PL
Artykuł poświęcony jest przeglądowi literatury naukowej dotyczącej pojęć i obszarów oraz specyfiki zdolności innowacyjnej przedsiębiorstw. W drugim punkcie artykułu omówiono pojęcie oraz rodzaje zdolności innowacyjnej przedsiębiorstw. Zdolność innowacyjna przedstawiana jest w literaturze naukowej jako koncepcja złożona, wieloczynnikowa i wieloobszarowa, obejmująca wiele przyczyn o charakterze wewnętrznych i zewnętrznym organizacji, ze szczególną rolą dynamicznych zdolności, które umożliwiają zarówno podejmowanie innowacji o danym charakterze i skali, jak i ich efektywną realizację. W trzecim skoncentrowano się na wybranych zagadnieniach związanych ze specyfiką kształtowania zdolności innowacyjnej, a w szczególności: motywach, modelach i strategiach kształtowania zdolności innowacyjnej w zależności od cyklu życia produktu, charakteru innowacji, roli przedsiębiorczości w kształtowaniu zdolności innowacyjnej przedsiębiorstw. Czynniki te mogą mieć różny wpływ na wynik innowacji, zwłaszcza gdy są rozpatrywane w izolacji lub w różnych częściach organizacji bez uwzględnienia synergicznych relacji między nimi.