Celem opracowania jest analiza kształtowania się preferencji konsumpcyjnych żywności w Polsce na podstawie badania indywidualnych budżetów gospodarstw domowych w dwóch przekrojach klasyfikacyjnych. Pierwszy z nich wiąże się z województwem zamieszkania, drugi z klasą miejscowości zamieszkania obejmujacą miasta oraz wieś. Analiza oparta została na ekonometrycznych modelach wydatków oraz spożycia, przy zastosowaniu potęgowo-wykładniczej funkcji popytu. Wykorzystano dane GUS pochodzące z badań budżetów gospodarstw domowych przeprowadzonych w 1999 r.
EN
The main purpose of this elaboration is an analysis of formation of food consumption preferences in Poland taking into consideration of two classification breakdowns of households. The first is connected with inhabiting voivodship and the latter with classes of cities covering towns with various numbers of population and rural areas. The original - macroeconomic data from surveys of household budget conducted by GUS in 1999 was taken as a main source of surveys. Econometric, index - exponential models of expenditures and food consumption was taken as an instrument of analysis. As a result of conducted analyses of created models received indexes of expenditures and consumption incomes elasticity and territorial indexes (regional by classes of cities) of foodstuffs consumption tendencies. The received results disclosed the largest differences in food consumption preferences by classes of cities than by breakdown of regions. (original abstract)