Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2017 | 49 | 4 |

Article title

Rola Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność w rozwoju zrównoważonym

Authors

Content

Title variants

Rola Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność w rozwoju zrównoważonym

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
Podstawowym celem pracy jest przedstawienie istoty koncepcji Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność (RWS) przez zobrazowanie zastosowania tej idei w rozwoju zrównoważonym na obszarach wiejskich w Polsce. W artykule skoncentrowano się na przedstawieniu uwarunkowań dla rozwoju RWS oraz podano przykłady wykorzystania tej koncepcji w innych państwach. Na podstawie przeanalizowanej literatury przedmiotu, zarówno polskiej, jak i zagranicznej, przedstawiono podstawowe założenia i cele koncepcji, a także bariery rozwoju i oczekiwane rezultaty. RWS jest stosunkowo nową koncepcją na terenie Polski, jednakże jej wdrażanie może przyczynić się do rozwiązania problemu tzw. zielonych miejsc pracy oraz zdynamizowania rozwoju obszarów wiejskich przy zachowaniu troski o środowisko naturalne.
EN
The main aim of the research is to present the essence Community‑supported agriculture (CSA) concept by illustrating the application of this idea in sustainable development in rural areas in Poland. The article focuses on pointing out the determinants for the development of CSA and gives some examples of using this concept in other countries. Based on the analyzed literature of the subject, both Polish and foreign, the basic assumptions and objectives of the concept are presented as well as the barriers of development and the expected results. CSA is a relatively new concept in Poland. However, it’s implementation may contribute to solving the problem of green jobs and dynamic development of rural areas while preserving the environment.

Year

Volume

49

Issue

4

Physical description

Dates

published
2018-06-18

Contributors

author
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, SKN Gospodarki Żywnościowej

References

  • Barłowska J., Wolanciuk A., Idec J., Rolnictwo ekologiczne w Polsce na tle Unii Europejskiej i świata, „Przegląd Hodowlany” 2017, nr 2.
  • Brown C., Miller S., The Impact of local: a review of research on farmers markets and community supported agriculture, „American Journal of Agricultural Economics” 2008, vol. 90, issue 5.
  • Ciobanu C., Trzaskowski P., Rolnictwo Wspierane przez Społeczność. Budując sojusz między miastem a wsią, 2017, https://cohabitat.net/blog/rolnictwo‑wspierane‑przez‑spolecznosc‑budujac‑sojusz‑miedzy‑miastem‑i‑wsia (dostęp: 9.05.2017).
  • Jarocka M., Olszewska J., Żywność, ludzie, środowisko, IGO, Warszawa 2016.
  • Kryk B., Czas na zielone kołnierzyki, „Ekonomia i Środowisko” 2012, nr 3(50).
  • Kryk B., Relacje ekonomii społecznej z koncepcją zrównoważonego rozwoju, „Ekonomia i Środowisko” 2012, nr 3(43).
  • Oleszko‑Kurzyna B., Rozwój zrównoważony rolnictwa wobec wymagań UE w zakresie ochrony środowiska, „Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego” 2008, t. 98, z. 4.
  • Olszewska J., Trzaskowski P., Rolnictwo Wspierane przez Społeczność, partnerstwo między rolnikami a konsumentami, IGO, Warszawa 2014.
  • Polska Zielona Sieć, Alternatywne systemy żywnościowe: Rolnictwo Wspierane przez Społeczność, 2014, http://dlaklimatu.pl/alternatywne‑systemy‑zywnosciowe‑rolnictwo‑wspierane‑przez-spolecznosc/ (dostęp: 10.05.2017).
  • Radziewicz J., Rolnictwo Wspierane przez Społeczność – zdrowa żywność od rolnika, „Rolniczy Magazyn Elektroniczny” 2016, http://rme.cbr.net.pl/index.php/wiadomosci‑rolnicze/573‑archiwum‑rme/marzec‑kwiecien‑nr–72/wiadomosci‑rolnicze/870‑rolnictwo‑wspierane‑przez‑spolecznosc‑rws‑zdrowa‑zywnosc‑prosto‑od‑rolnika (dostęp: 8.05.2017).
  • Rumińska A., Rolnictwo Wspierane Społecznie, 2017, http://dolnoslaskosc.pl/rolnictwo‑wspierane-spolecznie,1238.html (dostęp: 10.05.2017).
  • Rutkowska‑Podołowska M., Popławski Ł., Rolnictwo a zielone miejsca pracy, „Studia i Prace WNEiZ US” 2016, nr 44/3.
  • Schnell S.M., Food with a Farmer’s Face: Community‑Supported Agriculture in the United States, „Geographical Review” 2007, vol. 97, nr 4.
  • Schulz M., Oczekiwania konsumentów na rynku produktów prozdrowotnych i przyjaznych dla środowiska, „Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy” 2016, nr 45.
  • Subotkiewicz P., Rolnictwo wspierane przez społeczność to szansa na przetrwanie małych gospodarstw rolnych, 2015, http://witrynawiejska.org.pl/przesiebiorczosc/sprzedaz‑zywnosci/item/44701‑rolnictwo‑wspierane‑przez‑spolecznosc‑to‑szansa‑na‑przetrwanie‑malych‑gospodarstw‑rolnych (dostęp: 3.05.2017).
  • Ślusarz M., Kto i gdzie kupi ziemię? Ministerstwo odpowiada, 2016, http://www.strefaagro.echodnia.eu/artykul/kto‑i‑gdzie‑kupi‑ziemie‑ministerstwo‑odpowiada (dostęp: 15.05.2017).
  • Ulica Ekologiczna, Locavore – myśl globalnie, jedz lokalnie, 2014, http://ulicaekologiczna.pl/kuchnia/locavore‑mysl‑globalnie‑jedz‑lokalnie (dostęp: 18.06.2017).
  • Ustawa z dnia 6 grudnia 2006 r. o zasadach prowadzenia polityki rozwoju (Dz.U. z 2009 r. Nr 84, poz. 712 z późn. zm.).
  • Wasilik K., Idea Fair Trade. W kierunku odpowiedzialnej konsumpcji, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu” 2015, nr 38.
  • Wspieraj Rolnictwo, RWS‑y w Polsce, 2017, http://www.wspierajrolnictwo.pl/rwsy‑w‑polsce (dostęp: 5.05.2017).
  • Żmija D., Zrównoważony rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce, „Polityka Gospodarcza w Okresie Transformacji i Kryzysu” 2014, nr 166.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-doi-10_18778_1429-3730_49_04
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.