Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2008 | 7 | 1 | 149-155

Article title

Goal conflicts in consumer food choices

Authors

Content

Title variants

PL
Konflikt celow w wyborach konsumentow zywnosci

Languages of publication

Abstracts

PL
Praca na podstawie analizy wyników badania ankietowego przedstawia najczęściej występujące konflikty celów w wyborach dotyczących żywności oraz wskazuje na dominację konfliktu między smakiem a zwrotnością. Następnie prezentuje model, na podstawie którego można wnioskować, w jaki sposób konflikt pomiędzy celem hedonistycznym, jakim jest smak i celem utylitarnym, jakim jest zdrowotność, będzie rozwiązany. Proponowany model dyskontowania hiperbolicznego umożliwia wyjaśnienie preferencji, tak częstych w konsumpcji żywności a niestabilnych w czasie. Praca wskazuje również na to, w jaki sposób należy postępować, by zachować większą spójność preferencji i ustrzec się od wyborów niesatysfakcjonujących.
EN
Paper provides an analysis of goals and choices attached to food consumption. The study is an insight into intertemporal decisions that involve uncertainty and risk. Results were explained by a model of hyperbolic discounting that describes inconsistent preferences which appear to be frequent phenomena among hedonic and utilitarian goals when options are attributed to different moments.

Year

Volume

7

Issue

1

Pages

149-155

Physical description

Dates

published
2008

Contributors

author
  • Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznan, Poland

References

Document Type

Publication order reference

Identifiers

Biblioteka Nauki
43218

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-issn-1899-5241-year-2008-volume-7-issue-1-article-72c8a8e8-5e31-35d9-a796-caadd1a35460
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.