Full-text resources of CEJSH and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


2008 | 2(2) | 113-127

Article title

Grubą być czy chudą? 11Między kanonem piękna a kulturowym dystansem

Content

Title variants

Languages of publication

PL

Abstracts

Keywords

Year

Issue

Pages

113-127

Physical description

Contributors

  • Katedra Kulturoznawstwa i Folklorystyki Instytutu Filologii Polskiej Uniwersytetu Opolskiego

References

  • Barker C., 2005, Studia kulturowe. Teoria i praktyka, przeł. Szadza A., Kraków.
  • Bauman Z., 1995, Ciało i przemoc w obliczu ponowoczesności, Toruń.
  • Brillat-Savarin A., 1973, Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej, oprac. Zawadzki W., przeł. Guze J., Warszawa.
  • Bourdieu P., 2004, Męska dominacja, przeł. Kopciewicz L., Warszawa.
  • Bourdieau P., 2005, Dystynkcja. Społeczna krytyka władzy sądzenia, przeł. Biłos P., Warszawa.
  • Fernández-Armesto F., 2003, Wokół tysiąca stołów, czyli historia jedzenia, przeł. Jackowski J., Warszawa.
  • Flandrin J.-L., 1999, Wyróżnienie smaku, w: Chartier R., red., Historia życia prywatnego, t. 3, Od renesansu do oświecenia, Wrocław—Warszawa—Kraków.
  • Frenkiel O., 2005, Grube może być piękne (FORCE FED), film dokumentalny, 29 min., Wielka Brytania, czas i miejsce emisji: 04.08.2007, godz. 21:20, TVP2.
  • Giddens A., 2004, Socjologia, przeł. Szulżycka A., Warszawa.
  • J.K. Haur, 1693, Skład abo skarbiec znakomitych sekretów ekonomie ziemiańskiej, Kraków.
  • Jacyno M., 2007, Kultura indywidualizmu, Warszawa.
  • Józefik B., 1999, Wprowadzenie, w: Józefik B., red., Anoreksja i bulimia psychiczna. Rozumienie i leczenie zaburzeń odżywiania się, Kraków.
  • Józefik B., 2006, Relacje rodzinne w anoreksji i bulimii psychicznej, Kraków.
  • Konarzewski M., 2005, Na początku był głód, Warszawa.
  • Kowalski P, 2000, Theatrum świata wszystkiego i poćciwy gospodarz. O wizji świata pewnego siedemnastowiecznego pisarza ziemiańskiego, Kraków.
  • Kowecka, E., 1994, Wokół kuchni i stołu, wybór i oprac. Łozińscy M. i J., Warszawa.
  • Kuchowicz Z, 1975, Obyczaje staropolskie XVII—XVIII wieku, Łódź.
  • Linton R., 1975, Kulturowe podstawy osobowości, przeł. Jasińska-Kamińska A., wstęp Szacki J., Warszawa.
  • Łaciak B., 2005, Troska o sylwetkę — obyczajowy przymus odchudzania się, w: Obyczajowość polska czasu transformacji, czyli wojna postu z karnawałem, Warszawa.
  • Melosik Z., 1996, Tożsamość, ciało i władza. Teksty kultury jako (kon)teksty pedagogiczne, Poznań—Toruń.
  • Nead L., 1998, Akt kobiecy. Sztuka, obscena i seksualność, przeł. Franus E., Poznań.
  • Popenoe R., Feeding desire. Fatness, Beauty, and Sexuality among a Sahara People, Londyn & New York, p. 1 (tłumaczenie autorki).
  • Rogers M.F., 2003, Barbie jako ikona kultury, przeł. Klekot E., Warszawa.
  • Szyłak J., 2002, Gra ciałem, Gdańsk.
  • Tyszka P., 2005, „Kupuję nową twarz”. O ciele idealnym, w: Czaja D., red., Metamorfozy ciała. Świadectwa i interpretacje, Warszawa.
  • Wolska M., 1999, Zaburzenia odżywiania się w perspektywie kulturowej i społecznej, w: Anoreksja i bulimia psychiczna. Rozumienie i leczenie zaburzeń odżywiania się, red. Józefik B., Kraków.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.desklight-c5ad40d8-62b7-46c8-bd41-4ac357414a06
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.