Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2023 | 114 | 4 | 83-93

Article title

Właściwości odżywcze i funkcjonalne buraka ćwikłowego (beta vulgaris L. subsp. Vulgaris)

Content

Title variants

EN
Nutritional and functional properties of beet (beta vulgaris L. subsp. Vulgaris)

Languages of publication

Abstracts

EN
Beetroot (Beta vulgaris L. subsp. vulgaris) belong to the group of annual, biennial and durable cultivars. In Poland, over 50 varieties of beetroot are cultivated, and its production reaches 240,000 tons. The deficiencies are good supporting action, they are low in fats, making it a low-calorie vegetable. What's more, they are a source of minerals and vitamins, i.e. potassium, magnesium, folates, and bioactive substances, i.e. betalains, flavonoids. Because of phytochemicals content, beetroot have natural anti-anemic, anti-inflammatory, anti-hypertensive, antioxidant, anti-cancer, anti-pyretic, anti-bacterial, detoxifying and diuretic properties.
PL
Burak ćwikłowy (Beta vulgaris L. subsp. vulgaris) to grupa jednorocznych, dwuletnich i trwałych odmian uprawnych. W Polsce uprawianych jest ponad 50 odmian buraka ćwikłowego, a jego produkcja sięga 240 tys. ton. Buraki są dobrym źródłem węglowodanów, są także ubogie w tłuszcz, dzięki czemu jest to warzywo niskokaloryczne. Co więcej, są źródłem składników mineralnych i witamin, tj. potasu, magnezu, folianów oraz związków bioaktywnych, takich jak betalainy czy flawonoidy. Dzięki obecności fitozwiązków buraki posiadają naturalne właściwości przeciwanemiczne, przeciwzapalne, przeciwnadciśnieniowe, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, odtruwające i moczopędne.

Year

Volume

114

Issue

4

Pages

83-93

Physical description

Dates

published
2023

Contributors

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

References

  • Babarykin, D., Smirnova, G., Pundinsh, I., Vasiljeva, S., Krumina, G., Agejchenko, V. (2019). Red Beet (Beta vulgaris) Impact on Human Health. Journal of Biosciences and Medicines, 7(3), Article 3. https://doi.org/10.4236/jbm.2019.73007
  • Bieganska-Marecik, R., Czapski, J., Blaszczyk, P. (2007). Określenie wpływu odmiany i procesu technologicznego na występowanie smaku gorzkiego w buraku ćwikłowym. Żywność Nauka Technologia Jakość, 14(3). http://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-0d538445-db85-4e04-a30c-922fd2293a91
  • Carvalho, G. R., Santos, K. C., Guedes, J. S., Bitencourt, B. S., Rojas, M. L., Augusto, P. E. D. (2023). 17-Drying of roots and tubers. W S. M. Jafari & N. Malekjani (Red.), Drying Technology in Food Processing (s. 587-628). Woodhead Publishing. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-819895-7.00018-3
  • Chhikara, N., Kushwaha, K., Sharma, P., Gat, Y., Panghal, A. (2019). Bioactive compounds of beetroot and utilization in food processing industry: A critical review. Food Chemistry, 272, 192-200. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.08.022
  • Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., Stevenson, E. J. (2015). The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease. Nutrients, 7(4), 2801-2822. https://doi.org/10.3390/nu7042801
  • Ebara, S. (2017). Nutritional role of folate. Congenital Anomalies, 57(5), 138-141. https://doi.org/10.1111/cga.12233
  • Gokhale, S. v., Lele, S. s. (2014). Betalain Content and Antioxidant Activity of Beta vulgaris: Effect of Hot Air Convective Drying and Storage. Journal of Food Processing and Preservation, 38(1), 585-590. https://doi.org/10.1111/jfpp.12006
  • Górnicki, K., Golisz, E., Bryś, A., Sojak, M., Głowacki, S., Tulej, W. (2017). Charakterystyka wybranych surowców i produktów roślinnych w aspekcie ich utrwalania różnymi metodami.
  • Guldiken, B., Toydemir, G., Nur Memis, K., Okur, S., Boyacioglu, D., Capanoglu, E. (2016). Home-Processed Red Beetroot (Beta vulgaris L.) Products: Changes in Antioxidant Properties and Bioaccessibility. International Journal of Molecular Sciences, 17(6), Article 6. https://doi.org/10.3390/ijms17060858
  • He, F. J., MacGregor, G. A. (2008). Beneficial effects of potassium on human health. Physiologia Plantarum, 133(4), 725-735. https://doi.org/10.1111/j.1399-3054.2007.01033.x
  • Hobbs, D. A., George, T. W., Lovegrove, J. A. (2013). The effects of dietary nitrate on blood pressure and endothelial function: A review of human intervention studies. Nutrition Research Reviews, 26(2), 210-222. https://doi.org/10.1017/S0954422413000188
  • Iglesias, R., Citores, L., Di Maro, A., Ferreras, J. M. (2015). Biological activities of the antiviral protein BE-27 from sugar beet (Beta vulgaris L.). Planta, 241(2), 421-433. https://doi.org/10.1007/s00425-014-2191-2
  • Kathiravan, T., Nadanasabapathi, S., & Kumar, R. (2014). Standardization of process condition in batch thermal pasteurization and its effect on antioxidant, pigment and microbial inactivation of Ready to Drink (RTD) beetroot (Beta vulgaris L.) juice. International Food Research Journal, 21(4).
  • Kazimierczak, R., Hallmann, E., Treščinska, V., Rembiałkowska, E. (2011). Ocena wartości odżywczej dwóch odmian buraków ćwikłowych (beta vulgaris) z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, Vol. 56(nr 3), 206-210.
  • Mirmiran, P., Houshialsadat, Z., Gaeini, Z., Bahadoran, Z., Azizi, F. (2020). Functional properties of beetroot (Beta vulgaris) in management of cardio-metabolic diseases. Nutrition & Metabolism, 17(1), 3. https://doi.org/10.1186/s12986-019-0421-0
  • Nemzer, B., Pietrzkowski, Z., Spórna, A., Stalica, P., Thresher, W., Michałowski, T., Wybraniec, S. (2011). Betalainic and nutritional profiles of pigmentenriched red beet root (Beta vulgaris L.) dried extracts. Food chemistry, 127(1), 42-53.
  • Nizioł-Łukaszewska, Z., Gawęda, M. (2015). Porównanie składu pierwiastkowego korzeni buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) w zależności od odmiany. Fragmenta Agronomica, 32(20), 79-86.
  • Nowacki, L., Vigneron, P., Rotellini, L., Cazzola, H., Merlier, F., Prost, E., Ralanairina, R., Gadonna, J.-P., Rossi, C., Vayssade, M. (2015). Betanin-Enriched Red Beetroot (Beta vulgaris L.) Extract Induces Apoptosis and Autophagic Cell Death in MCF-7 Cells. Phytotherapy Research, 29(12), 1964-1973. https://doi.org/10.1002/ptr.5491
  • Ogrodowska, B. (2012). Tradycje polskiego stołu. Wyd. Muza.
  • Presley, T. D., Morgan, A. R., Bechtold, E., Clodfelter, W., Dove, R. W., Jennings, J. M., Kraft, R. A., Bruce King, S., Laurienti, P. J., Jack Rejeski, W., Burdette, J. H., Kim-Shapiro, D. B., Miller, G. D. (2011). Acute effect of a high nitrate diet on brain perfusion in older adults. Nitric Oxide, 24(1), 34-42. https://doi.org/10.1016/j.niox.2010.10.002
  • Sentkowska, A., Pyrzyńska, K. (2023). Old-Fashioned, but Still a Superfood-Red Beets as a Rich Source of Bioactive Compounds. Applied Sciences, 13(13), Article 13. https://doi.org/10.3390/app13137445
  • Sobieralski, K., Siwulski, M., Sas-Golak, I. (2013). Nutritive and health-promoting value of organic vegetables. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 12(1), 113-123.
  • Székely, D., Máté, M., Székely, D., & Máté, M. (2022). Red Beetroot (Beta Vulgaris L.). (W) Advances in Root Vegetables Research. IntechOpen. https://doi.org/10.5772/intechopen.106692
  • USDA. (2019). FoodData Central. Beets, raw. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169145/nutrients
  • Wruss, J., Waldenberger, G., Huemer, S., Uygun, P., Lanzerstorfer, P., Müller, U., Höglinger, O., Weghuber, J. (2015). Compositional characteristics of commercial beetroot products and beetroot juice prepared from seven beetroot varieties grown in Upper Austria. Journal of Food Composition and Analysis, 42, 46-55. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2015.03.005
  • Wylie, L. J., Kelly, J., Bailey, S. J., Blackwell, J. R., Skiba, P. F., Winyard, P. G., Jeukendrup, A. E., Vanhatalo, A., Jones, A. M. (2013). Beetroot juice and exercise: Pharmacodynamic and dose response relationships. Journal of Applied Physiology (Bethesda, Md.: 1985), 115(3), 325-336. https://doi.org/10.1152/japplphysiol.00372.2013

Document Type

Publication order reference

Identifiers

Biblioteka Nauki
26731672

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-issn-1232-3578-year-2023-volume-114-issue-4-article-e034f917-c284-3e81-bb76-1afe6b3ae15a
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.