Jarosz M, Kłosiewocz-Latoszek L. Otyłość. Zapobieganie i leczenie. Porady lekarzy i dietetyków. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL ; 2009: 9–52.
Ziemlański Ś, Gawęcki J. Tłuszcze. W: Gawęcki J, red. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. T. 1. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN ; 2010: 195.
Wądołowska L. Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe. W: Gawęcki J, Roszkowski W, red. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN ; 2011: 230.
Czarnocińska J, Przysławski J, Babicz-Zielińska E, i wsp. Analiza preferencji osób dorosłych w zakresie produktów pochodzenia roślinnego w aspekcie profilaktyki chorób dietozależnych. Badania Pofpres. Now Lek 2005; 4(74): 379–383