Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2017 | 4(90) | 80=92

Article title

REGIONALNE ZRÓŻNICOWANIE WIELKOŚCI I OPŁACALNOŚCI PRODUKCJI ŻYWCA WIEPRZOWEGO W POLSCE W LATACH 2011-2016

Selected contents from this journal

Title variants

EN
Regional differences in volume and profitability of pigs production in Poland in 2011-2016

Languages of publication

PL EN

Abstracts

EN
The main aim of the studies was to determine whether in the years 2011-2016 in Polish private farms the pigs production and its profitability varied regionally. The analysis showed that in Poland in the discussed period the pigs production was rather unprofitable. However, the largest production of this animals and the relatively highest profitability of it was found in the private farms located in the FADN agricultural region – Mazowsze and Podlasie. The weakest results in this respect were found in private farms from Małopolska and Pogórze, while the second and third positions was taken by farms from Wielkopolska and Śląsk and farms from Pomorze and Mazury. The economic results of pigs production were determined by the relation of the value of production (de facto the sale price of pigs) and the total costs. However, the situation in the pork market in other European Union countries and in the world had also influenced this relation at that time.

Contributors

  • Mgr inż. Irena Augustyńska, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Rachunkowości Rolnej, ul. Świętokrzyska 20, 00-002 Warszawa, Poland

References

  • 1. Akińcza J. (2012): Wpływ wybranych czynników na efektywność tuczu świń. Trouw i My, nr 6(24), wyd. Trouw Nutrition Polska Sp. z o.o., s. 14-17.
  • 2. Augustyńska I. (2017): Materiał i metodyka badań; Żywiec wieprzowy – tuczniki, [w:] red. Augustyńska I., Produkcja, koszty i dochody z wybranych produktów rolniczych w latach 2015-2016. IERiGŻ-PIB, Warszawa, s. 9-19; 71-75.
  • 3. Biuletyn Informacji Publicznej (2017): Główny Inspektorat Weterynarii, http://www.wetgiw.gov.pl/719---asf-w-polsce, dostęp 07.06.2017.
  • 4. Encyklopedia Ekonomiczno-Rolnicza (1984): PWRiL, Warszawa, s. 847.
  • 5. Hamulczuk M. (2006): Cykliczne zmiany na rynku trzody chlewnej w Polsce. Roczniki Nauk Rolniczych, seria G, t. 92, z. 2. SGGW, Warszawa, s. 42-51.
  • 6. Jasiński L. (2013): Efektywność grup producentów trzody chlewnej z województwa wielkopolskiego. Rozprawa doktorska, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław, s. 35-44.
  • 7. Kamyczek M. (2017): Opłacalność produkcji trzody chlewnej w kraju na tle Unii Europejskiej i możliwość jej poprawy, http://www.kzp-ptch.pl/images/2017/Konferencje/2017_02_17_Lodz/streszczenia/Marian%20Kamyczek
  • _Op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87%20produkcji.pdf, dostęp 29.09.2017.
  • 8. Knecht D., Środoń S. (2012): Czynniki wpływające na opłacalność produkcji trzody chlewnej w 2011 roku. Przegląd Hodowlany, nr 3-4, s. 11-14.
  • 9. Kozłowska B. (2016): Perspektywy rozwoju dla hodowców trzody chlewnej. AgroFakt.pl, https://www.agrofakt.pl/rozwoj-hodowcow-trzody-chlewnej/, dostęp 24.05.2017.
  • 10. Oura C. (2016): Overview of African Swine Fever, http://www.merckvetmanual.com/generalized-conditions/african-swine-fever/overview-of-african-swine-fever, dostęp 07.06.2017.
  • 11. Parka R. (2016): Silny spadek pogłowia świń w Polsce. Czy wieprzowina zdrożeje? Strefa Agro. Dziennik Zachodni, http://www.strefaagro.dziennikzachodni.pl/artykul/silny-spadek-poglowia-swin-w-polsce-czy-wieprzowina-zdrozeje, dostęp 09.02.2017.
  • 12. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1187/2005 z 22 lipca 2005 r. zmieniające Rozporządzenie (EWG) nr 1859/82 dotyczące wyboru gospodarstw przekazujących dane do celów określania dochodów gospodarstw rolnych [Commission Regulation (EC) No. 1187/2005 of 22 July 2005 amending Regulation (EEC) No. 1859/82 concerning the selection of returning holdings for the purpose of determining incomes of agricultural holdings]. O. J. L 193, 23.07.2005.
  • 13. Różańska E. (2013): Jak kontrolować koszty produkcji trzody chlewnej, http://www.wodr.poznan.pl/
  • component/k2/item/3447-jak-kontrolowa%C4%87-koszty-produkcji-trzody-chlewnej?tmpl=component&
  • print=1, dostęp 29.09.2017.
  • 14. Szuba-Trznadel A., Hikawczuk T. (2016): Mieszanie zbóż na pasze dla trzody chlewnej: co brać pod uwagę? AgroFakt.pl, https://www.agrofakt.pl/mieszanie-zboz-pasze-dla-trzody-chlewnej/, dostęp 12.06.2017.
  • 15. Zawadzka D., Pasińska D. (2017): Aktualny i przewidywany stan rynku wieprzowiny, [w:] Rynek mięsa. Stan i perspektywy, nr 52. IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, Warszawa, s. 8-27.
  • ŹRÓDŁA DANYCH STATYSTYCZNYCH
  • 1. GUS (2012): Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2011 r. GUS, Warszawa, tabl. 8.
  • 2. GUS (2013): Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2012 r. GUS, Warszawa, tabl. 8.
  • 3. GUS (2014): Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2013 r. GUS, Warszawa, tabl. 8.
  • 4. GUS (2015): Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2014 r. GUS, Warszawa, tabl. 5.
  • 5. GUS (2016): Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2015 r. GUS, Warszawa, tabl. 5.
  • 6. GUS (2014a): Pogłowie świń według stanu w czerwcu 2014 roku. GUS, Warszawa, s. 8.
  • 7. GUS (2015a): Pogłowie świń według stanu w czerwcu 2015 roku. GUS, Warszawa, s. 4.
  • 8. GUS (2016a): Pogłowie świń według stanu w czerwcu 2016 r. GUS, Warszawa, s. 4.
  • 9. GUS (2003): Pogłowie trzody chlewnej w lipcu 2003 roku. GUS, Warszawa, tabl. 3, s. 5.
  • 10. GUS (2006): Pogłowie trzody chlewnej w lipcu 2006 roku. GUS, Warszawa, tabl. 3, s. 8.
  • 11. GUS (2011): Pogłowie trzody chlewnej według stanu w końcu listopada 2010 roku. GUS, Warszawa, tabl. 4, s. 8.
  • 12. GUS (2012a): Pogłowie trzody chlewnej według stanu w końcu listopada 2011 roku. GUS, Warszawa, tabl. 4, s. 8.
  • 13. GUS (2013a): Pogłowie trzody chlewnej według stanu w końcu listopada 2012 roku. GUS, Warszawa, tabl. 4, s. 7.
  • 14. GUS (2014b): Pogłowie trzody chlewnej według stanu w końcu listopada 2013 roku. GUS, Warszawa, tabl. 4, s. 7.
  • 15. GUS (2012b): Skup i ceny produktów rolnych w 2011 r. GUS, Warszawa, s. 42-43.
  • 16. GUS (2013b): Skup i ceny produktów rolnych w 2012 r. GUS, Warszawa, s. 42-43.
  • 17. GUS (2016b): Skup i ceny produktów rolnych w 2015 r. GUS, Warszawa, s. 42-43.
  • 18. GUS (2017): Skup i ceny produktów rolnych w 2016 r. GUS, Warszawa, s. 42-43.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.desklight-7bd9946c-a5b7-43f3-9d50-086549e1efd8
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.