Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2010 | 18 | 4 |

Article title

Popularność "żywności wygodnej"

Authors

Content

Title variants

EN
Popularity of ''convenience food"

Languages of publication

Abstracts

EN
The article describes the origins and essence of convenience food, its classifications, and consumer opinions and attitudes. It was concluded that, despite the universality and the unflagging popularity of convenience foods, there is the view that users of this category of products have very different levels of knowledge about its nature and nutritional value and health. Contemporary consumers strongly and positively perceive it, show great knowledge of different types and attributes. Though, the most important reasons are connected with the fact that they come back home late due to their absorbing work and have no time for food preparation. Thus convenience food is easy and fast. The availability of a wide and diverse offer is also very significant.
PL
Wraz ze zmieniającym się stylem życia konsumentów, wzrostem wartości czasu poświęcanego na przygotowywanie posiłków czy polepszaniem się standardu życia części społeczeństwa, większego znaczenia w odżywianiu nabierają produkty szybkie i wygodne w przygotowaniu. O popularności tej grupy żywności świadczą także: jej łatwa dostępność, duża różnorodność oraz walory związane z krótką obróbką kulinarną.

Year

Volume

18

Issue

4

Physical description

Dates

published
2010

Contributors

author
  • Katedra Rynku i Marketingu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań

References

  • Adamczyk G., 2004. Konsument na rynku żywności wygodnej. Rocz. Nauk. SERiA 4, 2, 11.
  • Frame C.J., 1980. Evaluating convenience foods for use in system. ARA GFood Service Co., Philadelphia.
  • Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T., 2006. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN, Warszawa.
  • Górska-Warsewicz H., 2007. Żywność wygodna w sektorze mięsnym. Przem. Spoż. 7, 36-38.
  • Janicki A., 1993. Żywność wygodna; definicje i etapy rozwoju. Przemysł Spożywczy 9, 227-230.
  • Kowalczuk I., 2004. Uwarunkowania konsumpcji koncentratów spożywczych. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 3(1), 187-198.
  • Paulus K., 1978. How ready are ready – to – serve food. Proc. of Int. Symp. on Ready to serve food, Basel, 6-14.
  • Żywność wygodna i funkcjonalna. 1999. Red. F. Świderski. WNT, Warszawa.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

Biblioteka Nauki
43306

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-issn-1899-5241-year-2010-volume-18-issue-4-article-3bf6858d-52ae-3158-a39d-4e085d880d22
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.