Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2005 | 4 | 359 | 19-26

Article title

The Analysis of Milk Production Development Conditionings in Poland

Content

Title variants

PL
Analiza uwarunkowań rozwoju produkcji mleka w Polsce

Languages of publication

Abstracts

PL
W pracy podjęto próbę analizy uwarunkowań rozwoju produkcji mleka w Polsce. Uwzględniono trzy główne grupy czynników, które implikują ewolucję: trendy w wytwarzaniu i przetwarzaniu mleka, zjawiska zachodzące na rynku mleka oraz nowe systemy technologiczno-budowlane obór dla bydła mlecznego. Z przeprowadzonych rozważań wynika, że w najbliższych latach będzie występować proces dalszej koncentracji i specjalizacji produkcji (spadek pogłowia krów i liczby producentów mleka, wzrost mleczności krów). Zjawiskiem oczekiwanym będzie wzrost konkurencji międzynarodowej, co skutkować będzie dążeniem do utrzymania opłacalności produkcji (racjonalizacja kosztów) i wdrażaniem systemów chowu i utrzymania krów gwarantujących najwyższą jakość otrzymywanego produktu oraz dbających o tzw. dobrostan zwierząt.
EN
Subject of this paper are deliberations connected with production and market of milk. There are defined trends in development of milk production on the basis of research and literature survey. Important issues of conditions of milk cattle keeping are raised. Attention is paid to significant extent of investments related to modernisation of these conditions

Year

Volume

4

Issue

359

Pages

19-26

Physical description

Dates

published
2005

Contributors

author
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

References

Document Type

Publication order reference

Identifiers

Biblioteka Nauki
2033483

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-issn-1899-5241-year-2005-volume-4-issue-359-article-c8a67934-42e9-393a-beae-8deb4ebd621b
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.