', 'Öjebyn', 'Polonus' and 'Ruben'. The cultivars 'Tisel' and 'Gofert' had the longest cluster length. The shortest clusters were found in 'Bona', 'Ruben' and 'Ben Lomond'. The highest yield in the second year after planting was obtained from the 'Ben Lomond', 'Tihope', 'Tiben', 'Polben', 'Tisel', 'Gofert' cultivars. The lowest yields had 'Titania', 'Öjebyn', 'Ores' and 'Polonus'. The largest fruit, weighing more than 2 g, was produced by the 'Bona' cultivar, while the smallest fruit was produced by the 'Polonus' (0.9 g) and 'Öjebyn' (1 g) cultivars. The highest content of soluble solids was found in the 'Gofert' fruits, while the lowest was found in the fruit of the 'Ores' and 'Polben' cultivars. Measurements of the intensity of the green color of leaves (SPAD) showed the highest value of this parameter in the cultivar 'Tines', and the lowest - in the cultivars 'Gofert' and 'Tisel'.
PL
W doświadczeniu polowym założonym jesienią 2020 roku w Sadzie Doświadczalnym IO-PIB w Dąbrowicach oceniano wzrost i owocowanie młodych krzewów trzynastu odmian porzeczki czarnej (Ribes nigrum L.). Największą liczbę pędów wegetatywnych w pierwszym roku po posadzeniu wytworzyły krzewy odmian ‘Ben Lomond’, ‘Tisel’ oraz ‘Gofert’. Najmniej pędów stwierdzono u krzewów odmian: ‘Ruben’, ‘Titania’ i ‘Bona’. Najdłuższe pędy miały krzewy odmian ‘Polben’ i ‘Tiben’, zaś najkrótsze – ‘Ores’, ‘Öjebyn’, ‘Polonus’ i ‘Ruben’. Najdłuższymi gronami cechowały się odmiany ‘Tisel’ i ‘Gofert’. Najkrótsze grona miały odmiany ‘Bona’, ‘Ruben’ oraz ‘Ben Lomond’. Najwyższy plon w drugim roku po posadzeniu uzyskano z krzewów odmian: ‘Ben Lomond’, ‘Tihope’, ‘Tiben’, ‘Polben’, ‘Tisel’, ‘Gofert’. Najsłabiej plonowały: ‘Titania’, ‘Öjebyn’, ‘Ores’ oraz ‘Polonus’. Największe owoce, o masie ponad 2 g, wytworzyły krzewy odmiany ‘Bona’, natomiast najmniejsze owoce miały krzewy odmian ‘Polonus’ (0,9 g) i ‘Öjebyn’ (1 g). Najwyższą zawartością ekstraktu charakteryzowały się owoce odmiany ‘Gofert’, zaś najmniej ekstraktu miały owoce odmian ‘Ores’ i ‘Polben’. Pomiary intensywności zielonej barwy liści wykazały najwyższą wartość tego parametru u odmiany ‘Tines’, a najniższą – u odmian ‘Gofert’ i ‘Tisel'.

Year

Volume

112

Issue

2

Pages

68-82

Physical description

Dates

published
2023

Contributors

  • Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy
  • Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy
author
  • Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy

References

  • Bosiacki, M., Kleiber, T., Markiewicz, B. (2013). Wpływ metali ciężkich na indeks zieloności liści Miscanthus x giganteus Greef i dev. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 1, 77-86.
  • Djordjević, B., Šavikin, K., Zdunić, G., Janković, T., Vulić, T., Pljevljakušić, D., Oparnica, C. (2013). Biochemical properties of the fresh and frozen black currants and juices. Journal of Medicinal Food, 16, 73-81.
  • Gopalan, A., Reuben, S.C., Ahmed, S., Darvesh, A.S., Hohmann, J., Bishayee, A. (2012). eTh health benetfis of blackcurrants. Food & Function, 3(8), 795-809.
  • Grabowski, J., Kawecki, Z., Bieniek, A., Tomaszewska, Z. (2009). Weather conditions during the blossoming period and their eefct on the yield of three cultivars of blackcurrant (Ribes nigrum L.). Folia Horticulturae, 21(2), 35-42.
  • Gwozdecki, J. (1993). Two new black currant cultivars. Acta Horticulturae, 352, 325- 328.
  • Gwozdecki, J., Chlebowska, D., Pierzga, K. (2002). Ocena owocowania dwóch polskich odmian porzeczki czarnej. Zeszyty Naukowe Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa, 10, 119-124.
  • Kaldmäe, H., Kikas, A., Arus, L., Libek, A-V. (2013). Genotype and microclimate conditions inuflence ripening pattern and qulaity of blackcurrant (Ribes nigrum L.) fruit. Zemdirbyste-Agriculture, 100(2), 167-174.
  • Kawecki, Z., Bieniek, A., Kopytowski, J., Siksnianas, T. (2006). Preliminary assessment of productivity fruit quality of Lithuanian and Ukrainian cultivars of blackcurrant under climatic conditions of Olsztyn. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research, 14, 75-80.
  • Ling, Q., Huang, W., Jarvis, P. (2011). Use of a SPAD-502 meter to measure leaf chlorophyll concentration in Arabidopsis thaliana. Photosynthesis Research, 107(2), 209-14.
  • Markowski, J., Pluta, S. (2002). Wartość gospodarcza i przydatność przetwórcza wybranych genotypów porzeczki czarnej w latach 2000-2001. Zeszyty Problemowe Postę- pów Nauk Rolniczych, 488, 469-475.
  • Masny, A., Pluta, S., Seliga, Ł. (2018). Breeding value of selected blackcurrant (Ribes nigrum L.) genotypes for early-age yield and its quality. Euphytica, 214, 89.
  • Nikolić, M., Vulić, T., Milivojević, J., Dordević, B. (2006). Pomological characteristics of newly introduced Black currant cultivars (Ribes nigrum L.). Material from the International Conference „Perspectives in European fruit Grownig”. Horticultural Faculty in Lednice, Czech Republic: 200-220.
  • Ochmian, I., Dobrowolska, A., Chełpiński, P. (2014). Physical parameters and chemical composition of fourteen blackcurrant cultivars (Ribes nigrum L.). Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 42(1), 160-167.
  • Paunović, S.M., Nikolić, M., Miletić, R., Karaklajić-Stajić, S., Milinković, M., Tomić, J., Pešaković M. (2021). Pomological traits and fruit quality of black currant (Ribes nigrum L.) cultivars as aefcted by soil management system. Acta Horticulture, 1308, 285-290.
  • Pluta, S., Żurawicz, E., Broniarek-Niemiec, A. (2005). Porównanie wartości produkcyjnej nowych polskich klonów porzeczki czarnej i wybranych odmian zagranicznych. Zeszyty Naukowe Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa, 13, 63-68.
  • Pluta, S., Żurawicz, E. Broniarek-Niemiec, A. (2007). Wartość produkcyjna nowych odmian i klonów hodowlanych porzeczki czarnej oceniana w latach 2000-2006. Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu. CCCLXXXIII. Ogrodnictwo, 41, 371-376.
  • Pluta, S., Żurawicz, E. (2008). Suitability of the new polish blackcurrant cultivars for mechanical fruit harvesting. Proceedings of international scientific conference „Sustainable Fruit Growing: From Plant to Product” May 28-31, Jûrmala-Dobele, Latvia.
  • Pluta, S., Żurawicz, E., Krawiec, A., Salamon, Z. (2008). Evaluation of the suitability of polish blackcurrant cultivars for commercial cultivation. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research, 16, 153-155.
  • Pluta, S., Żurawicz, E., Pruski, K. (2012). Suitability of fruits of selected blackcurrant (Ribes nigrum L.) cultivars for fresh market. Journal of Berry Research, 2, 23-31.
  • Pluta, S., Żurawicz, E. (2014). 'Gofert' blackcurrant. HortScience, 49(4), 513-515.
  • Pluta, S., Żurawicz, E. (2015a). 'Tihope' blackcurrant. HortScience, 50(7), 1096-1098.
  • Pluta, S., Żurawicz, E. (2015b). 'Polares' blackcurrant. HortScience, 50(10), 1582-1584.
  • Pluta, S. (2021). Plonowanie polskich odmian porzeczki czarnej w latach 2016-2021. Jagodnik, 8(70), 74-78.
  • Pluta, S., Seliga, Ł., Mieszczakowska-Frąc, M. (2021). Wartość produkcyjna i jakość owoców polskich odmian porzeczki czarnej (Ribes nigrum L.) w warunkach centralnej Polski. Raport Instytut Ogrodnictwa-PIB. 1-6. www.inhort.pl/wpcontent/uploads/2022/02/3.7_RAPORT_2021.pdf
  • Sandell, M., Laaksonen, O., Järvinen, R., Rostiala, N., Pohjanheimo, T., Tiitinen, K., Kallio, H. (2009). Orosensory profiles and chemical composition of black currant (Ribes nigrum) juice and fractions of press residue. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57, 3718-3728.
  • Seliga, Ł., Pluta, S., Masny, A. (2022). Estimation of breeding value of blackcurrant genotypes for growth vigour, plant habit and their susceptibility to fungal diseases. Acta Scientarum Polonorum Hortorum Cultus, 21(4), 91-105.
  • Tabart, J., Kevers, C., Evers, D., Dommes, J. (2011). Ascorbic acid, phenolic acid, lfavonoid, and carotenoid profiles of selected extracts from Ribes nigrum . Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59, 4763-4770.
  • Tian, Y., Laaksonen, O., Haikonen, H., Vanag, A., Ejaz, H., Linderborg, K., Karhu, S., Yang, B. (2019). Compositionla diversity and blackcurrant (Ribes nigrum L.) cultivars orginating from European countries. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 67, 5621-5633.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

Biblioteka Nauki
2232943

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-issn-1232-3578-year-2023-volume-112-issue-2-article-8edc39a4-76b5-3490-93e4-fd1e17b20684
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.