Fernández-Armesto F., 2003, Wokół tysiąca stołów, czyli historia jedzenia, przeł. Jackowski J., Warszawa.
Flandrin J.-L., 1999, Wyróżnienie smaku, w: Chartier R., red., Historia życia prywatnego, t. 3, Od renesansu do oświecenia, Wrocław—Warszawa—Kraków.
Frenkiel O., 2005, Grube może być piękne (FORCE FED), film dokumentalny, 29 min., Wielka Brytania, czas i miejsce emisji: 04.08.2007, godz. 21:20, TVP2.
Giddens A., 2004, Socjologia, przeł. Szulżycka A., Warszawa.
Jacyno M., 2007, Kultura indywidualizmu, Warszawa.
Józefik B., 1999, Wprowadzenie, w: Józefik B., red., Anoreksja i bulimia psychiczna. Rozumienie i leczenie zaburzeń odżywiania się, Kraków.
Józefik B., 2006, Relacje rodzinne w anoreksji i bulimii psychicznej, Kraków.
Konarzewski M., 2005, Na początku był głód, Warszawa.
Kowalski P, 2000, Theatrum świata wszystkiego i poćciwy gospodarz. O wizji świata pewnego siedemnastowiecznego pisarza ziemiańskiego, Kraków.
Kowecka, E., 1994, Wokół kuchni i stołu, wybór i oprac. Łozińscy M. i J., Warszawa.
Kuchowicz Z, 1975, Obyczaje staropolskie XVII—XVIII wieku, Łódź.
Linton R., 1975, Kulturowe podstawy osobowości, przeł. Jasińska-Kamińska A., wstęp Szacki J., Warszawa.
Łaciak B., 2005, Troska o sylwetkę — obyczajowy przymus odchudzania się, w: Obyczajowość polska czasu transformacji, czyli wojna postu z karnawałem, Warszawa.
Melosik Z., 1996, Tożsamość, ciało i władza. Teksty kultury jako (kon)teksty pedagogiczne, Poznań—Toruń.
Nead L., 1998, Akt kobiecy. Sztuka, obscena i seksualność, przeł. Franus E., Poznań.
Popenoe R., Feeding desire. Fatness, Beauty, and Sexuality among a Sahara People, Londyn & New York, p. 1 (tłumaczenie autorki).
Rogers M.F., 2003, Barbie jako ikona kultury, przeł. Klekot E., Warszawa.
Szyłak J., 2002, Gra ciałem, Gdańsk.
Tyszka P., 2005, „Kupuję nową twarz”. O ciele idealnym, w: Czaja D., red., Metamorfozy ciała. Świadectwa i interpretacje, Warszawa.
Wolska M., 1999, Zaburzenia odżywiania się w perspektywie kulturowej i społecznej, w: Anoreksja i bulimia psychiczna. Rozumienie i leczenie zaburzeń odżywiania się, red. Józefik B., Kraków.