Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2019 | 14 | 2 | 195-207

Article title

Consumer Engagement and the Perception of Packaging Information

Title variants

Languages of publication

EN

Abstracts

EN
Packaging is an important factor influencing purchasing decisions, especially in the case of food products. Packaging draws the consumer's attention and communicates with the consumer at a critical time in the purchasing process, providing information, while instructing and educating. The significance of the information varies depending on the product and on the information needs of the consumer stemming from his or her attitude. The level of consumer engagement in the purchase can significantly determine the perception of information - both emotional and factual - on the packaging. The aim of the article was to research the perception of the emotional content and factual information on the packaging of fruit juice, taking into account the level of consumer engagement in the purchase. It was assumed that high consumer engagement would result in greater visual attention to the product information. The tools used achieve the goal included eye-tracking and a questionnaire. The results have indicated that the level of consumer engagement in the purchase of fruit juice (purchase frequency and motivation) does not affect preferences regarding the type of the perceived information.

Year

Volume

14

Issue

2

Pages

195-207

Physical description

Contributors

  • Poznan University of Economics and Business
author
  • Poznan University of Economics and Business
  • Poznan University of Economics and Business

References

  • Ankiel-Homa, M. (2012). Wartość komunikacyjna opakowań jednostkowych. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.
  • Ares, G., Deliza, R., Barreiro, C., Gimenza, A., & Gambaro, A. (2010). Comparison of two sensory profiling techniques based on consumer perception. Food Quality and Preference, 2, 417-426.
  • Ariely, D. (2009). Potęga irracjonalności. Wrocław: Wydawnictwo Dolnośląskie.
  • Balon, U., & Dziadkowiec, J.M. (2016). Polski rynek soków, nektarów i napojów. In T. Sikora (Ed.). Jakość z punktu widzenia konsumenta i organizacji. Rynek soków, nektarów i napojów. Kraków: Wydawnictwo Naukowe Akapit.
  • Clement, J. (2007). Visual influence on in-store buying decisions: an eye track experiment on visual influence of packaging design. Journal of Marketing Management, 25(9-10), 917-928. https:// doi.org/10.1362/026725707X250395.
  • Damasio, A. (2002). Błąd Kartezjusza. Emocje, rozum i ludzki mózg. Poznań: Rebis.
  • East, R., Wright, M., & Vanhuele, M. (2014). Zachowania konsumentów. Warszawa: Oficyna Wolters Kluwer.
  • Grzybowska, B. (2012). Innovations in food production - Status and directions of development. Olsztyn Economic Journal, 7(2), 183-193.
  • Heath, R. (2014). Uwieść podświadomość. Sopot: GWP.
  • Jerzyk, E. (2016). Design and communication of ecological content on sustainable packaging in young consumers' opinions. Journal of Food Products Marketing, 22(6), 707-716.
  • Kaczmarek, M. (2016). Użyteczność serwisów internetowych banków. Poznań: PWE.
  • Kahnemann, D. (2012). Pułapki myślenia. O myśleniu szybkim i wolnym. Poznań: Media Rodzina.
  • Konsumpcja soków wzrosła w Polsce o 8 procent. (2017). Wiadomości Handlowe, 9 listopada. Retrieved from https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/konsumpcja-sokow-wzrosla-w-pol-sce-o-8-proc,43160 (15.04.2018).
  • Liao, L.X., Corsi, A.M., Chrysochou, P., & Lockshin, L. (2015). Emotional responses towards food packaging: A joint application of self-report and physiological measures of emotion. Food Quality and Preference, 43, 48-55. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2015.01.009.
  • Mondelaers, K., Verbeke, W., & van Huylenbroeck, G. (2009). Importance of health and environment as quality traits in the buying decision of organic products. British Food Journal, 111(10), 1120- 1139. https://doi.org/10.1108/00070700910992952
  • Mruk, H., & Jankowiak-Kaczmarek, A. (2017). Wiedza o konsumentach z perspektywy ekonomii behawioralnej. In M. Bartosik-Purgat (Ed.). Zachowania konsumentów. Warszawa: PWN.
  • Ohme, R. (2017). Emo sapiens, harmonia emocji i rozumu. Wrocław: Wydawnictwo Bukowy Las.
  • Pawlak-Lemańska, K., & Mruk-Tomczak, D. (2018). Ocena postrzegania informacji na etykietach deserków jabłkowych dla dzieci. Handel Wewnętrzny, 2(373), 343-355.
  • Pradeep, A.K. (2011). Mózg na zakupach. Gliwice: Helion.
  • Rynek napojów bezalkoholowych w Polsce. (2016). Warszawa: KPMG.
  • Saher, M., Lindeman, M., & Koivisto Hursti, U-K. (2006). Attitudes towards genetically modified and organic foods. Appetite, 46(3), 324-331. https://doi.org/10.1016Zj.appet.2006.01.015.
  • Scott, D.M. (2015). Nie przeszkadzaj klientowi w zakupach. Warszawa: PWN.
  • Skalska-Józefowicz, K. (2017). Rynek napojów bezalkoholowych - morze zmian, ocean potrzeb. Warszawa: KPMG.
  • Verhoef, P.C. (2005). Explaining purchases of organic meat by Dutch consumers. European Review of Agricultural Economics, 32(2), 245 -267. https://doi.org/10.1093/eurrag/jbi008.
  • Wąsikowska, B. (2015). Eye Tracking w badaniach marketingowych. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Studia Informatica, 36, 177-192.
  • Weinschenk, S. (2013). 100 rzeczy, które każdy projektant powinien wiedzieć o potencjalnych klientach. Gliwice: Helion.
  • Zajonc, R. (1985). Uczucia a myślenie: nie trzeba się domyślać, by wiedzieć co się woli. Przegląd Psychologiczny, 1, 27-72.
  • Zaltman, G. (2003). Jak myślą klienci. Poznań: Forum.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.desklight-5fa480f4-c311-472b-98a8-95dc10594afd
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.